Acvila Arlie a ajuns acasă, în România, după ce a zburat peste trei continente

Acvila Arlie a ajuns acasă, în România, după ce a zburat peste trei continente

06.04.2017

Arlie, acvila monitorizată prin GPS de către ornitologii români, a ajuns în România.

După ce a parcurs aproape 13.000 de kilometri în zbor, Arlie a ajuns la cuibul său aflat în apropierea localităţii Berivoi, din judeţul Braşov.

Arlie a inceput migraţia pe data de 11 februarie 2017, între orele 8 si 10 dimineaţa. Spre deosebire de ultimii doi ani (2015 si 2016), pasărea a plecat spre România cu o întarziere de trei zile, dar a recuperat-o pe parcurs.

Încă din 2013, Arlie este monitorizată prin GPS de către experţii din cadrul Societăţii Ornitologice Române.

"Acvila a plecat din cartierele de iernare din Namibia şi a parcurs continentul african de la vest la est şi apoi de la sud la nord. Călătoria ei de anul acesta a însumat 49 de zile de zbor, cu pauze de odihnă şi de hrănire pe traseu. La început de luna martie, Arlie trecea Ecuatorul şi revenea în emisfera nordică. Pe 20 martie traversa Canalul Suez, un punct major în migraţia acvilelor. După alte opt zile, pe 28 martie, acvila care se cuibăreşte în România traversa Bosforul şi intra astfel în Europa.  Nu au mai trecut decât alte trei zile şi Arlie se afla în România. Vineri, 31 martie, acvila ajunsese aproape de casă. Prima noapte pe teritoriul României a fost petrecută lângă oraşul Braşov, pe Tampa", se arată în comunicatul SOR.

Arlie a fost capturată în 2013 de o echipa formată din specialişti de la Societatea Ornitologică Română, Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Sibiu şi Grupul Milvus şi a fost echipată cu un transmiţător satelitar cu greutatea de 45 de grame şi eliberată, acţiune desfăşurată în cadrul proiectului LIFE "Conservarea acvilei ţipătoare mici în România".

Acvila a ajuns în România pe 2 aprilie după un zbor parcurs pe trei continente. În drumul său, Arlie a zburat prin Angola, Zambia, Tanzania, Ruanda, Burundi, Uganda, Sudanul de Sud, Etiopia, Sudan, Egipt, Isreal, Siria, Turcia şi Bulgaria. 

În 2016, acvila a ajuns în România pe aceeaşi dată, 2 aprilie.

Sursa: Descoperă, Hot News

Credit foto: SOR/Sebastian Bugariu
 


Autor: Iulia Albi

0 Comentarii
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
 • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
  Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

  În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

  CITEŞTE
 • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
 • Pedigree Teacup Maltese Puppies
  Pedigree Teacup Maltese Puppies

  Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

  audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
 • DONEZ broasca testoasa

  Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

  mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
 • Pierdut caine lup negru
  Pierdut caine lup negru

  Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

  dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
 • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
  Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

  2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

  pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro