Vaccinarea animalelor - sfaturi utile

Vaccinarea animalelor - sfaturi utile

vaccin caineUn animal fericit este un animal sanatos. Animalele ca si oamenii sunt expuse in orice moment atacurilor din partea multitudinii de agentii patogeni (bacterii, virusuri). Un sistem imunitar puternic protejeaza impotriva acestori atacuri si astfel prietenul nostru necuvantator nu are de suferit. Pentru ca la varste fragede imunitatea animalutului e insuficient formata este necesar sa se intervina din exterior pentru a stimula formarea anticorpilor impotriva diferitelor boli, care pot afecta specia respectiva. Acest lucru se poate face numai prin vaccinare.

Ce este vaccinul?

Vaccinul este un preparat biologic cu proprietati antigenice care declanseaza raspunsul imun. Cu alte cuvinte vaccinul aduce in contact organismul cu agentul patogen, care este atenuat sau inactivat, in urma acestuia formandu-se anticorpi specifici care la un viitor contact cu patogenul respectiv il vor recunoaste si il vor neutraliza.

Cand trebuie vaccinat un pui de animal?

La nastere micutul nu este imun la boli. Totusi el a primit o cantitate de anticorpi din sangele mamei, prin placenta. Alta cantitate importanta de anticorpi vine odata cu primul lapte supt, numit colostru. Insa de aceasta sursa vor fi privati dupa 24-48 de ore. Puiul este protejat doar impotriva acelor boli pentru care mama sa a fost imunizata. La fel cum o cantitate mai mare de anticorpi primita de la mama asigura o protectie mai buna a lui. Anticorpii materni au insa eficacitate doar cateva saptamani, de aceea este foarte important sa se intervina din afara pentru stimularea imunitatii prin vaccinare. Varsta la care trebuie vaccinat puiul este diferita de la specie la specie. Este perioada in care anticorpii materni sunt la un nivel scazut incat sa nu blocheze vaccinul. La caini si pisici primul vaccin trebuie facut la varsta de 6-8 saptamani, la iepuri la 6 saptamani, dihorii la 8 saptamani, caii si poneii la 4-5 saptamani. Porcusorii de guinea sau hamsterii nu trebuie vaccinati.

Este foarte important ca inainte de efectuarea primului vaccin animalul sa nu vina in contact cu alti semeni sau sa fie scos afara, pentru a nu fi expus riscului contractarii vreunei bolii pentru care nu a fost pregatit.

Pentru ca anticorpii sunt activi doar o anumita perioada de timp, este necesara revaccinarea impotriva anumitor boli, la intervale de timp specifice fiecarui vaccin in parte.

Vaccinul nu produce imunitatea imediat. Este nevoie de o perioada de timp de la cateva zile la cateva saptamani pentru ca antigenii sa fie recunoscuti, sa se raspunda prin anticorpi si ca sistemul imun sa memoreze.

De ce unele animale vaccinate tot mai contracteaza boala?

Pentru ca vaccinul a fost inactivat la un anumit nivel sau pentru ca toata imunitatea animalului a fost suprimata la un moment dat. Inactivarea vaccinului poate fi cauzata de: febra, anticorpii materni, steroizi sau alte boli active la momentul vaccinarii. De asemenea erori in administrarea vaccinului sau nerespectarea intervalelor de timp pot cauza ineficienta lui. In plus s-a demonstrat, in cazul cainilor, ca unele rase sunt mai susceptibile la unele boli si necesita un program de vaccinare mai riguros impotriva bolii respective (rase ca Doberman sau Rottweiler fac forme mai agresive de parvoviroza).

Pentru mai multe informatii referitoare la ce vaccinuri sunt necesare pentru animalul tau de companie sau care este programul de vaccinarii viziteaza un medic veterinar. Dumnealui iti va toate informatiile de care ai nevoie.

Sursa: Nicolae Hasegan
Colaborator ZooLand.ro
 

0 Comentarii
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
 • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
  Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

  În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

  CITEŞTE
 • A riscat pedeapsa cu închisoarea, pentru a salva un pui de urs care era pe moarte - Galerie foto
  A riscat pedeapsa cu închisoarea, pentru a salva un pui de urs care era pe moarte - Galerie foto

  Fotograful Corey Hancock, din Oregon, a găsit în timpul unei excursii montane un pui de urs care trăgea să moară.

  CITEŞTE
 
X
Citeste mai mult»
 • Pedigree Teacup Maltese Puppies
  Pedigree Teacup Maltese Puppies

  Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

  audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
 • DONEZ broasca testoasa

  Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

  mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
 • Pierdut caine lup negru
  Pierdut caine lup negru

  Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

  dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
 • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
  Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

  2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

  pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro