Folosirea cuștii în dresajul câinilor (I)

Folosirea cuștii în dresajul câinilor (I)

Cușca este un instrument folosit în dresajul câinilor care iscă multe controverse. Folosită corect, reprezintă un atu în educarea cățeilor, dar există și riscul ca unii stăpânii să abuzeze de ea și să își traumatizeze  în zadar câinii. Pentru un câine, cușca ar trebui să fie spațiul său privat, locul unde se simte protejat și relaxat, și nu o închisoare sau un mijloc de pedepsire. Despre cum să utilizați optim cușca și cum să învățați puii sau câinii adulți cu ea vom vorbi mai multe în cele ce urmează.
 
Avantajele cuștii
 
Este de un real folos în învățarea puilor unde au voie să își facă nevoile. Pentru că niciunui câine nu îi place să își facă treburile acolo unde doarme sau mănâncă, cușca previne accidentele prin casă. Bineînțeles, puiul sau adultul va primi destule șanse să iasă afară și să își facă nevoile înainte de a fi închis în cușcă.
 
Poate ajuta la eliminarea anxietății de separare și a plictiselii, dacă patrupedul are la dispoziție în cușca suficiente jucări sau obiecte de ros. Cei mai mulți câini percep acest loc ca fiind culcușul lor și atunci își petrec cel mai mult timp  în cușca dormind.
 
 
Previne accidentările sau distrugerile din locuință. Un câine lăsat singur acasă (mai ales un puiuț care nu prea știe ce e bine și ce e rău) poate distruge orice îi cade la îndemână, dacă se plictisește. În toată această revoltă se poate și accidenta, înghițind obiecte necomestibile sau trăgând de lucruri ce pot cădea peste el.
 
Este un loc unde puteți închide câinele atunci când nu  doriți să vă deranjeze sau când nu poate fi supravegheat. De exemplu, când dați o petrecere, când gătiți, când dormiți de amiază și alte ocazii când pentru 2-3 ore doriți să îl țineți la distanță de activitatea familiei.
 
Cușca este utilă pentru transportul animalelor la veterinar, cu mașina, cu avionul sau oriunde aveți nevoie. Un câine acomodat cu închisul în cușcă va fi mai relaxat și mai disciplinat în toate aceste ocazii.
 
Dacă aveți un câine hiperactiv cușca poate fi de folos pentru a-l mai tempera puțin.
 
Cei mai mulți câini acceptă cușca fără prea mare efort, întrucât o asociază cu vizuina  în care strămoșii lor lupii își creșteau puii. Acolo, cei mici mâncau, dormeau și se retrăgeau ori de câte ori se simțeau amenințați.
 
Ce nu ar trebui să reprezinte cușca?
 
După cum spuneam cușca este excelentă în ameliorarea unor probleme de comportament. Însă folosită incorect poate duce la agravarea sau crearea unora noi. Unii stăpâni care nu au suficient timp și cunoștințe să se ocupe de câinii lor, apelează la cușca pentru a «ascunde gunoiul sub covor», evită să remedieze unele apucături nedorite ale câinelui și se mulțumesc cu corecția de moment. Un câine nu poate sta închis în cușca toată ziua, în speranța că nu va distruge prin casă și nu își va face nevoile pe covor. Are nevoie de educație, atenție și exercițiu fizic pentru a se dezvolta armonios fizic și mai ales mental.
 
Cușca nu va fi folosită niciodată ca instrument de tortură sau pedeapsă. În niciun moment câinele nu trebuie să o asocieze cu ceva negativ, nedorit, altfel va refuza să o mai folosească. Pentru un câine cu anxietatea de separare, închisul în cușca momente lungi din zi  nu va face decât să îi agraveze starea, iar animalul se va chinui să evadeze și există riscul să se rănească.
 
Alegerea și amplasarea cuștii
 
În comerț veți găsi trei tipuri de cuști pentru câini: din material textil, plastic sau metalice. Cele mai potrivite sunt ultimele două. Cele din plastic au avantajul că nu sunt grele, ușor de manipulat și transportat, acceptate chiar și în călătoria cu avionul. Cuștile sau țarcurile din metal lasă aerul să circule și îi permite câinelui să aibă un câmp vizual mai vast. Pentru a-i oferi intimitate, se poate acoperi cușca cu o pătură sau o prelată.
 
 
Cușca trebuie să fie aleasa în concordanță cu dimensiunile câinelui. În cușca ideală, câinele trebuie să se poată ridica în picioare, să se poată întoarce și să se poată întinde, în așa fel încât nasul și coada să nu atingă pereții. În cazul puilor, ca să nu schimbați cuștile pe măsură ce cresc, alegeți una ținând cont de dimensiunile la maturitate. Dacă e un cățel de rasă e ușor să vă dați seama cât de mult va crește, eventual faceți cunoștință cu părinții lui. Pentru un câine de rasă mixtă, nu puteți decât să faceți speculații, dacă nu e mama sau tatăl prin zonă. 
 
Pentru un puiuț, cușca va fi foarte mare și există riscul să fie tentat să își facă nevoile într-un capăt al ei, iar în celalalt să doarmă. Așadar, recomandăm să compartimentați cușca raportându-vă la dimensiunile lui. Așezați un grătar sau pur și simplu puneți o cutie de carton în capătul mort al cuștii. Pe măsură ce puiul se mărește, creșteți și spațiul disponibil.
 
Așezați cușca într-o zonă a casei cu mult trafic, unde membrii familiei petrec cel mai mult timp, astfel încât câinele să fie aproape de cei dragi și să nu se plictisească. Evitați expunerea directă la soare sau sub aparatele de aer condiționat.
 
În cușca puneți pături sau salteluțe pentru ca patrupedul să stea cât mai confortabil, mai ales că cel mai mult timp aici îl va petrece dormind. Oferiți-i cât mai multe jucări, recompense de ros și bineînțeles un castron cu apă și ceva de mâncare, dacă lipsiți mult timp de acasă. Pentru pui puteți pune și o sticlă de plastic umplută cu apă caldă, învelită într-un prosop sau o haină îmbibată cu mirosul vostru care să îi țină de urât până veniți acasă.
 
În partea a II-a a acestui articol vă vom sfătui despre cum să dresați câinele să folosească cu succes cușca într-o manieră cât mai plăcută pentru el, dar și pentru voi.
 
 
 

Autor: Nicolae Hasegan

0 Comentarii
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro