Golden retriever – personalitate, îngrijire și sănătate

Golden retriever – personalitate, îngrijire și sănătate

Isteț, blajin și dornic să facă pe plac, câinele Golden retriever excelează ca animal companie și câine de lucru. Bunele maniere, blândețea și prietenia sunt etaloane pentru această rasă. Din portofoliul său trebuie să lipsească agresivitatea, pasivitatea și spiritul rebel.  Esteticul Golden mai are multe de oferit stăpânilor săi, în fiecare zi surprinzând cu ceva nou.

Dacă în articolul Golden Retriever - istoric şi descriere am aflat infomaţiile de bază despre această rasă, acum este momentul să aflăm mai mult despre temperamentul, îngrijirea şi sănătatea ei.

Golden Retriever - Personalitate

Ar fi nevoie de atâtea cuvinte frumoase pentru a descrie această rasă, pe care mulți o consideră cel mai aproape de perfecțiune. Frumusețe, minte și capacități atletice toate într-un singur pachet, accesibil oricui. Goldenul poate fi câinele perfect pentru începători sau familiile cu copii mici, dacă aceștia știu  să pună în valoare calitățile sale. Cu o minte ascuțită e ușor să obții multe lucruri, dar în același timp se poate cădea în extrema cealalaltă și să te alegi cu un câine distructiv și greu de controlat. Totul ține de iscusința și preocuparea viitorului stăpân. Goldenul este precum un diamant neșlefuit din care se poate obține fie o comoară, fie un mare eșec.

Un Golden adevărat este plin de viață, vesel, prietenos și foarte atașat de familie. Dacă personalitatea sa ar fi fost ambalată într-un corp minion ar fi ieșit câinele de canapea  perfect. Golden retrieverul are un suflet atât de mare încât îi iubește pe toți ai casei în egală măsură, nu își alege un stăpân favorit așa cum fac multe alte rase de câini. Adoră copiii și are foarte multă răbdare cu ei, oricât de mici ar fi. Energia pozitivă și spiritul ludic ale copiilor se împletesc armonios cu caracterul lui. Cu un astfel de cățel în casa, cei mici nu se vor plictisi deloc și vor învăța ce înseamnă noblețea și bunătatea.
 

Nu degeaba una dintre rasele de câini bune pentru copii este întocmai Golden Retriever. În plus, Golden Retriever este şi una dintre cele mai prietenoase rase de câini cu pisicile.

Goldenul îi întâmpină cu multă voioșie  pe musafiri sau străini. Poate de aceea se spune că nu ar fi buni câini de pază: în loc să alunge intrusul, el îl va pedepsi cu multe pupături și dat din coadă. Cu toate acestea, este un câine vigilent cu simțuri ascuțite și va semnala orice mișcare dubioasă cu lătrat puternic. Această rasă este recunoscută ca fiind una destul de vorbareață. Chiar dacă lătratul excesiv devine o problema, va fi ușor de înlăturat datorită receptivității Goldenului la dresaj.Dresarea unui Golden este ușoara precum o briză de vară. Dorința de a-și satisface stăpânul, puterea de muncă și mai ales inteligența peste medie, fac din ei premianți ai cursurilor de dresaj. Antrenamentul trebuie să fie dinamic, clar și bine orientat, bazat pe recompense și bună-dispoziție. Niciodată pedepsele fizice sau verbale nu vor aduce rezultatele scontate.

Capacitățile lor mentale și fizice au recomandat această rasă pentru multe activități de mare folos omului. Obediența lor excepțională i-a ajutat să exceleze ca animale pentru terapie sau ghizi pentru persoanele cu dizabilități, câini de poliție sau detectori de substanțe interzise, salvare, atât pe uscat cât și în apă sau concurenți de temut în competiții de tip Agillity sau Obedience.

Această rasă acceptă cu usurință alte animale de companie: câini, pisici, animale mici sau mari.

 Agresivitatea nu caracterizează deloc rasa Golden retriever. Cu toate acestea unele linii de sânge pot perpetua acest defect, de aceea este bine să achiziționați puiul de la un crescător responsabil, orientat pe bunăstarea rasei și nu pe îmbogățire.

Un Golden care nu primește suficientă atenție și exercițiu mental și fizic zilnic, va suferi de anxietate și se va transforma într-un terorist. Istețimea lui poate funcționa și în sens negativ. Gura moale pentru care este renumit și cu care aporteaza atent vânatul, poate deveni o arma care distruge tot ce-i cade la îndemână. Acest câine nu poate fi neglijat și uitat. Stăpânii care nu au  timp să se ocupe de el, vor chinui atât câinele, dar și pe ei, și ar fi bine să îi caute un proprietar mai responsabil.

Golden Retriever - Condiții de viață și îngrijire

Golden retrieverul poate trăi în orice loc unde se află familia lui iubită. Ideal ar fi să aiba la dispoziție o curte de dimensiuni medii, însă se va acomoda și într-un apartament de bloc, cu condiția să fie scos afară zilnic. Goldenul este un câine atletic, energic, care adoră să exploreze și să alerge. Cel puțin două plimbări zilnice sunt necesare pentru a-l ține într-o formă fizică și psihică bună. Îi place să participe la orice fel de activitate în aer liber alături de cei dragi: plimbat, alergat, drumeții, înot, jocuri sau ciclism. Nu uitați, Goldenul este un câine de apă și ar fi recomandat să îi oferiți posibilitatea să își manifeste această plăcere cât mai des în sezonul cald.


Goldenul năpârlește puțin pe tot parcursul anului și foarte masiv  primavara și toamna. În sezonul năpârlirilor trebuie periat zilnic, în rest o dată sau de două ori pe săptămână este suficient. Blana semi-lungă poate forma ghemotoace în zonele de fricțiune, cum ar fi piept, subsiori, după urechi, așa că acordați mai multă atenție acestora. Toaletarea și o hrană de calitate asigură o blană frumoasă și lucioasă, caracteristică rasei. Acest câine ar tendința să mănânce mai mult decât are nevoie, așa că aveți grijă să nu devină obez. I se va face baie doar atunci când e imperios necesar. Pentru că iubesc apa, baia  nu este o corvoadă prea mare.

Golden Retriever  - Sănătate

Ca la orice rasă de câini, unele afecțiuni pot avea o incidență mai mare la Golden retriever. Nu sunt cunoscuți ca animale bolnăvicioase, totuși uneori unele maladii ereditare sau îmbolnăviri pot afecta acești câini. Cele mai comune sunt: displazia de șold sau de cot, Boala von Willebrand, obezitate, afecțiuni oculare (cataracta, atropia retiniană progresivă), cancere, boli cardiace, alergii, torsiune gastrică, hipotirodism s.a.

Speranța de viață este de 10-12 ani.


 

Autor: Nicolae Hasegan

1 Comentarii
 • Mihai a scris la 25.12.2014 21:34:

  Cele mai sigure oferte de lucru! Oferta extrem de serioasa! Asiguram din start contract legal! Deja s-au facut primele plati! Multi oameni s-au convins, e randul dumneavoastra acum! NU este MLM! NU este joc piramidal! Castigurile sunt garantate! Cautam operatori online care vor sa castige cel putin 300 de dolari lunar, cu o munca usoara de 3 ore pe zi! Pentru a va oferi detalii, trimiteti textul "Info" la adresa de email:mihaivladeanu@yahoo.com

  [Răspunde]
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
 • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
  Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

  În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

  CITEŞTE
 • A riscat pedeapsa cu închisoarea, pentru a salva un pui de urs care era pe moarte - Galerie foto
  A riscat pedeapsa cu închisoarea, pentru a salva un pui de urs care era pe moarte - Galerie foto

  Fotograful Corey Hancock, din Oregon, a găsit în timpul unei excursii montane un pui de urs care trăgea să moară.

  CITEŞTE
 
X
Citeste mai mult»
 • Pedigree Teacup Maltese Puppies
  Pedigree Teacup Maltese Puppies

  Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

  audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
 • DONEZ broasca testoasa

  Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

  mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
 • Pierdut caine lup negru
  Pierdut caine lup negru

  Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

  dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
 • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
  Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

  2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

  pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro