Folosirea cuștii în dresajul câinilor (II)

Folosirea cuștii în dresajul câinilor (II)

În prima parte a acestui subiect (Folosirea cuștii în dresajul câinilor) v-am vorbit despre avantajele și potențialele neajunsuri ale dresajului cu cușca, dar și despre cum să o alegeți și unde să o amplasați în locuință. Dacă această tehnică vi se pare potrivită pentru educarea cățelului vostru unde să își facă nevoile, atunci haideți să mergem mai departe și să vedem cum îl obișnuim cu acest obiect și însemnătatea lui.
 
Subliniem: cușca trebuie să aibă o conotație pozitivă pentru câine, nu să fie folosită cu scopul de a pedepsi sau de a priva de libertate animalul pe perioade foarte lungi. Dacă respectați această cerință, atunci dresajul va fi pe jumătate încununat de succes.
 
Indiferent dacă animalul sau cușca a sosit întâi în locuință, primul contact dintre câine și obiect ar trebui să decurgă firesc, fără intervenție din partea noastră. Pur și simplu, așezați cușca în locul destinat și lăsați câinele să își facă meandrele. Unii câini sunt foarte curioși și imediat vor fi atrași de interiorul acesteia, alții sunt precauți și o cercetează de la distanță. În principiu,  nu începeți dresajul imediat ce câinele a cunoscut cușca, așteptați 1-2 zile.
 
De obicei, puiuții sunt mai deschiși la a cunoaște și a interacționa cu lucruri noi, dar și un câine adult poate fi învățat să folosească cușca. În cazul lor, poate fi nevoie de mai multă răbdare și perseverență.
 
În primele zile sau săptămâni, lăsați ușa cuștii deschisă sau o puteți demonta de tot. Aruncați recompense în preajma intrării, vorbiți cu câinele pe un ton plăcut și încurajați-l să se apropie de obiect. Pe măsură ce devine confortabil cu iminență cuștii, puneți recompensele înăuntru, mai întâi aproape de intrare, iar pe măsură ce progresam, tot mai în spate. Puteți chiar să îl hrăniți în interiorul cuștii, imediat ce câinele nu mai pare deranjat să intre înăuntru.  Dacă apucă mâncarea și iese imediat afară, nu îl opriți. Vrem să observe că e bine să stea în cușca și că nimic rău nu i se întâmplă acolo. În loc de recompense puteți folosi și jucării sau obiecte preferate de a-le cățelului, orice îl motivează mai bine pe patrupedul vostru.
 
 
Pentru cei care doriți să duceți dresajul la un nivel superior, puteți introduce și o comandă verbală și/sau un gest asociate cu intratul în cușcă. De exemplu: spuneți clar și răspicat «în cușcă», «înăuntru» sau orice alt cuvânt-comandă, arătați cu mâna spre cușcă și apoi aruncați recompensa în interiorul ei. După câteva ședințe, cățelul va știi ce are de făcut atunci când îi rostiți cuvintele magice.
 
În aceeași notă, puteți institui o comanda și pentru ieșitul din cușcă, de folos atunci când mergeți cu câinele la veterinar sau altundeva și nu doriți ca el să iasă afară decât atunci când îi ordonați. Câinele va aștepta înăuntru până îi dați comanda eliberatoare. Spuneți «afară» sau «ieși» și aruncați recompensa pe jos chiar în fața cuștii. Pe parcurs, creșteți distanța față de cușcă la care aruncați recompensa astfel încât animalul să știe ce are de făcut doar ascultând comanda voastră.
 
Dacă totul a decurs bine până aici, câinele vostru s-a acomodat cu cușca, intră înăuntru calm, probabil la comanda voastră sau doar impulsionat de recompense. În pasul următor îl vom învață să accepte ușa închisă. Pentru început, închideți ușa când cățelul se află înăuntru și nu este atent, fără a face mare tam-tam. Lăsați-o închisă câteva secunde și apoi deschideți, ca și cum nu s-ar fi întâmplat nimic. Progresiv, măriți intervalul de timp în care ușa rămâne închisă. 
 
În situația în care puiul schelălăie (cățelușii au obiceiul să plângă mult când nu le convine ceva) nu îl eliberați imediat. Așteptați să se calmeze și abia apoi deschideți ușa, din nou fără să faceți prea mult caz. Altfel puiul va deduce faptul că plânsul este punctul vostru sensibil și că poate obține ce vrea el prin acest mijloc.
 
În fiecare etapă a dresajului acordați atenție sentimentele și reacțiilor câinelui, dacă se simte confortabil progresați la pasul următor, dacă ceva scârțâie reveniți la etapa anterioară.
 
 
Acum, puiul sau adultul, intră în cușca și stă acolo liniștit chiar dacă ușa e închisă.  E momentul să creștem durata de timp pe care o petrece acolo. Mai întâi, închideți ușa și părăsiți camera 1-2-5 minute, apoi reveniți, deschideți ușa și lăsați-l afara ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Dacă puiul plânge după 3 minute, de exemplu, atunci data viitoare scurtați la 2 minute intervalul de timp în care va sta închis.
 
Pentru început, nu lăsați puiul închis mai mult de o oră. Iar până la vârsta de 1 an, niciun cățel nu va sta în cușca mai mult de 4 ore pe zi, cu pauzele aferente. Un câine adult poate fi ținut închis maxim 8 ore pe zi, dacă primește o pauză de făcut nevoile la 4 ore. 
 
Puii nu au control asupra vezicii urinare și își fac nevoile des. Cel mai indicat este să efectuați ședințele de dresaj imediat ce animalul a fost afară, la toaletă. Dacă plânge mult în timp ce e în cușca, e posibil să se ceară cu disperare afară pentru a se ușura. În acest caz, luați cățelul din cușcă, duceți-l afară, așteptați 5-10 minute fără să interacționați prea mult cu el și reveniți înapoi. Dacă nu a făcut nimic, înseamnă că a vrut să vă păcălească și probabil se va cere iarăși afară mai târziu când chiar va avea nevoie. Și atunci, respectați același protocol. 
 
Câinii, mai ales puii, pot fi ținuți în cușcă peste noapte, deoarece acum dorm și ei, iar cușca este un bun culcuș. Amplasați cușca în apropierea patului pentru a auzi dacă puiul se cere afară. Cei mici au nevoie să meargă la toaletă de 2 ori pe noapte. Ca și mai sus, ieșiți cu el afară, așteptați să își facă treburile și aduceți-l înapoi în cușcă comportându-vă detașat și calm.
 
Nu uitați să așezați în cușcă o păturică sau o saltea confortabilă și câteva jucării cu care câinele să își alunge plictiseală. Dacă plecați de acasă pentru mai multe ore, puneți-i și apă, eventual și mâncare. Achiziționați acele jucării care se umplu cu recompense sau mâncare uscată și care îi dau cățelului câteva bătăi de cap până să le obțină.
 
Dresajul cu cușca este una dintre cele mai importante și simple lecții pe care i le puteți oferi câinelui și care va fi de folos pe toată durata vieții. Cu multă răbdare, tact și recompensare, cușca va deveni locul preferat al câinelui, unde se va retrage când se simte obosit sau amenințat, sau atunci când i se spune. Este utilă când câinele călătorește, merge la veterinar sau la stilist sau dacă aveți un câine ce participă în expoziții. Cereți sfatul sau ajutorul unui dresor profesionist, dacă nu reușiți  să introduceți cușca în educația câinelui.
 
 

Autor: Nicolae Hasegan

0 Comentarii
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro