Epilepsia la pisici – simptome, cauze şi tratament

Epilepsia la pisici – simptome, cauze şi tratament

Cu toţii ne iubim pisicuţele şi am vrea să le ştim sănătoase cât mai mult posibil. Din nefericire, acest lucru nu este întotdeauna posibil, acestea fiind predispuse la o mulţime de boli, ca şi noi.

Una dintre bolile întâlnite la pisici este epilepsia, boala ce reprezintă o disfuncţie cerebrală, caracterizată de apariţia unor crize convulsive, recurente, în absenţa unor modificari structurale la nivel nervos.

Aşadar, care sunt simptomele epilepsiei, cauzele acesteia şi, mai ales, ce tratament poate fi urmat?

 

Simptomele epilepsiei la pisici

Crizele epileptice la pisici se pot manifesta în unul sau mai multe feluri:

  • Pierderea cunoştinţei
  • Contracţie musculară
  • Halucinaţii
  • Urinare, defecaţie şi salivare involuntare
  • Nerecunoaşterea stăpânului
  • Comportament vicios
  • Alergare circulară

O criză tipică de epilepsie la pisici va fi compusă din trei faze: într-o primă etapă, pisica va adopta un comportament neobişnuit, va fi agitată, nervoasă sau va căuta să se ascundă. Această fază va putea dura de la câteva secunde până la câteva ore.

 

 

Cea de a doua etapă este criza în sine şi, de regulă, durează cel mult cinci minute. Toţi muşchii se contractă şi pisica poate cădea într-o parte, nefiind conştientă de ceea ce se întâmplă. În tot acest timp, este posibil ca felina să urineze, să defecheze sau să saliveze involuntar. Criza poate părea înspăimântătoare pentru privitori, dar este foarte important să se ştie că bolnavul nu trece prin nicio suferinţă, în acele momente. În plus, nu este necesar ca pisicii să i se bage degetele în gură, pentru că persoana în cauză ar putea fi rănită. Cel mai bine ar fi ca stăpânul să ştie să acorde primul ajutor în cazul epilepisiei la pisici.

După criză, pisica va fi confuză şi dezorientată, putând orbi temporar. Durata acestei faze nu va depinde de lungimea crizei în sine. Cu toate acestea, pe parcursul tuturor fazelor este nevoie ca stăpânul să acorde atenţie tuturor detaliilor, pentru a le putea prezenta medicului veterinar: ritmul respiraţiei, contracţiile muşchilor, dilatarea pupilelor, salivaţie şi răsucirea corpului. De asemenea, medicul veterinar va trebui să ştie cât a durat fiecare criză.

 

Cauzele crizelor epileptice la pisici  


Crizele pot avea o mulţime de cauze: traumatisme, infecţii, tumori, epilepsie şi expunerea la chimicale. Dacă pisica dumneavoastră are o criză, cel mai important este să descoperiţi factorul declanşator.
 

 

 

Diagnosticarea crizelor epileptice la pisici  


Pentru a cunoaşte cât mai bine cauzele crizelor, doctorul veterinar va avea nevoie de un întreg istoric al felinei. Primele investigaţii vor căuta să detecteze o posibilă traumă la cap sau expunerea la substanţe otrăvitoare sau halucinogene. Examinarea fizică va cuprinde şi testarea sângelui, precum şi o electrocardiogramă.
 

Tratamente pentru epilepsia la pisici  

 

Dacă nu vor fi depistate cauzele crizelor, este foaret posibil ca medicul veterinar să ofere un tratament bazat pe terapie anticonvulsivă. Acesta va fi prescris în funcţie de frecvenţa şi de durata crizelor. Este foarte important să ţineţi cont de sfatul medicului.

Sursa: Pet 360

 

 


Autor: Iulia Albi

2 Comentarii
  • Gabi - Bucuresti a scris la 17.12.2017 00:13:

    Va rog ajutati-ma cu un sfat: motanul meu are in clipa asta niste crize, nu stiu cauza.Se tot zvarcoleste, respira sacadat, nu se poate ridica de jos desi incearca.Are ochii deschisi si gura la fel.Nu stiu cese intampla cu el pt ca pana acum 1 ora era binemersi, a stat in bratele mele si a tors,deodata a inceput sa se scarpine in blana si au inceput crizele.

    [Răspunde]
  • laura a scris la 07.10.2014 17:37:

    Pisicuta mea a plecat pe 18 ani, e o birmaneza superba a facut 2 randuri de puiuti, cu toate vaccinurile la zi fiind insotitoarea mea in toate calatoriile cu avionul. De 1 an are crize de convulsii de durata mica 2-3 min, la un interval de o luna , o luna jumatate in ultimul timp, am fost la veterinar, are analizele normale. Cum pot sa o ajut in timpul crizelor in afara de a o mangaia, ii vorbesc si apoi o iau in brate, etc

    [Răspunde]
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro