Hrană papagali: 6 alimente pe care să nu le daţi niciodată papagalului vostru

Hrană papagali: 6 alimente pe care să nu le daţi niciodată papagalului vostru

Foarte multe alimente comestibile pentru om se pot dovedi toxice papagalilor. Unele mâncăruri, oferite chiar şi o singură dată, pot fi atât de dăunătoare, încât să îmbolnăvească sau chiar să omoare papagalul.

Deşi legumele, fructele şi cerealele alături de seminţe şi produse de panificaţie sunt recomandate pentru papagal, specialiştii recomandă să nu hrăniţi sub nicio formă aceste păsări viu colorate cu următoarele alimente: 

Ciocolată şi cafeină: Primul grup de alimente care trebuie evitate este reprezentat de ciocolată, cafea şi tot ceea ce conţine cafeină. Deşi pentru oameni acestea nu sunt deloc dăunătoare, ingerate de papagali se pot dovedi chiar toxice. Şi asta pentru că ciocolata conţine teobromină – alcaloid xantinic cu efect excitant al sistemului nervos şi teofilină, cafeină – care de asemenea excită sistemul nervos. Odată ingerate aceste alimente, ele cauzează hiperactivitate, regurgitare, diaree, atac de apoplexie, aritmii şi chiar deces. În cazul în care constataţi că papagalul vostru a înghiţit un astfel de aliment, consultaţi medicul veterinar. Cel mai probabil, acesta îi va da administra un medicament menit să îi induce vomă sau regurgitare, dar şi un tratament care să îi protejeze tractul gastrointestinal şi să prevină o viitoare absorbţie a toxinelor.

Ceapă şi usturoi – Ceapa şi usturoiul sunt adesea folosite pentru a da savoare mâncărurilor. Compuşii aromatici sulfuroşi ce se găsesc în genul Allium sunt recunoscuţi pentru faptul că atacă celulele roşii din sângele animalelor. Deşi în cazul păsărilor nucleul ce se găseşte în celulele roşii din sânge le oferă destul de multă protecţie, se consideră totuşi că aceste alimente pot cauza anemie. Dacă aveţi impresia că papagalul a ingerat ceapă sau usturoi, consultaţi medicul veterinar. Îi va face, cel mai probabil, un test de sânge, pentru a vedea dacă este anemic. Dacă se constată o anemie severă, va recomanda transfuzie sau fier şi suplimente de vitamina B, pentru a-i vindeca celulele roşii din sânge, a le face mai puternice, dar şi pentru a se asigura că alte cauze ale anemiei au fost corect înlăturate.

Avocado – Avocado este un alt aliment pe care trebuie să evitaţi să i-l daţi papagalului, pentru că anumite varietăţi ale acestui fruct se pot dovedi toxice. Avocado conţine persin, o toxină dăunătoare pentru animale. Dacă vi se pare că papagalul a consumat mâncare care conţine guacamole sau avocado, consultaţi de urgenţă medicul veterinar! Cel mai frecvente dintre simptome este respiraţia îngreunată.

Sare – Nici sarea nu este prea sănătoasă pentru papagal. Deşi poate mânca hrană uşor sărată, prea multe alimente ce conţin acest aliment vor fi mai dăunătoare decât în cazul omului. Drept efect, papagalul va simţi nevoia să bea mai multă apă, va fi mai depresiv, va sta cu capul într-o poziţie ciudată şi se vor constata o supraexcitare neurologică şi anormalităţi în a sta în picioare şi a merge.

Această listă de alimente toxice pentru papagali nu este, însă, completă. Dacă aveţi dubii cu privire la toxicitatea alimentului oferit, urmăriţi comportamentului animalului şi nu vă panicaţi! Dacă sesizaţi anormalităţi, nu vă panicaţi! Consultaţi medicul veterinar şi se va găsi o soluţie. 

Citeşte şi: Diversitatea, cheia unei alimentaţii sănătoase la papagali

Sursa: Petcha

Foto: Wallpaperemaiden

 


Autor: Iulia Albi

0 Comentarii
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
 • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
  Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

  În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

  CITEŞTE
 • A riscat pedeapsa cu închisoarea, pentru a salva un pui de urs care era pe moarte - Galerie foto
  A riscat pedeapsa cu închisoarea, pentru a salva un pui de urs care era pe moarte - Galerie foto

  Fotograful Corey Hancock, din Oregon, a găsit în timpul unei excursii montane un pui de urs care trăgea să moară.

  CITEŞTE
 
X
Citeste mai mult»
 • Pedigree Teacup Maltese Puppies
  Pedigree Teacup Maltese Puppies

  Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

  audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
 • DONEZ broasca testoasa

  Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

  mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
 • Pierdut caine lup negru
  Pierdut caine lup negru

  Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

  dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
 • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
  Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

  2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

  pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro