Agama cu barba - cea mai prietenoasa soparla

Agama cu barba - cea mai prietenoasa soparla

agamaSi nu exageram cu aceasta afirmatie. Oricine trece pe langa un terariu cu agame poate observa cum acestea se apropie curioase sa il intampine pe musafirul de dincolo de geam. Agamele accepta cu usurinta prezenta omului si nu e de mirare ca sunt printre cele mai raspandite soparle de companie. Chiar daca la noi in tara sunt destul de rari, cu siguranta in viitorul apropiat dragonii barbosi vor popula multe terarii.

Agamele sunt reptile relativ usor de intretinut si sunt recomandate incepatorilor in teraristica; cu conditia sa se fi informat bine inainte. Fata de alte animale, reptilele necesita o atentie speciala si o ingrijire aparte. Iubitorii acestei specii afirma ca agamele pot face casa buna chiar si cu copii mici. Curiozitatea si atingerile copiilor sunt pe placul soparlei, care iubeste sa fie alintata. Haideti sa vedem pe scurt ce presupune intretinerea unei astfel de reptile.

Adapostirea

Dragonii barbosi sunt soparle care necesita mult spatiu. Reptila  are un ritm de crestere destul de accelerat si poate atinge lungimi de peste 50 de cm. Tineretul de 25-30 de cm lungime necesita un terariu de 60- 90 de litri. Pentru un adult peste 30 de cm va trebui sa faceti o investitie importanta intr-un vas de 150- 200 de litri. Cu cat mai mult cu atat mai bine. Un calcul simplu spune ca lungimea terariului trebuie sa fie de cel putin 2.5 ori mai mare decat lungimea animalului.

Recipientul poate fi din plastic, plexiglas sau sticla. Evitati terariile din lemn sau cele cu gratii, unde soparla se poate rani. Vasul este obligatoriu sa aiba un capac cu inchidere etansa, pentru a  evita evadarile. Agama are capacitatea sa se ridice pe picioarele din spate si sa se prinda cu cele din fata de marginea vasului si sa se propulseze afara. Bineinteles terariul va fi dotat si cu orificii de aerisire. Agamele sunt soparle de desert si nu agreaza umiditatea exagerata care s-ar crea in terariu daca nu ar exista o buna circulatie a aerului.

Substratul

Este cel obisnuit pentru majoritatea soparlelor: ziare, hartie, prosoape de hartie (care sunt ieftine si pot fi schimbate usor, totusi nu indeplinesc criteriul estetic). Puteti opta pentru substratul nisip sau pietris special pentru soparle, existente in orice pet-shop. Mocheta speciala pentru terarii sau placile ceramice sunt o alte optiuni. De evitat sunt: talajul de orice fel, nisipul si pietrisul de rau. Unii cunoscatori contraindica nisipul si pietrisul, altii il recomanda. Neajunsul pietrisului si nisipului este ca poate fi inghitit de reptila si duce la blocaj gastro-intestinal. Pe de alta parte agamelor le place sa se ingroape in nisip in anumite momente, in plus ofera si un aspect natural, placut terariului. Ca regula de baza, evitati sa folositi nisip in cazul puilor si al tineretului. Majoritatea adultilor se simt bine pe nisip si nu il consuma, insa alegerea este numai de partea dumneavoastra.

Decoratiunile

In mediul natural dragonii petrec mult timp cocotati pe crengile copacilor sau diferite pietre. Intinsul la soare este una dintre cele mai mari placeri ale lor. Neaparat amplasati in terariu ramuri, bucati de lemn pe care soparla sa se poata catara. Acestea sa fie suficient  de groase pentru a putea sustine animalul si o oferi un teren comod pentru a se odihni. Pe langa lemn, asezati si cateva pietre mari (in functie de cat spatiu aveti la dispozitie), cu suprafete netede, pe care soparla sa stea asezata confortabil. Din cand in cand agama doreste sa se ascunda, sa aib? intimitate, astfel ca o ascunzatoare este esentiala. Cutiile de carton, vasele ceramice, decorurile speciale dn pet-shopuri, toate pot fi o alegere reusita. Ascunzatoarea sa fie suficient de incapatoare, adaptata marimii animalului. Daca observati ca soparla nu o foloseste, schimbati-i pozitia in cadrul terariului sau schimbati-o cu alt tip de adapost. Pentru un aspect estetic imbunatatit optati si pentru niste plante decorative, naturale. Alegeti unele care nu sunt toxice pentru soparla daca sunt inghitite accidental, dar care sa nu fie nici apetisante pentru animal. Verificati sa nu fie tratate cu pesticide, fertilizatori si alte substante chimice, potential daunatoare soparlei.

Lumina

Acestui parametru trebuie acordata o atentie speciala. Agamele sunt soparle de desert care petrec mult timp in lumina solara, iar starea lor de sanatate depinde de cantitatea de lumina. Despre becurile incandescente, cu lumina alba vom discuta mai jos la capitolul „temperatura”, deoarece rolul lor major este de a oferi caldura. situatia speciala apare cand vine vorba de sursa de UV. Dragonii necesita expunere indelungata la UV pentru a putea sintetiza vitamina D3. Lipsa UV si implicit carenta in aceasta vitamina duce la o afectiune metabolica a oaselor, care devin fragile, osteoporotice.

Cea mai buna sursa de UV este lumina solara. Expunerea la soare cateva ore pe zi este suficienta. INSA, razele UV nu penetreaza sticla. Animalul ar trebui asezat intr-o cusca cu gratii si pus in bataia directa a soarelui, dar si cu o portiune din teritoriu aflata la umbra. Pentru ca este destul de dificil sa mutam zilnic soparla dintr-un  adapost intr-altul, putem opta pentru becurile cu UV.

In magazine sau pe site-urile de specialitate veti gasi surse de UV: Reptisun 5.0 sau 10, neoanele fluorescente 8.0 etc. Sursa de UV va fi amplasata deasupra soparlei, la cel putin 25 de cm inaltime, pentru o absorbtie optima. Daca soparla petrece mai mult timp in alta parte a terariului decat cea deasupra careia se afla lampa UV, mutati sursa.

Temperatura

Agama cu barba iubeste caldura. Pentru locul unde soparla se tolaneste la caldura aveti nevoie de o temperatura in jur la 35 de grade Celsius. Aceasta poate fi obtinuta prin amplasarea deasupra acestui loc (de obicei reprezentat de o piatra) a unei surse de lumina si caldura de tipul becurilor incandescente sau cele ceramice cu infrarosii. Daca terariul este mare este posibil sa mai aveti nevoie si de o a 2-a sursa de caldura, care sa mentina o temperatura constanta in restul spatiului. Temperatura in restul spatiul ar trebui sa nu coboare sub 30 de grade Celsius. Pe durata noptii reduceti caldura si coborati temperatura la 25 de grade Celsius. Mai jos de aceasta valoare animalul nu se va mai simti bine. Ca sursa de cladura mai puteti opta si pentru covorasele electrice. Evitati pietrele electrice incalzite, care pot da arsuri grave.

Umiditate

Dragonii barbosi prefera mediile uscate. Nu este necesar sa asigurati o umiditate crescuta. Doar in perioada de naparlire folositi un spray cu apa de doua ori pe saptamana, pentru a usura acest proces. Vasul cu apa folosit pentru adapare asigura suficienta umiditate.

Alimentatie

Agamele sunt animale omnivore, foarte putin pretentioase. Traiul in desert le-a invatat sa profite de orice sursa de hrana se iveste. Proportia vegetale/ proteina animala difera in functie de varsta animalului.

Puii necesita o dieta formata din 80% prada animala si 20% legume. Puii vor fi hraniti de 2-3 ori pe zi, doarece au un apetit nemasurat. Un pui poate manca si pana la 20 de greieri pe zi. A una dintre mese este recomandata sa inmuiati prada in supliment de calciu, iar o data la 2-3 zile si in supliment de vitamine. Hraniti atata mancare cata consuma soparla in 5 minute. Cand s-a saturat opriti-va din administrare. Puneti la dispozitie si vegetale proaspete (din cele amintite mai jos). Diversificati dieta si obisnuiti soparla inca de pui cu diferite alimente. Puii de agama sunt curiosi de fel si nu se vor da inapoi de la nici un fel de mancare. Puii vor fi stropiti zilnic cu apa pentru a asigura o buna hidratare.

Pe masura ce ajung la adolescenta in dieta pot fi introdusi si viermii (mealworm, waxworm, silkworm, butterworm, earthworm etc) precum si gandaci sau lacuste. Acestia vor fi oferiti ca gustari nu ca mese principale. De baza in dieta vor ramane greierii si acum tot mai multe vegetale. Pe masura ce soparla creste adopta o dieta din ce in ce mai bogata in vegetale. Nu oferiti insecte sau viermi procurati din natura. Acestia pot fi purtatori ai numeroase boli, care pot fi interceptate si de dragon. De asemenea insectele din salbaticie pot fi intoxicate cu insecticide si pesticide. Licuricii pot ucide o agama in mai putin de 15 minute.

Exemplarele adulte adopta o dieta preponderent vegetariana. Oferiti greieri sau viermi doar o data la doua zile. Multi crescatori sunt de parere de puii de soarece sau mealworms nu ar trebui sa se afle in dieta unei agame, deoarece sunt greu de digerat si ofera prea multe calorii. In functie de preferintele animalului dumneavoastra ii puteti oferi din cand in cand asemenea delicii. Si in cazul adultilor suplimentele de calciu si multivitamine sunt necesare. O data pe zi oferiti un supliment de calciu, sub forma unei pulberi presarata pe hrana; iar o data pe saptamana administrati un supliment de vitamine. In pet-shopuri veti gasi asemenea suplimente special destinate reptilelor. Crescatorii experimentati opteaza si pentru „indoparea” insectelor cu astfel de suplimente, asta in situatia in care va „cresteti” singuri hrana.

Hrana vie va fi oferita soparlei in portii corelate cu dimensiunea animalului. Regula spune ca prada trebuie sa aiba aceeasi dimensiune cu distanta dintre ochi a soparlei. Malnutritia, blocajul intestinal si spasmele sunt consecintele unei prazi prea mari, mai ales in cazul tinerilor si al puilor.

Vegetale proaspete trebuie sa fie mereu la dispozitia soparlei. Legumele sunt de baza in dieta, iar  fructele ar trebui oferite periodic, ca si desert. Lista cu legume acceptate de agama este lunga si contine: frunze de papadie ( de departe preferatele soparlei), frunze de napi, de varza, de conopida; salata , patrunjel verde, trifoi, frunze de mustar, brocoli, mazare, fasole verde, dovlecel, morcovi etc. Pe lista fructelor regasim: kiwi, mar, pepene, papaya, piersici, struguri, banane, prune, capsune, curmale etc. In comert gasiti si pelete speciale pentru agame, care incearca sa ofere o formula echilibrata. Insa pe langa aceste pelete recomandam sa furnizati si vegetale proaspete.

Exista si cateva amendamente in ceea ce priveste administrarea de vegetale. Salata verde poate fi evitata intrucat nu are valoare energetica prea mare. Spanacul nu este nici el recomandat pentru ca impiedica absorbtia calciului in organism. Morcovii se administreaza cu moderatie intrucat sunt prea bogati in vitamina A. Se stie ca reptilele au rata minima de absorbtie a acestei vitamine. Concentratia prea mare de vitamina A este letala. Citricele (portocale sau grapefruit) nu sunt recomandate agamelor.

Apa

Agama cu barba nu este o mare bautoare de apa, ceea ce este de inteles pentru un animal de desert. Mare parte din necesarul pentru hidratare este luat din alimentatie, legumele proaspete contin peste 90% apa. Totusi este necesar sa amplasati in terariu si un vas putin adanc cu apa. Apa va fi schimbata periodic deoarece soparla are tendinta de a  calca sau a se aseza in ea. Majoritatea dragonilor nu stiu sa bea apa din acest vas. Multi stapani isi adapa reptilele folosind seringi cu apa, asemenea biberoanelor. Daca obisnuiti animalul d emic sa bea apa, mai tarziu puteti scapa de aceasta corvoada.

Baia

Ciudat sau nu agamelor le place sa faca baie. Periodic rasfatati-o cu o baie revigoranta, care o va hidrata foarte bine. Intr-un lighean sau chiar in cada de baie, puneti apa calduta (ca pentru bebelusi), de vreo doua degete. Puneti soparla in apa. Cu o mana o tineti pentru a nu incerca sa fuga si sa se raneasca, iar cu cealalta spalati-o peste tot. Multe soparle trag vanturi  sau isi fac nevoile la acest moment.

Comportament si manipulare

Puteti gazdui in acelasi spatiu mai multe exemplare cu conditia sa fie de aceeasi dimensiune. Un adult masiv poate considera puii un fel de mancare special. Cel mai bine este sa tineti un mascul impreuna cu o femela, pentru a evita disputele teritoriale.

Docilitatea si caracterul prietenos au facut aceste soparle foarte populare peste tot in lume. Agama nu se teme de om, ba chiar se apropie de geam cand stapanul e in preajma. Soparla poate fi scoasa afara din terariu si tinuta in mana. ATENTIE: nu apucati soparla de coada, pentru ca se rupe usor. Pentru exemplarele mici, introduceti o mana in terariu in fata soparlei, iar cu cealalta incurajati-o sa se catere. Daca animalul nu doreste nu il fortati. Adultii pot fi apucati ferm de trunchi, nu de cap si nu de coada. Tratati cu blandete soparlele, deoarece nu agreaza miscarile bruste sau violente.

Sursa foto

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro
 

1 Comentarii
  • Sergiu a scris la 25.03.2016 05:22:

    Am o tarantula de 5 ani. Vreau agamei sa-i fac un terariu mare ...1x1x1 daca vrei sa mi-o dai suna-ma la 0726233238 ... merci!

    [Răspunde]
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro