Ornitofobia – ce este teama de păsări şi cum poate fi ea vindecată

Ornitofobia – ce este teama de păsări şi cum poate fi ea vindecată

Dicționarul Explicativ al Limbii Române definește fobia ca fiind o stare patologică de neliniște și de frică obsedantă, lipsită de o cauză obiectivă sau precisă.

Printre fobiile cel mai des întâlnite se numără cele față de animale. Iar dintre acestea, specialiștii susțin că cele mai frecvente fobii sunt cele față de câini, de șerpi, de păianjeni și de păsări.

Ornitofobia – sau teama de păsări – se manifestă prin suferinţa pe care oamenii o simt atunci când stau în preajma păsărilor sau se gândesc la ele. Pentru anumiţi indivizi, ornitofobia apare doar faţă de păsările prădătoare, cum ar fi vulturii sau ulii, dar pentru alţii se manifestă şi în cazul păsărilor ţinute în casă, cum ar fi papagalii, sau a oricăror înaripate.

Cauzele ornitofobiei

Există mai multe cauze care pot declanşa ornitofobia:

  • Copilaşii pot începe să simtă fobie faţă de păsări dacă au fost vreodată atacaţi de păsări prădătoare
  • Prezenţa întâmplătoare a diferitelor păsări la evenimente nefericite, cum ar fi înmormântări sau accidente – poate fi suficientă pentru activarea fobiei, mai ales la copii
  • Pătrunderea neaşteptată a unei păsări în casă, pe fereastră, poate agita îndeajuns de tare părinţii, încât incidentul să se transforme într-o traumă pentru copilul prezent.
  • Ornitofobia poate fi declanşată şi de folclor sau de filmele care portretizează păsările într-o lumină negativă, asemănându-le chiar cu maşinării de ucis.

În majoritatea cazurilor, ornitofobia trece de la sine, dar mai sunt şi excepţii în care aceasta se poate manifesta toată viaţa.

Simptomele ornitofobiei

Simptomele ornitofobiei variază în funcţie de gravitatea bolii. Ca în cazul oricărei fobii, simptomele ornitofobiei pot fi caracterizate ca mentale, fizice sau emoţionale.

  • Unii oameni refuză să mănânce în locurile în care sunt păsări prezente, de teamă să nu le fie furată mâncarea
  • Alţii se tem de păsările împăiate de la  muzee sau pur şi simplu de imagini şi clipuri cu păsări.
  • În privinţa simptomelor fizice, menţionăm: tremurături, agitaţie, plânsete, diferenţe bruşte ale temperaturii corpului, bătăi prea rapide ale inimii.

Drept consecinţă, oamenii care suferă de fobie faţă de păsări ajung chiar în situaţia de a refuza să iasă singuri din casă, în special noaptea.

Tratamentul împotriva ornitofibiei

Este important ca cei suferă de ornitofobie să încerce să se vindece; starea de anxietate şi de despresie ce apare la la vederea înaripatelor nu este deloc sănătoasă.

Fobia în stare avansată necesită tratamentului unui specialist care, în cazuri extreme, poate propune chiar tratament medicamentos.

În ceea ce priveşte ornitofobia mai uşoară, este recomandat ca pacienţii apeleze la terapia prin expunere, adică să se confrunte cu ceea ce îi face să se teamă cel mai tare. Astfel, se recomandă un tratament gradual. Primul pas ar fi ca pacientul să rostească numele păsărilor care îl sperie (sau pur şi simplu să spună cu voce tare cuvântul “pasăre”), să şi le imagineze, apoi să încerce să privească la imagini sau la clipuri video cu aceastea pentru ca, în final, să se apropie în realitate de astfel de exemplare. 

De asemenea, se recomandă ca ornitofobul să noteze pe un caieţel ce îl sperie cel mai tare la păsări, episoade cu păsări care i-au rămas în memorie (reale sau nu) şi, cel mai important, momentele în care contactul cu păsările nu a fost negativ (dacă nu vorbim despre o fobie ce se manifestă încă de la vârste fragede).

Citeşte şi: Cele mai ciudate fobii de animale

Sursa: Fearof

Foto: Nbc Bay Area


Autor: Iulia Albi

0 Comentarii
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro