Toaletarea iepurilor

toaletaAlaturi de pisici, iepurii sunt intruchiparea "igienei absolute". Exista multe similitudini intre aceste doua specii in ceea ce priveste ingrijirea blanii. Toti cei care detin sau interactioneaza cu un iepure de casa remarca blana ingrijita si placuta la mangaiat. Chiar daca iepurele se preocupa atent de intretinerea igienei personale, si stapanului ii revine o parte din responsabilitate. O mana de ajutor data iepurelui pentru ingrijirea blanii, a unghiilor si a urechilor inseamna un iepure mai fericit si o casa mai curata.



Ingrijirea blanii



Iepurii domestici sunt  organizati intr-o multime de rase. Unul dintre criteriile de diferentiere este si tipul de blana. Exista 4 tipuri de par intalnite la iepuri:



Blana normala: formata din par si subpar. Subparul este scurt, moale si este responsabil de mentinerea temperaturii corporale. El este acoperit de parul lung, aspru, alunecos, care tine departe umezeala, particulele de praf, resturile organice etc.



Blana satinata: este foarte moale, alcatuita din fire de par mai subtiri decat la blana normala. Firul subtire are un indice de refractie diferit, ceea ce determina aspectul lucios, metalizat al acestei blani.



Blana de tip „rex”: este mai densa, formata din par si subpar de aceeasi lungime. Firele de par sunt dispuse vertical pe suprafata pielii fapt ce confera o senzatie extrem de placuta la atingere.



Lana: este tipul de blana intalnita la iepurii de Angora. Firul de par este lung, subtire si moale.



In functie de tipul de blana toaletarea iepurilor se face diferit. Insa orice iepure isi curata singur blana. Asemenea  pisicilor iepurii isi ling blana pentru eliminarea parului mort. Rezultatul este blana frumoasa si stralucitoare pe care o vedem. Insa la aceasta exista si incoveniente. Iepurii inghit parul mort si sunt predispusi la formarea ghemotoacelor de par in stomac sau intestinul subtire. Spre deosebire de pisici ei nu pot vomita. Ghemotoacele se pot acumula in tractul digestiv ducand la blocaje gastro-intestinale, potential letale. Ca mijloc profilactic, oferiti iepurelui in permanenta fan, in special cel de timoftica, pe care il gasiti in pet-shop-uri. Fanul, bogat in fibre regleaza tranzitul intestinal si usureaza pasajul ghemotoacelor prin intestin.



Toaletarea iepurelui impiedica acumularea de par in stomac prin faptul ca mare parte din par ramane pe perie, iar iepurelui ii este mai usor sa elimine cantitati mici de blana. In plus si parul eliberat prin casa este mai putin. Iepurii naparlesc o data la fiecare 3 luni. Mai des decat cainii si pisicile. La unii iepuri (majoritatea) naparlirea dureaza cateva zile- o saptamana, timp in care se elimina lent par. Exista insa si iepuri care naparlesc intr-o singura zi sau poate doua zile. In acest caz ajutorul dumneavoastra este mai mult decat necesar. Cantitatea mare de par nu poate fi gestionata de iepure de unul singur. Periati de cateva ori pe zi iepurele pana cand naparlirea este depasita. Parul va cadea in smocuri mari, de cele mai multe ori doar prin apucarea cu degetele.



Perierea



Se face cu instrumente perfect adaptate blanii iepurilor. Iepurii au o piele foarte sensibila, care se irita usor. De aceea se evita folosirea periilor cu dinti metalici, ascutiti, care strabut usor blana si pot zgaria pielea. Se recomanda periile din fibre naturale sau cele din plastic. In comert veti gasi perii special create pentru rozatoare. In cazul iepurilor cu par lung veti mai avea nevoie si de un pieptene, de preferinta metalic, cu doua portiuni: una cu dinti mai rari si alta cu dinti mai desi. In cosul de cumparaturi mai puteti include si un pieptene pentru descalcire, folositor in cazul in care aveti de-a face mai des cu formarea caltilor (o toaleta riguroasa previne formarea acestora, insa inevitabilul poate avea loc).


Perierea se adapteaza in functie de perioada de naparlire/ non- naparlire in care ne aflam precum si tipul de blana a animalului. Pe durata naparlirii (am vazut ca poate dura o saptamana), iepurii cu blana scurta vor fi periati zilnic. In restul sezonului e suficienta o periere temeinica o data pe saptamana.



Situatia e alta in cazul iepurilor de Angora, a caror blana se incalceste mai usor. Indiferent de sezon ei necesita o periere zilnica. Ati putea spune ca e mult de munca, insa frumusetea are un pret.  Daca nu participati cu animalul in expozitii sau daca criteriul estetic nu este atat de important, optati pentru tunderea iepurelui. Blana scurtata la doar cativa centimetri este mai usor de ingrijit si nu se incalceste. Cu siguranta va fi mai confortabil si pentru animal.

 

Perierea ar trebui inceputa de cat mai devreme. Puiul de iepure va fi obisnuit treptat cu atingerea noastra in toate regiunile corpului. Apoi ii facem cunostinta cu periile, fara sa il speriem sau sa il bruscam. Asociem aceasta experienta cu ceva pozitiv: laude, mangaieri, recompense delicioase.  Apoi in joaca incepem perierea, perfectionand-o pe parcurs. Perierea va face parte din rutina zilnic/ saptamanala si este o ocazie buna sa relationati cu iepurele; nu ar trebui sa se transforme intr-o corvoada. Pranzul sau dupa- amiaza sunt momentele din zi cand iepurele este cel mai relaxat si poate accepta cel  mai bine periatul.



Nu grabiti momentul. Asezati iepurele pe o masa sau pe jos. Nu il imobilizati fortat, in pozitii ciudate. Periatul se face in sensul cresterii firului de par, dinspre cap spre coada. Perierea in raspar frecventa nu este benefica pentru firul de par si aspectul blanii per general. Se insista pe fiecare parte a corpului pana cand peria se scoate curata din blana. Sub barbie iepurii nu prea agreaza manuirea insa nu ocoliti zona. Lasati-o la final, pentru a nu irita animalul inca de la inceput.



Uneori oricat de mult ati peria animalul, ghemotoacele de par incalcit tot se produc (in special la iepurii de Angora). Exista cateva zone predispuse la asa ceva:



– sub si in jurul barbiei;

– pe abdomen;

– pe laterale intre picioarele din fata si cele din spate;

– in regiunea cozii;

– interiorul membrelor, precum si in partea inferioara a lor;

– in spatele urechilor.



Incercati sa descalciti ghemotocul. Daca nu este foarte mare si nici indelungat in timp sunt mari sanse sa reusiti. Inserati  doua degete intre ghemotoc si piele, pentru a-l izola. Astfel in timpul miscarilor de descalcire nu trageti iepurele de piele si scapa de disconfort. Cu pieptenele de descalcire efectuati miscari vioaie si scurte de disipare treptata a parului incalcit, dinspre extremitate inspre interior. Daca nu reusiti cu pieptenele sa desfaceti ghemul de blana, atunci folositi o foarfeca si decupati-l. Ca si mai inainte plasati doua degete intre ghemotoc si piele, pentru ca sa nu raniti pielea cu varful foarfecilor. In situatiile in care blana este foarte incalcita, ghemotoacele multiple si mari, se prefera tunsul in intregime. Apelati la un salon de estetica pentru animale.


In orice moment puteti apela la ajutorul unei carpe umede pe care sa o treceti peste blana iepurelui. Acest gest simplu va aduna mult par si va poate scapa de periatul frecvent. Manusile pentru periat sunt si ele utile, mai ales in cazul animalelor care nu agreaza deloc periatul. Luati manusa pe mana si mangaiati animalul. Perii de cauciuc creaza un masaj iepurelui, pe care il adora, dar vor elimina si parul mort.



Examinarea generala



Perierea blanii este un moment bun si pentru o scurta inspectie generala a corpului animalului. Cu animalul relaxat si cuminte puteti analiza toate regiunile trupului pentru descoperirea unor eventuale inflamatii, leziuni, tumori etc. Descoperite la timp poate insemna salvarea vietii si scutirea iepurelui de suferinte mai tarziu. Inspectati:



– regiunea anala pentru inflamatii ale organelor genitale, a glandelor sebacee. Verificati prezenta fecalelor intarite si uscate. Aspectul blanii din jurul anusului: o blana umeda si murdara poate semnifica prezenta unei diaree, care ar trebui tratata imediat.


– urechile: pentru inflamati cauzate de acarieni, depozitele de ceara prea dezvoltate, leziuni.

– blana: pentru descoperirea parazitilor externi (pureci, paduchi, capuse).

– dintii

– pielea: zgarieturi, rani, iritatii

– picioarele

– scheletul



Baia



Iepurii se mai asemana cu pisicile si in ceea ce priveste imbaierea. In cazul lor, nu doar ca nu le place, insa este si total contraindicata. Baia este o activitate extrem de stresanta pentru iepuri, care poate agrava afectiunile existente, ducand chiar la deces. Chiar daca stiti ca iepurele este sanatos, asta nu inseamna ca nu exista vreo afectiune nedescoperita pana atunci. Cel mai bine evitati sa imbaiati iepurii! Blana iepurilor este astfel contituita incat  se umezeste foarte greu. Din pacate odata umezita se si usuca foarte greu. Un iepure ud este foarte predispus la hipotermie si la deces. Chiar si cand vine vorba despre deparazitare externa, baia ar trebui sa fie ultima solutie. Incercati alte metode de a scapa de paraziti. Totusi daca medicul veterinar insista dintr-un oarecare motiv (bine intemeiat) sa faceti baie iepurelui procedati dupa cum urmeaza:



Pregatiti o cadita cu  suficienta apa calda cat sa ajunga pana la abdomenul animalului. Luati-va un asistent care sa introduca si sa tina iepurele in apa. Spalati bine blana, evitand patrunderea apei in urechi si ochi. Scurtati baia cat mai mult. Iepurele ud va fi invelit intr-un prosop si uscat bine, intr-o camera cu multa caldura. Daca folositi uscatorul de par, setati-l pe temperatura cea mai mica. Iepurilor nu le place apa asa ca pregatiti-va sa aveti de furca cu animalul. Atentie la picioarele din spate cu care poate lovi foarte puternic.


In cazul in care iepurele s-a murdarit local cu o anumita substanta, curatati-l doar in acel loc. Nu este nevoie de o baie completa. Pe un iepure alb petele pot fi scoase cu putina apa oxigenata. Samponul uscat este si el o solutie in situatia in care nu doriti sa udati iepurele.

 

Taierea unghiilor



Unghiile iepurilor cresc continuu, iar cei tinuti doar in casa nu prea au unde sa si- le toceasca. Puteti surprinde iepurele scurmand in covor sau pe linoleum pentru a-si toci unghiile, ins afara prea mare eficienta. In natura iepurii sunt sapatori de vizuine astfel ca nu se confrunta cu problema unghiilor prea lungi.



Taierea unghiilor nu se face saptamanal, la fel ca periatul blanii, insa trebuie integrata in rutina lunara. Verificati periodic unghiile, iar daca sunt crescute prea mult (incovoiate) purcedeti la scurtat.  Pentru aceasta aveti nevoie de un cleste de unghii tip ghilotina si putina pricepere. Daca nu ati mai taiat unghiile animalelor niciodata cereti sfatul unei cunostinte mai experimentate. Principiul este simplu: se va taia varful unghiei, desupra pulpei (vaselor de sange) care o hraneste. Pulpa se dezvolta pana la jumatatea unghiei. In cazul iepurilor cu unghii albe, in lumina, se poate vedea delimitarea celor doua zone. Unghia va fi taiata la 3- 4 milimetri deasupra zonei vascularizate.



Inveliti iepurele intr-un prosop, scotand cate un picior pe rand afara. Iepurele imobilizat astfel va sta cuminte si veti avea liniste intraoperatorie. Puteti cere ajutorul unei a 2-a persoane sa va tina fix piciorul pe care lucrati. S-a observat ca iepurii asezati pe spate, instant se cumintesc si nu se mai zbat. Cu clestele ghilotina taiati fiecare unghie corect. Cea de-a 2-a persoana va poate tine piciorul orientat spre o sursa de lumina puternica pentru a observa cat mai bine delimitarea pulpei. In cazul in care ati scurtat prea mult, unghia va sangera. Aplicati o pudra antiseptica si/sau un tamponament pe locul hemoragiei. Nu trebuie sa va impacientati, sangerarea se va opri de la sine. Durerea insa va fi tinuta minte de animal.



Urechile



La fiecare sesiune de toaletare verificati si urechile. In mod normal ele sunt uscate, curate, netede, fara miros. In infectiile cu acarieni apare tumefiate, rosietice si dureroase. Acarienii sunt organisme mici care invadeaza pielea animalului si se hranesc cu sangele acestuia. In acest caz mergeti la veterinar, care va va oferi o solutie auriculara cu antibiotic.



Depozitele mari de ceara pot fi indepartate cu un tampon moale de bumbac. Introduceti tamponul doar in portiunea externa, vizibila a urechii. Efectuati miscari lente de scoatere a cerii din pavilion.  Evitati impingerea ei mai adanc. Daca nu sunteti siguri pe manevra cereti sfatul unui specialist. Solutii otice pot fi de folos si in cazul cerii. Tot la medicul veterinar veti gasi produse sigure pentru iepurasul dumneavoastra.



Dintii



Dintii iepurelui cresc pe toata durata vietii. Iepurii rod tot timpul tocmai pentru ca sa isi toceasca dintii, dar si pentru ca ii relaxeaza. Orice iepure ar trebui sa aiba la dispozitie fan sau bucati de lemn pe care sa isi toceasca dintii. In anumite situatii se poate intampla ca dintii sa creasca excesiva.  De cele mai multe ori este cazul incisivilor care cresca atat de mult incat sunt vizibili chiar si cand iepurele are gura inchisa. Aceasta situatie se numeste inocluzie si impiedica  din a se mai alimenta corect. In astfel de cazuri se recurge la scurtarea dintilor. La fel ca si in cazul unghiilor, cu un cleste bine ascutit, se va rezeca fragmentul de dinte aflat in exces. Procedura este simpla si poate fi realizata si acasa, insa pentru inceput cereti  ajutorul medicului veterinar.



Ochii



La fiecare toaletare urmariti si aspectul ochilor. Ochii inflamati, cu secretii de orice tip, trebuie investigati si tratati imediat. Tot medicul veterinar va poate ajuta si in acest sens. Cu un tampon de bumbac,umezit  curatati depozitele din jurul ochilor. Plasati cate o picatura de solutie salina oftalmica la nivelul fiecarui depozit pentru a-l indeparta mai usor.



Iepurii necesita toaletare la fel ca pisicile sau cainii. Un program periodic trebuie instituit, iar aceasta activitate transformata in ceva placut, o ocazie de a intari legatura dintre animalul de companie si dumneavoastra. Printr-o toaletare meticuloasa preveniti aparitia unor complicatii mai tarziu.



Sursa foto



Nicolae Hasegan

ZooLand.ro

 
Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!