Cum supraviețuiesc animalele în fața furtunilor majore?

|Andreea Nicole |
Cum supraviețuiesc animalele în fața furtunilor majore? sursa foto pexels.com

Cum supraviețuiesc animalele în fața furtunilor majore? Impactul complet al uraganului Florence, din septembrie 2018, este devastator. Numărul confirmat al victimelor a fost de peste patruzeci și opt de persoane din trei state. Din păcate, pierderile provocate de Florence nu s-au limitat la oameni.

În Carolina de Nord — un important centru al zootehniei — inundațiile au ucis aproximativ 3,4 milioane de păsări de curte și 5.500 de porci crescuți în captivitate.

Totuși, iubitorii de animale din zonă au primit și o veste bună. De aproape cinci secole, turme de cai sălbatici trăiesc pe insulele-barieră din Carolina de Nord. Se crede că acești cai din Outer Banks descind din mustangii aduși de exploratorii spanioli și sunt protejați prin reglementări guvernamentale.

Cum supraviețuiesc animalele în fața furtunilor majore?

Unii cai pot supraviețui unor furtuni puternice. sursa foto pexels.com
Unii cai pot supraviețui unor furtuni puternice. sursa foto pexels.com

Se pare că sunt și destul de pricepuți în a supraviețui furtunilor. Recensămintele făcute după uraganul Florence au arătat că, deși unii cai nu au fost găsiți, marea majoritate a cailor iubitori de plajă au trecut cu bine peste furtună. De ce au supraviețuit acești cai insulari, în timp ce atât de multe animale de fermă au pierit? Și cum reacționează, în general, alte specii de animale la uragane?

Peste 100 de cai sălbatici din Carolina de Nord trăiesc liber în Cape Lookout National Seashore, o rezervație ce include trei insule-barieră. Pentru acești cai, Florence nu a fost prima întâlnire cu o furtună puternică. Așa cum a reamintit biologul parcului, Sue Stuska, pentru Associated Press, caii au supraviețuit uraganelor de sute de ani.

Sensibili la schimbările meteorologice, ei caută instinctiv terenuri înalte în caz de inundație și se adăpostesc în zone cu vegetație deasă când vânturile devin violente. Moartea unor indivizi se întâmplă (trei cai s-au înecat în timpul uraganului Isabel, în 2003), dar în general, turmele sălbatice din Outer Banks au o rată mare de supraviețuire în fața uraganelor.

Nu toate speciile de animale scapă de urgia naturii

Există și creaturi marine care evită proactiv uraganele. sursa foto pexels.com
Există și creaturi marine care evită proactiv uraganele. sursa foto pexels.com

Din păcate, multe alte populații de animale nu pot spune același lucru. Uraganele și inundațiile provocate de ele sunt extrem de distructive pentru creveți, crabi și stridii care trăiesc aproape de coastă. Aceste nevertebrate au evoluat pentru a trăi în ape cu un anumit nivel de salinitate.

Când apele de ploaie provenite din uragane se varsă în golfuri și estuare, salinitatea scade brusc și acest lucru ucide în masă stridiile, creveții și alte organisme marine. Pescarii din Texas au văzut acest fenomen cu ochii lor după ce uraganul Harvey a afectat grav ecosistemele de coastă.

Totuși, există și creaturi marine care evită proactiv uraganele. Rechinii pot detecta schimbările de presiune în coloana de apă și simt vibrațiile printr-o rețea de canale și pori în piele. Același sistem le permite să prevadă furtunile.

Presiunea atmosferică scade brusc înainte ca un uragan să lovească. La detectarea acestui semnal, tinerii rechini blacktip, care trăiesc de obicei în golfuri puțin adânci, se retrag spre apele adânci și mai sigure ale largului oceanului, revenind după ce furtuna a trecut.

Această tactică funcționează pentru rechini, dar nu și pentru mamiferele acvatice, cum ar fi delfinii, care trebuie să iasă la suprafață pentru a respira. De asemenea, nu este o soluție viabilă pentru animalele din lacuri, mlaștini sau râuri. Aligatorii se pot îneca sau pot fi loviți de resturi purtate de furtună. Pentru a se salva, aceștia pot urca pe alei sau verande care rămân deasupra apei — spre nemulțumirea unor proprietari de case.

Copaci și animale luate de vânt

Furtunile puternice lasă animalele fără hrană. sursa foto pexels.com
Furtunile puternice lasă animalele fără hrană. sursa foto pexels.com

Deasupra capetelor aligatorilor și ale altor creaturi terestre, veverițele arboricole se confruntă cu propriile probleme. Vânturile puternice de uragan pot smulge fructele și nucile din copaci, afectând serios rezervele de hrană ale acestor mamifere.

În plus, furtunile puternice pot doborî puii de veveriță din cuiburile lor din copaci. Uraganul Irene a dus la apariția a sute de pui orfani, preluați de centrele de reabilitare a faunei, care altfel ar fi murit.

Și vorbind despre copaci, atunci când uraganul Hugo a doborât pădurile din Carolina de Sud în 1989, a fost aproape distrusă cea mai mare populație cunoscută de ciocănitori cu gât roșu, o specie pe cale de dispariție care depinde de pini vii.

Păsările răspund în moduri foarte diverse la uragane. De exemplu, vrabia cu gât alb monitorizează presiunea atmosferică și își poate amâna migrarea de toamnă sau de primăvară pentru a evita furtunile. Alte păsări se aventurează să zboare în ochiul uraganului și să-l urmărească pe măsură ce se domolește. În mod previzibil, multe dintre ele nu reușesc să facă față efortului și mor înainte ca furtuna să se termine.

Viața (uneori) găsește o cale

Vremea rea ar putea determina animalele să se schimbe. sursa foto pexels.com
Vremea rea ar putea determina animalele să se schimbe. sursa foto pexels.com

A trăi în captivitate nu protejează neapărat animalele de dezastrele naturale. În ciuda eforturilor disperate ale fermierilor din Carolina de Nord, statul a pierdut milioane de animale de fermă în urma uraganului Florence. Drumurile blocate, grajdurile inundate, penele de curent și barajele rupte au dus la moartea în masă a curcanilor, găinilor și porcilor — cadavrele acestora reprezentând un risc major pentru sănătatea publică.

Totuși, există și o parte pozitivă. Unele animale profită de astfel de fenomene. De exemplu, broasca de nisip estică (eastern spadefoot toad), o specie discretă, preferă să se reproducă în bălți temporare, unde peștii și alți prădători acvatici nu o pot prinde ușor. Aceste bălți apar frecvent după ploi abundente, așa că aceste broaște se înmulțesc masiv după uragane. Într-o perioadă în care populațiile de amfibieni scad la nivel global, este o veste încurajatoare.

Uraganele ar putea forța reptilele să se adapteze. La propriu. Anolele sunt o grupă de șopârle din Lumea Nouă care pot urca pe suprafețe netede folosind pernuțele adezive de pe degete.

Un studiu din 2018 sugerează că o specie ar putea evolua în direcția unor picioare posterioare mai scurte și a unor pernuțe mai mari. Este un plan corporal care le-ar ajuta să se agațe mai bine de crengi în timpul vânturilor de uragan.

Citește și: Pot prezice animalele vremea?

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!