Cum dezvățăm pisica să zgârie mobila?

Cum dezvățăm pisica să zgârie mobila?

Cei care cred că pisica le zgârie canapeaua favorită doar pentru ca să se răzbune sau să îi pedepsească vor fi tare dezamăgiți să afle că felinele lor nu sunt atât de malefice. Instinctiv, pisicile zgârie orice obiect la orice moment, după cum le dicteaza o voce interioară ce nu poate fi controlată. Nu putem stopa acest comportament natural, ar fi ca și cum am dori să oprim câinele din a-și mai face nevoile pe copaci sau pe roțile mașinilor. În schimb, putem să îi oferim niște variante de ascuțit unghiile care să fie acceptate de ambele tabere.

De ce zgârie pisicile?

Pisicile zgârie atunci când sunt fericite și jucăușe, dar și atunci când se simt singure sau stresate; atunci când se trezesc sau atunci când își întâmpină stăpânul la ușă.


În natură, felinele se foloseau de zgâriat pentru a-și marca teritoriul, atât olfactiv, cât și vizual. La baza pernuțelor se află glande sudoripare care secretă o substanta odorizantă, unică pentru fiecare individ precum o amprentă, care este împrăștiată pe obiectul ce tocmai este zgâriat. Urmele lăsate de gheare desemnează și ele un indiciu că acest loc aparține cuiva. În acest fel pisicile își delimitează teritoiul și încearcă să evite pe cât posibil conflictele directe. Adânc înrădăcinat în ființa ei, zgâriatul  caracterizează și pisicile noastre domestice, chiar dacă, aparent, ele nu au de ce și de cine să își mai apere teritoriul.

Zgâriatul suprafețelor are și un rol fiziologic foarte important: ajută la ascuțirea unghiilor. Unghia pisicii este formată din straturi concentrice de keratină care este întinerită, respectiv schimbată periodic. Dupa cum știți, unghiile pisicilor cresc continuu. Pisicile recurg la zgâriat pentru a îndepărta mecanic stratul mort de la suprafața unghiei, care va rămâne lustruită și ascuțită.

La fel ca și noi, pisicile simt nevoia să se întindă după ce se trezesc din somn. Își fixeaza unghiile în tapițeria fotoliului și încep să își exerseze mușchii. Zgâriatul are și un efect reconfortant pentru mușchii și tendoanele membrelor.

Unghiile reprezintă un atu al pisicilor, o arma fatală la vânătoare. Ceea ce pentru noi este o joacă, pentru ea este un alt antrenament de vânătoare. Unele dintre ele își folosesc armele mai serios, altele mai gentil. Ele nu ezită să își scoată unghiile nici atunci când se simt cu adevărat amenințate de vreun pericol.

Nu în cele din urmă, zgâriatul excesiv este o forma de eliberare a stresului și anxietății, mai ales la o pisică ce nu are parte de altă stimulare fizică și mentală.

 Cum dezvățăm pisica din a zgâria mobilierul?

 Pentru pisică, zgâriatul este la fel de normal precum torsul sau respirația. Nicio tehnică de dresaj nu poate elimina acest comportament. În schimb, îi putem pune la dispoziție suprafețe de zgâriat special destinate ei, așa-numitele posturi de zgâriat. În comerț se găsesc o sumedenie de dispozitive și ansambluri de ascuțit unghiile construite din carton, lemn sau sfoară. În limbaj de specialitate sunt denumite sisaluri.

 Fiecare pisică preferă un anumit tip de material și poziție a suprafeței de zgâriat. Unele sunt atrase de suprafețele verticale, altele de cele orizontale sau poate înclinate. Sisalul trebuie fixat pe perete sau podea, pentru a avea stabilitate. O suprafață care nu oferă rezistență va fi automat refuzată de pisică. Trebuie exclus și riscul ca obiectul să cadă peste pisică și să o rănească. Încercați să vă dați seama din comportamentul ei anterior, ce fel de suprafețe de zgâriat agreează și achiziționați sisalul în acord cu acestea.

Dacă nu nimeriți combinația, riscați să rămână nefolosit, iar unghiile ei să se îndrepte tot spre canapea. Nu uitați nici de ansamblurile de joacă sau copacii pentru pisici. Aceștia conțin tot felul de distracții pentru pisică, locuri de dormit și lenevit, dar și multe suprafețe de zgâriat. Sunt o investiție care ar putea fi și pe placul felinei, și pe cel al stăpânului.

Posturile pentru zgâriat vor fi așezate în apropierea locurilor de dormit sau de joacă, cât mai la îndemâna pisicii, având în vedere că pisicile își ascut ghearele imediat după ce se trezesc sau când se distrează. Ideal ar fi să așezați mai multe posturi de zgâriat în diferite colțuri ale casei, pentru ca pisica să aibă mereu în apropiere un loc unde să își exerseze ghearele. Pisicile sunt extrem de comode și în loc să se deplaseze până la sisal, aleg prima piesă de mobilier bună de înfipt unghiile.

Pentru a încuraja mâțele să se apropie de sisaluri împrăștiați niște iarba-pisicii pe obiecte și lăsați chimia să își facă datoria. Pisicile sunt inexplicabil atrase de această plantă, care le induce o stare de euforie. Asezați jucarii în vecinătatea sau chiar pe posturile de zgâriat pentru a atrage pisica spre ele. Când își vor da seama că aceste obiecte sunt perfecte pentru ascuțit unghiile, le vor folosi cu ardoare. Nu uitați să lăudați și să recompensați pisica de fiecare dată când folosește corect sisalul. Nu o obligati să pună ghearele pe sisal, nu veți reuși decât să o speriați și să o îndepărtați și mai mult de acest obiect.

 Cum ținem pisica departe de mobilier?

Aveți deja sisalurile instalate în locuință însă felina încă mai scapă câte o gheară pe canapea. Unele obiceiuri vechi dispar mai greu. De fiecare dată când o surprindeți asupra faptului strigați NU și speriați-o cu ceva: o cutie metalică cu monede sau un spray de apă. Nicidecum  nu o bateți, pentru că îi va spori anxietatea și va răci relația dintre voi.

Dacă pisica preferă doar anumite suprafețe pentru zgâriat și nu poate renunța la ele cu toate sisalurile din lume, atunci e cazul să le protejați. Acoperiți-le cu o bandă dulu-adezivă, folie de aluminiu sau de plastic sau orice material care nu este pe placul pisicii. În timp va uita de ele și se va îndrepta doar către locurile aprobate pentru zgâriat. Atunci când această strategie nu funcționează, apelați la substanțele dezagreabile pentru pisici cum ar fi citronul sau coaja de portocală, sau poate acele sprayuri speciale ce țin pisicile la distanță pe care le găsiți în pet-shop.

Tăiați periodic unghiile pisicii. Acest fapt nu o va face să renunțe la zgâriat, dar va mai diminua frecvența acestor acte.

Dacă perdelele și draperiile sunt preferatele unghiilor pisici, atunci montați niște clopoței pe acestea pentru a vă avertiza de fiecare dată când ea face o prostie.

Țineți pisica ocupată cu jucarii, jocuri interactive sau compania voastră. Cu cât este mai ocupată fizic și mental cu atât va uita de zgâriat. Montați un pervaz pe care să poată sta și să admire lumea de afară. Pisicile pot petrece ore întregi privind mișcarea de afară.

 

 
 

Autor: Nicolae Hasegan

0 Comentarii
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
 • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
  Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

  În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

  CITEŞTE
 • A riscat pedeapsa cu închisoarea, pentru a salva un pui de urs care era pe moarte - Galerie foto
  A riscat pedeapsa cu închisoarea, pentru a salva un pui de urs care era pe moarte - Galerie foto

  Fotograful Corey Hancock, din Oregon, a găsit în timpul unei excursii montane un pui de urs care trăgea să moară.

  CITEŞTE
 
X
Citeste mai mult»
 • Pedigree Teacup Maltese Puppies
  Pedigree Teacup Maltese Puppies

  Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

  audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
 • DONEZ broasca testoasa

  Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

  mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
 • Pierdut caine lup negru
  Pierdut caine lup negru

  Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

  dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
 • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
  Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

  2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

  pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro