Caii mustang – caracteristici fizice, temperament, îngrijire şi istoric

Caii mustang – caracteristici fizice, temperament, îngrijire şi istoric

Dacă ne gândim la Vestul Sălbatic, american, ne vin în minte destul de multe lucruri: cowboy, indieni, baruri, pistoale, colonişti, vânători cu capcane şi chiar poker. Dar dacă întrebăm un american despre Vestul Sălbatic, ne va mai spune ceva: Caii Mustang. Originari din Spania, caii mustang au fost aduşi în America de Nord de către exploratorii spanioli, devenind simbolul cailor musculoşi şi atlentici, în faţa riderilor americani.

Calul Mustang – caracteristici fizice

Calul Mustang nu este unul foarte mare de statură, dar se distinge prin robusteţe, graţie, rapiditate şi picioare bine definite. Culorile care îl caracterizează sunt negru, maroniu-alună, dar şi petele alb-negru sau alb-maroniu. Nobilitatea şi rafinamentul sunt definitorii pentru Calul Mustang.


Calul Mustang – Personalitate şi îngrijire

Calul Mustang se poate dovedi o fire destul de independentă, luat din sălbăticie. Este însă foarte inteligent şi, în ciuda personalităţii sale dure, poate fi instruit şi domesticit de specialişti cu experienţă, astfel încât să ajungă să performeze în cursele de cai, spectacole cabaline şi concursuri.

Calul Mustang - Îngrijire

Calul Mustang nu este un cal delicat şi supus, ci mai de grabă ferm şi independent, capabil să se îngrijească şi singur. Are nevoie de o păşune adecvată pentru păşunat şi exerciţii, precum şi de furaje necesare. Mustangul trăia (trăiește) în preeriile nepopulate de om, în herghelii de câteva sute de exemplare (astăzi foarte posibil în număr mult mai restrâns), în care există o ierarhie precisă.

În fruntea hergheliei se află mereu un mascul, armăsarul dominant, care nu doar conduc, ci și apără herghelia pe durata deplasării spre alte teritorii și în timpul staționării hergheliei. În marginile acesteia stau armăsarii, spre centru femelele și în centru, în mijloc, se află mânjii și iepele gestante, astfel încât la un atac al prădătorilor să fie cât mai protejaţi componenții vulnerabili. Herghelia de mustangi are și unul sau mai mulți „cercetași” care se îngrijesc ca, pe timpul deplasării, să cerceteze terenul și să avertizeze herghelia în cazul eventualelor pericole. Armăsarul conducător este întotdeauna un animal puternic, curajos, în stare de orice pentru a-și apăra herghelia.

Spre exemplu, el poate pune pe fugă 1-2 lupi sau chiar o panteră, lovind cu toate cele 4 picioare, în timp ce cu dinții caută să-și muște adversarul. Este un animal rezistent atât la temperaturi aproximativ ridicate, cât și la temperaturi scăzute.

Înainte de colonizarea întregului continent nord-american se găseau sute de mii de exemplare, în timp ce azi din mustangul pur au rămas doar câteva mii de exemplare. Dispariția acestei splendide rase de cai “se datorează, în general omulului, odată cu procesul de colonizare.

Calul Mustang – Istoric şi background

Denumirea „mustang" derivă din cuvântul spaniol „mustengo" şi înseamnă „fiară fără stăpîn" sau „cal fără stăpân". Aceşti cai sunt numiţi, de asemenea, cai sălbatici, din cauza firii lor nestăpânite. Mustangul este la origine din Spania, și sunt descendenți din Andalusian, Barb și Arab. Mustangii au ajuns în America de Nord, aduși de către exploratorii spanioli. Oriunde Spaniolii ajungeau, își aduceau cu ei și caii foarte necesari deplasărilor rapide și libertății acestora. Caii spaniolilor, fiind foarte obișnuiți cu oamenii, erau ușor de furat de către nativii americani, iar foarte curând au devenit americani nativi și cei mai buni prieteni (spun unele surse).

Americanii i-au folosit ca mijloc de transport, călărindu-i în lupte şi la vânătoare, dar şi ca obiect de troc. Acești cai „însușiți prin furt” de către nativii americani de la spanioli, au devenit fundamentul mustangului modern cunoscut și astăzi.

Sursa: Petmd

 

Autor: Iulia Albi

0 Comentarii
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
 • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
  Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

  În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

  CITEŞTE
 • A riscat pedeapsa cu închisoarea, pentru a salva un pui de urs care era pe moarte - Galerie foto
  A riscat pedeapsa cu închisoarea, pentru a salva un pui de urs care era pe moarte - Galerie foto

  Fotograful Corey Hancock, din Oregon, a găsit în timpul unei excursii montane un pui de urs care trăgea să moară.

  CITEŞTE
 
X
Citeste mai mult»
 • Pedigree Teacup Maltese Puppies
  Pedigree Teacup Maltese Puppies

  Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

  audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
 • DONEZ broasca testoasa

  Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

  mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
 • Pierdut caine lup negru
  Pierdut caine lup negru

  Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

  dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
 • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
  Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

  2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

  pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro