Cele mai ciudate lucruri despre şobolani

Cele mai ciudate lucruri despre şobolani

Deşi pentru majoritatea dintre noi şobolanii sunt nişte rozătoare dizgraţioase, atunci când ocupă locul principal în filme şi în desene animate parcă nu există vieţuitoare mai simpatice. Să ne amintim de celebrul Ratatouille...

Cu toate acestea, puţini sunt cei care cunosc măcar câteva lucruri despre aceste rozătoare.

Vă prezentăm cele mai ciudate lucruri despre şobolani şi rămâne să ne spuneţi care v-a impresionat cel mai tare.

Carnea de şobolan este comestibilă – Şobolanii sunt oarecum interzişi, ţinând cont că sunt purtătorii unor boli destul de periculoase, precum trichineloza sau salmonella. Cu toate acestea, o bună parte dintre asiatici gateşte adesea şoareci. Pentru a se asigura că această carne este sănătoasă, asiaticii gătesc şobolanii pe care îi găsesc în sălbăticie, şi nu pe aceia care vieţuiesc în murdarele spaţii urbane.

Urinează peste tot – Şobolanilor le place să urineze pe unde pot. Atât femelele, cât şi masculii, îşi marchează teritoriul prin urina urât mirositoare. Rozătoarele au simţul olfactiv foarte bine dezvoltat, iar chimicalele din urină funcţionează drept amprentă. De asemenea, urina le ajută să „strige în gura mare” că îşi caută pereche. Ciudat este şi faptul că, pentru a-şi arăta supremaţia, urinează peste urina „colegilor”.

Şobolanii sunt canibali – Femelele nu sunt chiar nişte mame-model, din moment ce îşi mănâncă adesea puii. Cu toate acestea, şobolanii nu îşi ucid semenii pentru a-i mânca – se ajunge la acest comportament doar în cazul în care aceştia sunt deja morţi.

Insula Şobolanilor – Insula Şobolanilor reprezintă  o dovadă incontestabilă a puterii pe care o pot exercita aceste rozătoare. Şobolanii au cotropit insula – situată în Arhipelagul Aleutinelor - în anul 1780, când o navă japoneza s-a scufundat în apropierea ţărmului. Înmulţindu-se exploziv, ei au decimat populaţiile locale de păsări, afectând grav ecosistemul fragil al insulei. Cu toate acestea, în 2009 a fost întreprinsă o amplă operaţiune de eliminare a şobolanilor, dupa 229 de ani în care aceştia au cutreierat insula.

 

Şobolanii sunt nişte mâncăcioşi – Or fi ei mititei, dar au un apetit extrem de dezvoltat. În plus, micile rozătoare pot mânca o treime din greutatea corpului lor în fiecare zi şi nici nu emit pretenţii: mănâncă săpun, piele, blănuri, bomboane, lapte, carne şi, după cum spuneam, chiar şi alte rozătoare.

Şobolanii pot deveni uriaşi – Deşi dizgraţioşi, şobolanii care ne vin în minte nu sunt şi mari. Dar asta nu înseamnă că nu pot exista rozătoare de dimensiuni impresionante. În 2007, oamenii de ştiinţă au descoperit în Noua Guinee o specie de şobolani ce cântărea până la 2,7 kilograme şi erau de 5 ori mai mari decât media şobolanilor obişnuiţi.

Templul Şobolanilor - În acest templu din India, sute de mii de oameni vin anual pentru a se reculege. Deşi pare foarte ciudat, templul venerează sute de mii de şobolani. Considerate reîncarnarea oamenilor, animalele sunt considerate sacre, fiind patronii spirituali ai templului. Aici şobolanii sunt trataţi ca adevarate vedete, fiind hrăniţi şi îngrijiţi foarte bine.

Totul se întâmplă în familie – Atunci când vine vorba despre împerechiere, nu se pune problema de vreo discriminare. Mamele se cuplează cu fiii, fraţii cu surorile şi tot aşa… Cu acest comportament incestuos, nu este de mirare că şobolanii pot invada insule într-un timp foarte scurt.

 

Cât de mulţi sunt? Şobolanii nu sunt doar foarte vechi pe acest pământ, ci sunt şi foarte mulţi. Aceştia au apărut pe pământ acum 48 milioane ani, înainte de omenire şi, în medie, fiecarui locuitor al planetei îi revine 2 şobolani.

Sursa: Science Channel

 


Autor: Iulia Albi

0 Comentarii
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
 • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
  Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

  În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

  CITEŞTE
 • A riscat pedeapsa cu închisoarea, pentru a salva un pui de urs care era pe moarte - Galerie foto
  A riscat pedeapsa cu închisoarea, pentru a salva un pui de urs care era pe moarte - Galerie foto

  Fotograful Corey Hancock, din Oregon, a găsit în timpul unei excursii montane un pui de urs care trăgea să moară.

  CITEŞTE
 
X
Citeste mai mult»
 • Pedigree Teacup Maltese Puppies
  Pedigree Teacup Maltese Puppies

  Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

  audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
 • DONEZ broasca testoasa

  Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

  mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
 • Pierdut caine lup negru
  Pierdut caine lup negru

  Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

  dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
 • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
  Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

  2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

  pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro