Legenda iepurașului de Paște - Ce legătură există între iepuraș și Paște?

Legenda iepurașului de Paște - Ce legătură există între iepuraș și Paște?

Nu există nicio mențiune în Biblie despre vreo creatură cu urechile lungi și codiță de bumbăcel, numită Iepuraș de Paște. Și nici nu cunoaștem vreun iepuraș care să clocească ouă. Și, cu toate astea, în preajma sărbătorilor pascale întâlnim la tot pasul iepurași în toate culorile, confecționați din diverse materiale sau arome, având diferite gusturi care mai de care mai exotice, fiind cocoțați pe ouă colorate, la rândul lor. 
 
Ce este cu toate aceste simboluri, în Duminca Paștelui? Și ce au ele a face cu învierea Domnului? Sincer, nimic!
 
Iepurași, ouă, cadouri, puioșori galbeni și pufoși – toate acestea provin din rădăcini păgâne. 
 

 
Conform studiile făcute de Centrul pentru Literatură și Cultură pentru Copii, din cadrul Universității din Florida, originile iepurașului de Paște au apărut prin secolul al 13-lea, în Germania pre-creștină, atunci când oamenii se închniau la zei și la zeițe. 
 
În fiecare primăvară, popoarele germanice sarbatoareau întoarcerea naturii la viaţă şi începutul unui nou an agricol. În cultură germană, Eastre era zeiţă primăverii şi a fecundităţii. Primăvară era asociată cu prosperitatea şi cu natalitatea; acum este momentul în care toate vietăţile îşi aduc pe lume puii. Simbolic, zeiţă Eastre era reprezentată de un iepure. Asta deoarece iepurele este unul dintre cele mai prolifice animale, în concordanţă cu imaginea fecundităţii atribuită zeiţei.
 
Zeiţa era sărbătorită în fiecare primăvară, în apropierea echinocţiului, iar din suita de obiceiuri nu lipsea iepuraşul, care de fiecare dată aducea un coş plin cu ouă colorate (oul fiind un alt simbol al primăverii, al renaşterii).
 

 
Dincolo de dovezile istorice, Iepuraşul de Paşte este rodul unei legende frumoase şi sensibile. Se spune că într-o pădure şi-a făcut apariţia la un moment dat o pasăre măiastră, cu un cânt suav şi melodios, de toate animalele şi copacii se opreau să o asculte. În acel an, zeiţă primăverii Eastre, din cauze neştiute, a sosit mai târziu. Iarna prelungită a răpus biata pasăre, căreia una dintre aripi i-a îngheţat. Toate animalele s-au întristat, dar şi zeita, care se simţea atât de vinovată. Singura cale de a salva pretioasa pasăre a fost aceea de a o transforma într-un iepuraş drăgălaş, care însă şi-a păstrat abilitatea de a face ouă. În semn de mulţumire iepuraşul i-a dăruit zeiţei un coşuleţ cu ouă pictate în culorile curcubeului. De atunci, în fiecare an, de ziua zeiţei Eastre, adică la sosirea primăverii, iepuraşul magic îi dăruieşte acesteia frumosul coşuleţ cu ouă.
 
Tot nemţii sunt cei care au inventat primii iepuraşi de ciocolată, în secolul XIX. În aceeaşi perioada au apărut şi ouăle de ciocolată, asociate şi ele cu Paştele. Multe culturi respectă obiceiul Iepurasului de Paşte şi au cusut în jurul sau o sumedenie de obiceiuri.
 
Foto: Hepta.ro, Elephant Journal

Autor: Iulia Albi

0 Comentarii
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
 • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
  Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

  În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

  CITEŞTE
 • A riscat pedeapsa cu închisoarea, pentru a salva un pui de urs care era pe moarte - Galerie foto
  A riscat pedeapsa cu închisoarea, pentru a salva un pui de urs care era pe moarte - Galerie foto

  Fotograful Corey Hancock, din Oregon, a găsit în timpul unei excursii montane un pui de urs care trăgea să moară.

  CITEŞTE
 
X
Citeste mai mult»
 • Pedigree Teacup Maltese Puppies
  Pedigree Teacup Maltese Puppies

  Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

  audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
 • DONEZ broasca testoasa

  Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

  mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
 • Pierdut caine lup negru
  Pierdut caine lup negru

  Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

  dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
 • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
  Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

  2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

  pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro