Vreau un animal de companie! Ce buget este necesar?!

Vreau un animal de companie! Ce buget este necesar?!

catelusIn vremuri de restriste economica, bugetul familiei trebuie calculat cu atentie. Totusi acum considerati ca este momentul sa va luati un animal de companie care sa va mai indulceasca existenta. Sau poate copilasul a crescut si este suficient de responsabil cat sa primeasca un companion. Inainte de a pleca inspre pet-shop va vom ajuta sa intocmiti o lista de cheltuieli, pentru a  stii de la inceput la ce va inhamati, financiar vorbind.

In primul rand, animalul in sine poate costa destul de mult. Nu va grabiti sa cheltuiti toti banii alocati numai pe animal! Vor urma si alte investiti si nu doriti sa apelati deja la imprumuturi. Pretul de cost al animalului de companie difera in functie de specie, rasa, marime, raritate, origine etc. Probabil printre cele mai scumpe animale de companie sunt cainii, mai ales daca sunt de rasa si au un pedigree bogat. Originea atestata va ofera garantia ca veti achizitiona un animal sanatos, frumos si echilibrat psihic. Pretul unui astfel de catelus poate porni de la 200- 300 de euro si poate urca pana la cateva mii, in functie de valoarea chinologica a parintilor. Incurajam achizitionarea de catei de rasa doar de la crescatori specializati, iubitori de caini. Catelusii dragalsi din vitrinele pet-shop-urilor de obicei provin din asa numitele „fabrici de catei”, din Ungaria, unde mamele sunt imperecheate excesiv, puii intarcati prea devreme, iar conditiile de crestere si transport lasa de dorit.  Aceeasi situatie se aplica si in cazul pisicutelor. Cele de rasa, de asemenea cu origine controlata, pot avea si ele preturi de cateva sute de euro. Daca nu doriti sa cheltuiti atat de mult pe animalul in sine, va incurajam sa adoptati un catel sau o pisicuta de la un adapost din orasul dumneavoastra. multi catei si pisoi dragalasi asteapta acolo o sansa la o viata mai buna. In aceasta situatie va raman mai multi bani pentru accesorii, hrana, eventualele lectii de dresaj.

Animalele exotice, rare au si ele o valoarea financiara mai mare. Iguanele, serpii, papagalii vorbitori s.a. va pot scoate din buzunar cateva sute de euro. Ca sa nu mai vorbim mai apoi despre custi, colivii si accesoriile necesare pentru a le oferi conditiile speciale de care au nevoie. Exista si animalute simpatice care costa destul de putin: hamsterii, porcusorii de Guineea, broscutele testoase, pestii de acvariu, perusii, pasarile de colivie mici s.a. Totusi nu va avantati! Aparent va puteti permite animalul mai ieftin, insa ganditi-va ca veti cheltui de 2-3 ori valorea lui pe accesorii. Custiile si coliviile pot fi foarte scumpe. Orientativ iata niste preturi medii pentru cateva dintre cele mai populare animale mici de companie: hamster (10- 30 de lei), porcusor de Guineea( 35- 80 de lei), broscute testoase (45 de lei), perusi (50 de lei), canari (100- 200 de lei), pestii acvariu (3- cateva sute de lei), iepurasi (80- 200 de lei).

Deja am cumparat animalul, acu avem nevoie de un adapost pentru el: colivie, acvariu, terariu, cusca etc. In cazul cainilor si pisicilor situatia e mai blanda, pot trai liberi in casa sau in curte. Pentru cainele exclusiv de curte aveti neaparat nevoie de o cusca spatioasa de lemn (cateva sute de lei). Cand calatoriti sau doar cand mergeti la veterinar va este foarte utila o cusca de transport. Aceasta trebuie sa fie corelata cu marimea animalului, sa aiba sisteme de inchidere si de siguranta profi, confectionate din material rezistent. Piata este foarte ofertanta la acest capitol. Pregatiti-va sa scoateti din buzunar de la 50 de lei in sus. Uneori pentru catei mai puteti avea nevoie si de un tarc de interior, in cazul in care nu doriti cainele liber prin toata casa cand sunteti plecat. Nici aceasta nu e o cheltuiala de neglijat. Orice caine sau pisica necesita un culcus, cosulet in care sa se tolaneasca (cateva zeci de lei necesari si pentru acestea).

Revenind la animalele mici, care au neaparat nevoie de un spatiu inchis, nu aveti cum sa scapati de o investitie de multe ori semnificativa. Multa lume renunta la cumpararea unor pestisori de exemplu, deoarece pretul acvariilor este foarte piperat. Numai pentru doi pestisori v-ar fi util un acvariu de cel putin 25- 40 de litri, in functie de marimea lor. Ca sa nu mai discutam despre faptul ca daca vor creste, volumul va trebui marit. Un acvariu mic (30 L) complet utilat va depasi 200 de lei. Iar preturile cresc in progresie geometrica odata cu volumul. Aceeasi situatie si cand vorbim despre un terariu pentru iguane, serpi, broscute testoase. In cazul animalelor acvatice, pentru creearea conditiilor optime de mediu veti mai avea nevoie de multe alte accesorii: incalzitoare (de la 25 de lei in sus), termometre (5 lei <), decoruri (10 lei <), substrat (10 lei <), filtre/ pompe de aer (50 lei <), conditionneri pentru apa (15 lei <) etc. Cereti sfatul unui specialist, pasionat de acvaristica/ reptile, pentru a va explica care sunt investiile necesare.

Pasarile necesita o colivie. Chiar daca vor fi imblanzite si lasate libere prin casa, tot au nevoie de un spatiu al lor personal, unde sa se hraneasca, sa doarma, sa se joace. In cazul coliviei, cu cat este mai spatioasa cu atat pasarea va fi mai fericita. De la cateva zeci de lei pana la mii de lei, piata ofera multe optiuni. In cazul rozatoarelor custiile sunt esentiale. Nu puteti lasa liber nesupravegheat un rozator. Se poate accidenta sau va poate distruge casa intr-o clipita. Si aici cu cat spatiul este mai generos (cusca mai mare) cu atat animalul este mai fericit. Ca si in cazul coliviilor aveti de unde alege, iar banii scosi din buzunar pot fi semnificativi uneori. Din fericire in cazul pasarilor si al animalelor mici, accesoriile (adapatori, hranitori, jucarii, stinghii etc) sunt destul de ieftine.

Importanta de luat in calcul, pe termen lung, este hrana. Aici nu trebuie sa va zgarciti cand vine vorba de calitate. Veti amortiza investitia atunci cand veti merge mai rar la veterinar decat vecinul care isi hraneste cainele cu hrana ieftina din supermarket. Cumparati mancarea de caini si pisici la saci mari, pentru ca este mai rentabil. Pentru un caine un sac de hrana  uscata de 12- 15 kg va ajunge o luna, respectand indicatiile oferite de producator. Un sac de granule de calitate medie depaseste in general 150 de lei.

Hrana pentru rozatoare, pesti sau pasari este foarte accesibila. Aceste animale nu va vor aduce la sapa de lemn cand vine vorba de mancare pentru ele. Reptilele si animalele exotice necesita hrana vie care este mai dificil de procurat si in consecinta mai scumpa. Interesati-va la pet-shop sau la alti crescatori din localitate, daca va pot furniza regulat greieri, soareci congelati sau orice hrana speciala mai aveti nevoie.

Cainii trebuie scosi la plimbare. Pentru aceasta aveti nevoie de o zgarda si o lesa. Pentru puiul care va creste, zgarzile si eventul lesele se vor schimba periodic. Puteti gasi astfel de accesorii incepand cu 10 lei, insa cu cat pretul creste si calitatea sporeste. Lesele retractile sunt mai practice si mai rezistente, dar usor mai scumpe (50 lei <). Iarna o hainuta va este utila daca aveti un caine de talie mica sau cu blana scurta. Posesorii de pisici si de caini trebuie sa aiba in vedere si igiena acestora. Perii, pieptene, sampoane nu au voie sa lipseasca din dotare. Pisicile necesita litiera si nisip, care nu sunt foarte scumpe (10 lei<), dar se cumpara periodic. Pentru catelusii mici cumparati covorase absorbante, pentru a evita ccidentele prin toata casa (2-3 lei/ buc). Jucarii cat mai multe, pentru a tine de urat animalelor cat sunteti plecat de acasa. Cu cat sunt mai provocatoare si mai captivante cu atat costa mai mult, insa in aceasta privinta  cheltuielile nu sunt exorbitante.

Orice animal de companie se poate imbolnavi si cu siguranta veti avea nevoie de ajutorul unui medic veterinar. In cazul cainilor si pisicilor, veti merge periodic la un cabinet veterinar pentru deparazitari si vaccinari. Luati in calcul si astfel de cheltuieli. Ca sa nu mai vorbim de potentialele accidentari, imbolnaviri spontane. Uneori vizitele la medic se pot dovedi foarte costisitoare.

Pentru caini mai puteti avea nevoie si de niste lectii de dresaj. Un caine bine socializat si educat se va descurca bine in orice situatie, scutindu-va de stres, eventuale accidentari si daune provocate de animal. Recomandam sa apelati la serviciile unui dresor specializat, chiar daca va expuneti unei cheltuieli financiare suplimentare.

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro
 

0 Comentarii
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro