ABC-ul îngrijirii animalelor de companie, un proiect despre animale, iubit de copii

ABC-ul îngrijirii animalelor de companie, un proiect despre animale, iubit de copii

În perioada aprilie-iunie 2015, Asociația Română a Producătorilor de Hrană pentru Animale de Companie (ARPAC) a desfășurat cea mai nouă ediție a programului educațional național “ABC-ul Îngrijirii Animalelor de Companie”, ediție care a avut un succes răsunător.

Pentru a afla cât mai multe din culisele acestui program atât de util pentru animale și iubit de copii și de echipa noastră, am stat de vorbă cu Gratziela Bahaciu, Secretar General ARPAC.

Iată de ce ne-am îndrăgostit și mai tare de proiectul acesta:

Ce ne puteți spune despre Asociația Producătorilor de Hrană pentru Animale de Companie, într-o singură frază?

Asociația Producătorilor de Hrană pentru Animale de Companie se ocupă de animalele de companie, iar printre activitățile pe care le  desfășoară este și educarea copiilor cu privire la creșterea și îngrijirea responsabilă a prietenilor lor necuvântători.

De la ce a plecat ideea programului ABC-ul Îngrijirii Animalelor de Companie și ce urmărește el?

Programul ABC-ul îngrijirii animalelor de companie a pornit, pe de o parte, de la bucuria pe care o experimentează copiii atunci când interacționează cu animalele de companie și, pe de altă parte, de la necesitatea de a le explica celor mici și cum trebuie să se poarte și să îi îngrijească pe prietenii lor necuvântători.

Scopul programului este acela de a îi educa pe copii cu privire la creșterea și îngrijirea responsabilă a animalelor de companie, la nevoile acestora și la cum le pot fi alături într-o viață frumoasă împreună.

 

Care au fost cele mai mari provocări cărora a trebuit să le faceți față, în timpul derulării programului?

Provocarea cea mai mare a acestui program a fost aceea de a extinde programul la nivel național. 

De ce ați ales drept public țintă copiii?

În primul rând copiii iubesc necondiționat animalele de companie și se atașează de acestea, indiferent dacă sunt ale lor sau nu. Pe de altă parte, aceștia reprezintă viitorii deținători de animale de companie și considerăm că educarea lor, de la vârste mici, îi poate ajuta să le înțeleagă mai bine nevoile, să îi crească responsabil și să îi îngrijească pe toată durata vieții și să nu îi abandoneze.

Vârsta de 8-9 ani către care s-au axat activitățile din programul ABC-ul Îngrijirii Animalelor de Companie este pe de o parte, o vârstă la care copiii înțeleg și pot corela informațiile primite de la medicii veterinari, iar pe de altă parte, un moment în care copiii pot începe, de exemplu să își asume responsabilitatea plimbării și hrănirii unui cățel.

Cum v-au întâmpinat copiii din școli? Ați avut parte și de reacții negative?

În școli sau la evenimentele organizate în cadrul programului ABC-ul Îngrijirii Animalelor de Companie, copiii au fost entuziaști, curioși, implicați și foarte activi. Fie că aveau deja un animal de companie sau își doreau unul, copiii adresau medicilor veterinari întrebări concrete, ca de exemplu ce are sau nu are voie să mănânce un cățel sau dacă pisica poate fi dresată sau cereau sfaturi despre rasele de câini potrivite pentru apartament.

Care este schimbarea pe care credeți că o aduceți societății românești, prin derularea unor astfel de programe?

Comportamentul copiilor este influențat de traiul alături de un animal de companie. Este dovedit științific că prezența unui animal de companie în viața unui copil îl ajută să înțeleagă nevoile celorlalți, să își facă prieteni, să fie volubil, deschis și empatic, cu alte cuvinte, îi influențează viața socială, devenind un adult responsabil și echilibrat.

Pe de altă parte, aflând ce înseamnă responsabilitatea ce și-o asumă odată cu adoptarea unui animal de companie, copiii vor înțelege că trebuie să aibă grijă de acesta și când e mic, drăgălaș și jucăuș, dar și atunci când e bolnav sau bătrân și nu trebuie să îl abandoneze.

Părinții, de asemenea, primesc informații utile despre evaluarea momentului potrivit alegerii unui animal de companie, dar și a rasei sau speciei de prieten necuvântător, ceea ce îi va ajuta să decidă obiectiv și responsabil în această privință.

Citește: 12 motive pentru care fiecare copil ar trebui să crească în compania unui cățel. 

Care este realizarea de care sunteți cel mai mândră (sau momentul de care vă amintiti cu zâmbetul pe buze), atunci când vine vorba despre implicarea dumneavoastră în viața necuvântătoarelor?

Anul acesta Asociația Producătorilor de Hrană pentru Animale de Companie a reușit să extindă programul ABC-ul îngrijirii animalelor de companie la nivel național așa încât, pe lângă copiii din București s-au putut bucura de informațiile din program și copiii din Ploiesti, Timisoara, Braila, Hunedoara, Iasi, Slobozia, Constanta, Craiova , Oradea, Bacau, Vrancea, Teleorman, Brasov , Olt , Buzau , Targu Mures, Cluj.

La ce să ne așteptăm, în viitor? Veți continua derularea programului ABC-ul Îngrijirii Animalelor de Companie sau vă gândiți la alte proiecte care să faciliteze crearea unei legături mai puternice între oameni și animale?

Programul ABC-ul îngrijirii animalelor de companie va continua și în anul școlar viitor, cu tipurile de activități deja derulare în acest an, dar și cu alte propuneri și surprize pentru iubitorii animalelor de companie și prietenii lor necuvântători.


Autor: Iulia Albi

0 Comentarii
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
 • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
  Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

  În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

  CITEŞTE
 • A riscat pedeapsa cu închisoarea, pentru a salva un pui de urs care era pe moarte - Galerie foto
  A riscat pedeapsa cu închisoarea, pentru a salva un pui de urs care era pe moarte - Galerie foto

  Fotograful Corey Hancock, din Oregon, a găsit în timpul unei excursii montane un pui de urs care trăgea să moară.

  CITEŞTE
 
X
Citeste mai mult»
 • Pedigree Teacup Maltese Puppies
  Pedigree Teacup Maltese Puppies

  Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

  audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
 • DONEZ broasca testoasa

  Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

  mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
 • Pierdut caine lup negru
  Pierdut caine lup negru

  Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

  dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
 • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
  Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

  2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

  pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro