„Veriga lipsă” dintre dinozauri şi păsări?

„Veriga lipsă” dintre dinozauri şi păsări?

Nu există nicio „verigă lipsă” în lanţul evolutiv care a dus de la dinozauri la păsări, aşa cum se credea anterior: cel mai cuprinzător arbore filogenetic al acestui grup, realizat până în prezent, arată că, acum 150 de milioane de ani, a avut loc o „explozie evolutivă” care a dus, în cele din urmă, la apariţia miilor de specii de păsări existente azi şi care au drept strămoşi direcţi dinozaurii carnivori din grupul teropodelor.

Studiul, publicat în jurnalul Current Biology, a fost condus de cercetătorii de la University of Edinburgh, care au analizat legăturile evolutive dintre păsările străvechi şi cele mai apropiate rude ale lor dintre dinozauri.

Analizând dovezile fosile, cercetătorii au ajuns la concluzia că apariţia unor trăsături individuale aviene (de pasăre) la dinozauri a fost un proces gradat, întins pe zeci de milioane de ani, în cursul căruia dinozaurii au devenit din ce în ce mai asemănători cu păsările.


Iar îndată ce a apărut un organism de pasăre complet, pe deplin funcţional, acesta avea un mare potenţial evolutiv, drept care a urmat o „explozie evolutivă” care a mărit rapid ritmul în care au evoluat păsările.

Cercetătorii au ajuns la această concluzie analizând felul în care s-au modificat în timp peste 850 de trăsături anatomice la 150 de specii dispărute.

Ulterior, trasând un arbore filogenetic care arată modul în care a evoluat grupul, a devenit clar că e foarte dificil de trasat o linie despărţitoare între dinozauri şi păsări.

Nu există un anumit animal care să marcheze trecerea de la dinozauri la păsări şi care să reprezinte „veriga lipsă”, deşi multă vreme paleontologii au crezut că aceasta ar trebui să existe. Mai curând, a fost vorba despre o transformare foarte treptată, până la formarea primelor păsări, iar odată formate, păsările au evoluat, s-au diversificat şi s-au răspândit cu mare repeziciune.

Sursa: Descoperă


 

0 Comentarii
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
 • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
  Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

  În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

  CITEŞTE
 • A riscat pedeapsa cu închisoarea, pentru a salva un pui de urs care era pe moarte - Galerie foto
  A riscat pedeapsa cu închisoarea, pentru a salva un pui de urs care era pe moarte - Galerie foto

  Fotograful Corey Hancock, din Oregon, a găsit în timpul unei excursii montane un pui de urs care trăgea să moară.

  CITEŞTE
 
X
Citeste mai mult»
 • Pedigree Teacup Maltese Puppies
  Pedigree Teacup Maltese Puppies

  Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

  audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
 • DONEZ broasca testoasa

  Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

  mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
 • Pierdut caine lup negru
  Pierdut caine lup negru

  Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

  dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
 • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
  Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

  2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

  pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro