Bambino – cea mai specială pisică din lume

Bambino – cea mai specială pisică din lume

Bambino este o rasă nouă de pisici, provenită din America, de care nu ai cum să nu te îndrăgostești: micuță, simpatică, cu ochi mari și inocenți și mereu pusă pe șotii. Nu putem nega faptul că are un aspect fizic mai bizar, însă acesta a și fost scopul creatorilor săi: să obțină o pisică pitică și fără păr. Bambino reprezintă rodul iubirii dintre pisicile Sphynx și Munchkin, o rasă experimentală care câștigă din ce în ce mai multă popularitate, fiind nelipsită din expozițiile feline importante. 
 
Istoric Bambino
 
Prima pisica Bambino s-a născut în 2005, atunci când soții Pat și Stephanie Osborne au pus la cale o montă din care erau curioși să vadă ce va ieși: o pisică fără păr, Sphynx și una cu picioare scurte, Munchkin. Rezultatul a fost excepțional: niște pisicuțe zglobii, mici și lipsite de păr, care și la maturitate arătau ca niște nou-născuți. Ținând cont și de originea sa italiană, Stephanie a numită rasa Bambino, care înseamnă «copil» în această limbă. În 2006, rasa a fost recunoscută de către TICA (The International Cat Association) și alte organizații de specialitate.
 
 
Aspect fizic Bmbino
 
Bambino sunt pisici de talie mică, cu o greutate cuprinsă între 2 și 4 kilograme. Au un corp atletic, robust, dar musculos, mai mult lung decât înalt. Linia spatelui este dreaptă, ușor ascendentă înspre bazin. Pisicile Bambino nu au probleme cu spatele, așa cum au rasele de câini cu trup scund și coloana lungă (Teckel). Membrele sunt scurte, de osatura medie și nu trebuie să altereze mișcările pisicii.  Gâtul e gros și musculos. Botul este scurt, iar privit de deasupra apare ca un pătrat. Urechile sunt mari, triunghiulare cu o baza largă de implantare pe craniu. Ideal ar fi să prezinte câteva smocuri de păr pe vârfuri (tip Lynx). Ochii sunt mari, ușor distanțați, de forma unor lămâi, deschiși la culoare și foarte expresivi. Coada este lungă și subțire, flexibilă precum un bici.
 
La o primă privire corpul apare lipsit de păr, însă la atingere se simte ca piersică sau catifea caldă. Piele este acoperită de un strat fin de puf, mai subțire sau mai gros în funcție de individ și moștenirea genetica. Pielea lipsită 100% de acest puf se simte la atingere ca o pastă groasă și lipicioasă. Mustățile și sprâncenele sunt fie foarte scurte, fie absente. Bambino se găsesc în toate culorile și tiparele întâlnite la celelalte pisici cu păr.
 
Personalitate Bambino
 
Aceste pisici au o poftă de viață molipsitoare. Iubesc distracția și compania omului. Sunt blânde și drăgăstoase, dar și neastâmpărate și jucăușe. Sunt cele mai fericite în prezența copiilor, pentru că apreciază spiritul ludic al acestora. Sunt extrem de prietenoase cu oamenii, de-ai casei sau străini. Se adaptează rapid schimbărilor de mediu și nu vor sta mult timp triste în noua locuință. Musafirii vor rămâne surprinși de cât de rapid se lipește pisica Bambino de ei. Stăpânii vor primi multă dragoste din partea ei, pisica se va cuibări și va urca în poala lor cu prima ocazie ivită. Se înțeleg de minune cu câinii sau alte animale de companie, mai ales dacă acestea răspund invitațiilor la joacă. Sunt pisici active și atletice. Chiar dacă au picioare scurte, sar la fel de înalt ca orice pisică normală și aleargă foarte repede. Au o inteligență peste medie și pot fi educate și dresate ușor.
 
Îngrijire Bambino
 
O pisică cheală vă scapă de corvoada părului împrăștiat peste tot prin casă, dar nu înseamnă că ați scăpat de îngrijire și toaletare. Pielea secretă grăsimi, care la pisicile cu păr sunt disipate prin blană și nu le sesizăm, însă la Bambino se acumulează pe piele și în cutele acesteia. De aceea la fiecare 10 zile pisica trebuie îmbăiată cu un șampon moale. Urechile și pernuțele picioarelor vor fi ele curățate temeinic, întrucât și aici se adună grăsimea și mizeria. Spălate prea rar, pisicile se vor încărca cu grăsimi și vor lăsa pete prin locurile unde stau; spălate prea des, li se va usca excesiv pielea. În general, Bambino adoră sau cel puțin agreează apa, deoarece sunt obișnuite de mici cu rutina îmbăierilor. Din când în când, puteți folosi și șervetele umede pentru a-i curăța pielea (le găsiți în pet-shopuri).
 
Pisicile fără păr sunt foarte sensibile la lumina soarelui și se pot alege cu arsuri. Atunci când pisica iese afară trebuie unsă cu loțiune de protecție solară. Evident, sunt și mai sensibile la frig și umezeală și nu au voie să iasă afară pe timpul iernii. Dacă în casa e răcoare, pot fi îmbrăcate cu un puloveraș.
 
 
Cei mai mulți oameni nu sunt alergici la aceste pisici. Cei cu alergii la pisici, vor avea reacții mai domoale în compania lui Bambino, față de alte rase cu păr.
 
Au nevoie de o hrană bogată și de bună calitate. Bambino au un metabolism accelerat, motiv pentru care mănâncă destul de mult.
 
Sănătate Bambino 
 
În general, sunt pisici rezistente la boli, cu puține tare genetice. Dincolo de sensibilitatea pielii la anumiți factori de mediu, Bambino nu produc alte îngrijorări legate de starea de sănătate.
 
Speranța de viață se estimează la 12 ani, însă fiind o rasa de pisici nouă, apărută abia în 2005, nu există date concrete despre longevitatea ei. 
 

Autor: Nicolae Hasegan

0 Comentarii
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
 • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
  Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

  În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

  CITEŞTE
 • A riscat pedeapsa cu închisoarea, pentru a salva un pui de urs care era pe moarte - Galerie foto
  A riscat pedeapsa cu închisoarea, pentru a salva un pui de urs care era pe moarte - Galerie foto

  Fotograful Corey Hancock, din Oregon, a găsit în timpul unei excursii montane un pui de urs care trăgea să moară.

  CITEŞTE
 
X
Citeste mai mult»
 • Pedigree Teacup Maltese Puppies
  Pedigree Teacup Maltese Puppies

  Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

  audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
 • DONEZ broasca testoasa

  Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

  mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
 • Pierdut caine lup negru
  Pierdut caine lup negru

  Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

  dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
 • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
  Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

  2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

  pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro