De ce dorm pisicile atât de mult?

De ce dorm pisicile atât de mult?

O pisică doarme în medie 15 ore pe zi, ceea ce înseamnă că îşi petrec e două treimi din viaţă dormind. Iar puiuţii şi seniorii fac asta chiar mai mult, nou-născuţii ajungând să doarmă aproape 24 de ore din 24. Aşa că nu avem cum să nu ne întrebăm: de ce dorm pisicile atât de mult?
 
Primul lucru pe care îl realizezi, atunci când adopţi o pisică, este perioada ciudată a zilei în care doarme. Pisicile nu sunt animale nocturne, aşa cum se spune, ci crepusculare, ceea ce înseamnă că iubesc să fie active la răsărit şi la apus, atunci când în mod normal ar fi ieşit la vânătoare! Nu este de mirare, deci, că, după ce iau micul dejun , trag un pui de somn, când toată lumea este activă. 
 
Conservatoarele de energie – Pisicile sunt rude cu sălbaticii lei, tigri, leoparzi, gheparzi etc – animale care dorm ziua şi vânează noaptea. Ceea e înseamnă că, în timpul somnului, pisicile au nevoie să îţi conserve energia necesară vânatului nocturn. E drept, pisicile noastre sunt domestice şi nu prea mai ies ele la vânat, dar şi alergatul, jucatul, săritul sunt activităţi care necesită o cantitate mare de energie, iar anumite instincte au rămas moştenite de la pisicile sălbatice.  Deci felinele nu pierd vremea şi dorm! – pentru a fi energice!
 
 
Un ochi deschis – Ca şi oamenii, pisicile dorm fie adânc, fie “iepureşte”.  Adică şi pisicile experimentează două tipuri de somn:  REM (Rapid Eye Movement= mişcarea rapidă a ochilor) şi non-REM. Somnul REM este somnul cu vise, iar în cazul pisicilor poate fi asociat cu aţipitul, iar somnul non-REM, este somnul profund, odihnitor. 
 
Proporţia somn REM, aţipit, şi somn profund este de 2:1. Astfel 60% din somnul pisicii este aţipit, de două ori mai mult că în cazul nostru. Ca şi oamenii, pisicile dorm fie adânc, fie “iepureşte”.  
 
Zilele ploioase – Ca şi în cazul oamenilor, somnul este influenţat de vreme. Comportamentul pisicilor poate varia în funcţie de rasă, vârstă, temperament şi stare de sănătate. Dar, în majoritatea cazurilor, s-a observant că felinele dorm mai mult şi mai bine atunci când plouă. 
 
Trebuie să se protejeze - Puii de pisica dorm atat de multsipentru a fi protejati. In natura, un pui curios iesit sa exploreze imprejurimile culcusului este o prada sigura pentru alte animale. Pentru a preveni acest fapt, natura a facut in asafel in cat, cei mici sa doarma in majoritatea timpului.
 
Oricum ar fi, pisica domestică îşi face programul de somn în funcţie de cel al stăpânului.Totuşi, dacă aveţi o pisica mai active noaptea, care nu va lasă să va odihniţi, sfatul nostrum ar fi să o  epuizaţi înainte de culcare, organizând sesiuni de joacă.
 

Sursa: Pet md


Autor: Iulia Albi

0 Comentarii
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
 • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
  Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

  În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

  CITEŞTE
 • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
 • Pedigree Teacup Maltese Puppies
  Pedigree Teacup Maltese Puppies

  Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

  audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
 • DONEZ broasca testoasa

  Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

  mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
 • Pierdut caine lup negru
  Pierdut caine lup negru

  Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

  dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
 • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
  Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

  2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

  pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro