Dinozaurii aveau sângele cald sau rece? Cercetătorii au elucidat misterul

Dinozaurii aveau sângele cald sau rece? Cercetătorii au elucidat misterul

Întrebarea care i-a frământat ani de-a rândul pe cercetători - dinozaurii erau animale endoterme, „cu sânge cald”, ca păsările, sau ectoterme, zise şi „cu sânge rece”, precum multe reptile?  - și-a găsit acum răspunsul: nu e nici albă, nici neagră – adevărul e undeva la mijloc.
 
Oamenii de ştiinţă au evaluat metabolismul a numeroase specii de dinozauri pe baza masei corporale, calculate  pornind de la grosimea oaselor şi de la rata de creştere, indicată de inelele de creştere din oase.
 
Cifrele obținute au fost mai apoi comparate cu cele corespunzând unui  număr mare de mamifere, păsări, peşti osoşi, rechini, şopârle, şerpi şi crocodili.
 
“Studiul nostru arată că dinozaurii aveau rate de creştere şi rate metabolice care nu erau similare nici cu cele ale animaleleor endoterme (mamifere, păsări), nici cu cele ale ectotermelor (peşti, reptile). Valorile se găsesc la mijloc, ceea ce ne demonstrează că dinozaurii aveau o fiziologie diferită de cea a vertebratelor din ziua de azi”, au declarat cercetătorii.
 
După descoperirea dinozaurilor, în secolul al XIX-lea, aceștia au fost consideraţi multă vreme animale cu sânge rece, iar în urma cercetătorilor mai recente – mai ales cele legate de dinozaurii cu pene –ipoteza conform căreia ei ar fi fost, de fapt, animale cu sânge cald, a devenit tot mai puternică.
 
Biologul John Grady, de la Universitatea New Mexico,  susține că ideea conform căreia vertebratele sunt fie animale cu sânge rece, fie animale cu sânge cald, e prea simplistă, având în vedere perioada lungă în care au evoluat acestea.
 
Există, între endoterm şi ectoterm, o gamă continuă de tipuri de metabolism; dinozaurii era „mezotermi”, se găseau chiar la mijloc, iar acest metabolism de tip intermediar le-ar fi permis, printre altele, să atingă dimensiunile colosale ce caracterizau unele specii.
 
Sursa: Daily Mail

Autor: Iulia Albi

0 Comentarii
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
 • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
  Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

  În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

  CITEŞTE
 • A riscat pedeapsa cu închisoarea, pentru a salva un pui de urs care era pe moarte - Galerie foto
  A riscat pedeapsa cu închisoarea, pentru a salva un pui de urs care era pe moarte - Galerie foto

  Fotograful Corey Hancock, din Oregon, a găsit în timpul unei excursii montane un pui de urs care trăgea să moară.

  CITEŞTE
 
X
Citeste mai mult»
 • Pedigree Teacup Maltese Puppies
  Pedigree Teacup Maltese Puppies

  Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

  audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
 • DONEZ broasca testoasa

  Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

  mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
 • Pierdut caine lup negru
  Pierdut caine lup negru

  Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

  dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
 • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
  Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

  2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

  pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro