Se poate crea o legătură afectivă între om și reptilă? Ce spun specialiștii

Se poate crea o legătură afectivă între om și reptilă? Ce spun specialiștii

Reptilele au sânge rece, dar oare și inima le este la fel?

Experții nu sunt însă siguri dacă reptilele au abilitatea de a crea o legătură afectivă cu stăpânii lor: „spre deosebire de câinii și de pisicile domesticite, reptilele și-au păstrat caracterul primitiv”, a explicat Adam Denish, unul dintre cei mai cunoscuți medici veterinari din Philadelphia.

Dr Denish este de părere că și reptilelesunt capabile să se emoționeze, dar într-o formă limitată: „viața lor se rezumă, în principal, la necesitățile de bază, precum nevoia de hidratare, de hrană, de împerechere și de supraviețuire”.    

Emoțiile care se manifestă cel mai pregnant sunt teama și agresivitatea. Spre exemplu, un șarpe va sâsâi dacă se va simți amenințat și o agamă cu barbă își va umfla gușa și își va schimba culoarea din maroniu în negru, dacă se va simți stresată.

„Dar anumiți șerpi au fost văzuți chiar arătând încântare și curiozitate”, a povestit dr. Denish. „Am văzut șerpi încântați că le-am schimbat așternutul, locuința și chiar parfumul din interior. Iar unele reptile chiar arată că se simt bine când iau contact cu oamenii: iguanele iubesc să fie atinse pe creștetul capului.”

Dacă pot șopârlele să iubescă oamenii? Asta e greu de spus!

Dar, dacă simți o conexiune între tine și animal, asta este tot ce contează! Cu cât îți petreci mai mult timp având grijă de reptilă, cu atât va fi mai bine pentru voi. Vă veți simți mult mai confortabil unul cu celălalt, iar șansele să se creeze, totuși, o legătură afectivă între voi, vor crește.

„Nu se va crea aceeași relație pe care oamenii o au cu câinii și cu pisicile, dar o legătură afectivă tot va exista”, a explicat Denish.

„Stăpânii reptilelor nu le-au adoptat pe acestea pentru a le mângâia și a le îmbrățișa. Cu toate acestea, o legătură mai apropiată poate exista!”, a continuat el.

Cum te poți apropia de reptila ta:

Atinge-o cu mâna! Ai văzut vreodată un șarpe ieșind din acvariul său? Dacă vei încerca să faci asta, se va încolăci de mâna ta, pentru că îi place să simtă căldura corpului tău. Și agama cu barbă iubește interacțiunea cu omul. Ține-o pe umăr și va fi cea mai fericită! Iar broaștele țestoase iubesc să le fie atinsă carapacea. Dacă vei atinge broasca de carapace, s-ar putea să se și împingă în mâna ta, pentru a te simți ai bine. 

Dar ține minte! Ca orice animal, fiecare reptilă are personalitatea ei. Asigură-te că ești protejat, atunci când o iei în brațe și vrei să o atingi. Și fii atent la manifestările ei: nu continua să o atingi, dacă ți se pare că îi este teamă. În plus, spală-te pe mâini înainte și după fiecare contact cu aceasta. Reptilele sunt purtătoare de Salmonella, o bacterie patogenă intestinală care cauzează unele boli infecțioase.

Creează pentru ele un habitat interesant! Acordă-le ceva timp, aranjându-le mediul în care trăiesc. Un acvariu nu este de ajuns: amplasează lucruri după care se pot ascunde și pe care se pot cățăra. Și schimbă-le, din când în când, ca reptila să nu se plictisească. Dacă reptilei tale nu îi va plăcea se o atingi, te vei bucura de ea uitându-te cu explorează spațiul în care este ținută.

Scoate-le, din când în când, din acvariu – Mai scoate reptila din acvariu, dar fii atent să nu se piardă prin casă!

Sursa: Petmd


Autor: Iulia Albi

2 Comentarii
 • Mihai a scris la 13.04.2017 14:47:

  Reptilele pot sa simta iubire. Daca as putea sa adaug o poza, as putea sa dovedesc acest lucru. Dragonita mea barboasa arata iubire pentru mine, prin gesturi si prin atitudine. Desi este "femela alfa" in fata celorlati 2 dragoni (un mascul si o mica femela), fata de mine are gesturi care nu sunt submissive, ci de iubire.

  [Răspunde]
 • Mihai a scris la 13.04.2017 14:45:

  Reptilele pot sa sim

  [Răspunde]
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
 • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
  Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

  În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

  CITEŞTE
 • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
 • Pedigree Teacup Maltese Puppies
  Pedigree Teacup Maltese Puppies

  Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

  audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
 • DONEZ broasca testoasa

  Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

  mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
 • Pierdut caine lup negru
  Pierdut caine lup negru

  Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

  dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
 • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
  Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

  2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

  pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro