S-a descoperit mecanismul genetic de regenerare a cozii la şopârle. Ar putea fi aplicat şi la oameni

S-a descoperit mecanismul genetic de regenerare a cozii la şopârle. Ar putea fi aplicat şi la oameni

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Arizona au identificat genele responsabile de regenerarea cozii în cazul unor specii de şopârle, reuşita deschizând calea pentru aplicarea cunoştinţelor în domeniul medical uman, astfel încât, în timp, să se ajungă la regenerarea ţesuturilor umane.

Specialiştii au studiat o specie de şopârlă verde, Anolis carolinensis. Aceştia cred că înţelegerea modului de funcţionare a mecanismului genetic prin care şopârla îşi regenerează coada, după ce este desprinsă de corp în momentul în care animalul este atacat de un prădător, poate fi foarte utilă în medicina umană, care ar putea pune la punct metode prin care organismul uman să îşi poată regenera ţesuturi nervoase şi musculare, citează Descoperă.

"Şopârlele şi oamenii împart, în esenţă, aceleaşi instrumente genetice. Aceste animale sunt cele mai apropiate de oameni, din punct de vedere genetic, dintre speciile care îşi pot regenera organe întregi. Am descoperit ca aceste şopârle activează o serie de cel puţin 326 de gene, în anumite regiuni ale cozii regenerate, inclusiv gene implicate în dezvoltarea embrionară, vindecarea rănilor şi răspunsul la semnale hormonale", a declarat şeful echipe de cercetători, profesorul Kenro Kusumi.


Nu doar şopârlele, cu şi alte animale, precum salamandrele, mormolocii şi peştii, îşi pot regenera cozile şi, uneori, chiar membre întregi. Toate folosesc ceea ce specialiştii numesc "calea Wnt", care furnizează semnalele moleculare necesare controlului celulelor suşă din mai multe tipuri de ţesut, inclusiv în creier, foliculii piloşi şi vasele sangvine.

Însă, în cazul şopârlelor, cercetătorii au descoperit existenţa unui model unic de creştere a ţesutului, distribuit pe întreaga zonă a cozii.
"Creşterea unei noi cozi nu este un proces instant. Şopârlelor le ia peste 60 de zile să-şi regenereze o coadă perfect funcţională. O structură complexă de celule care se dezvoltă, dând naştere ţesuturilor, apare într-un număr de locuri de-a lungul cozii", a explicat Elizabeth Hutchins, specialistă care a participat la studiul publicat Public Library of Science One.

Cercetătorii au reuşit identificarea clară a genelor implicate în procesul de regenerare, iar acum atenţia se îndreaptă spre studierea aceloraşi gene, dar, de data aceasta, în cazul oamenilor. "Urmând reţeta genetică de regenerare prezentă la şopârle şi utilizând aceleaşi gene din celulele umane, ar putea fi posibil să regenerăm cartilagii, muşchi sau chiar ţesut nervos", a mai spus profesorul Kusumi.

Sursa: Descoperă

 

1 Comentarii
  • Maldita a scris la 08.09.2014 22:58:

    Marea majoritate a poroasiltr vis-a-vis de aceasta fotografie arata detasarea si decaderea omului contemporan. Supozitii peste supozitii iar in spatele lor nimic.Fotografia este cutremuratoare prin simplitatea si forta personajelor imortalizate.Este, cred, o exagerare categorisirea ei ca poza a secolului. Am vazut fotografii si mai cutremuratoare.Dar na, pentru unii durerea din spatele imaginii poate fi o facatura, iar pentru altii subiect de diatribe sterile.

    [Răspunde]
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro