Jumătate dintre speciile existente vor fi extincte la sfârşitul secolului

Jumătate dintre speciile existente vor fi extincte la sfârşitul secolului

08.03.2017

Viitorul se arată întunecat. Se estimează că planeta a pierdut jumătate din viaţa sălbatică, în ultimii 40 de ani. Procesul este fără oprire însă, iar biologii au anunţat că până la sfârşitul secolului este posibil ca jumătate dintre toate speciile existente să dispară.

Predicţia a fost făcută de biologi, conservaţionişti şi economişti, în cadrul unui simpozion organizat de Vatican cu numele “How To Save the Natural World on Which We Depend” (Cum să salvăm lumea naturală de care depindem).

Poate părea bizar că Biserica Catolică a organizat o astfel de conferinţă, dar Papa Francis s-a implicat extrem de mult în a convinge oamenii că au o responsabilitate uriaşă asupra planetei. Cu 1,2 miliarde de catolici în toată lumea, este de înţeles că Papa poate juca un rol esenţial în protejarea mediului.

Papa Francis a precizat cu altă ocazie că “planeta, o fabrică vie, ne scapă printre degete fără ca noi să dăm măcar un mic semn că ne pasă, accentuând că schimbarea climatică şi a mediului de către om este „un păcat împotriva noastră şi un păcat împotriva lui Dumnezeu”.

În decursul celor 3.7 bilioane de ani de viaţă pe Terra, au existat 5 mari extincţii. Cea mai mare a fost acum 250 de milioane de ani, unde 96% dintre toate speciile au dispărut, iar ultimul eveniment de acest gen a dus la dispariţia dinozaurilor.

Conform oamenilor de ştiinţă prezenţi la conferinţa de la Vatican, suntem în a şasea extincţie în masa. Diferenţa este, însă, că acum ea este produsă în mare parte din cauza omului. Pescuitul excesiv, defrişările, emisiile de carbon şi urbanizarea zonelor cu biodiversitate ridicată duc la o decimare a speciilor existente. Se estimează că ritmul dispariţiilor speciilor este de până la 10.000 de ori mai ridicat decât în mod natural.

Specialiştii au subliniat că, dacă oamenii continua să rămână în această stare letargică, jumătate dintre speciile existente sunt pe marginea prăpastiei. Nu doar carismaticii panda şi tigri vor dispărea, ci şi microorganisme şi plante.

Sursa: IFL Science

Sursa foto: Wallpaperbackgrounds 


Autor: Iulia Albi

0 Comentarii
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
 • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
  Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

  În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

  CITEŞTE
 • A riscat pedeapsa cu închisoarea, pentru a salva un pui de urs care era pe moarte - Galerie foto
  A riscat pedeapsa cu închisoarea, pentru a salva un pui de urs care era pe moarte - Galerie foto

  Fotograful Corey Hancock, din Oregon, a găsit în timpul unei excursii montane un pui de urs care trăgea să moară.

  CITEŞTE
 
X
Citeste mai mult»
 • Pedigree Teacup Maltese Puppies
  Pedigree Teacup Maltese Puppies

  Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

  audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
 • DONEZ broasca testoasa

  Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

  mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
 • Pierdut caine lup negru
  Pierdut caine lup negru

  Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

  dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
 • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
  Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

  2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

  pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro