Cum au dispărut dinozaurii. Studiul condus de un român dă un răspuns clar

Cum au dispărut dinozaurii. Studiul condus de un român dă un răspuns clar

Dinozaurii au prosperat în Europa până acum 66 de milioane de ani, când un eveniment violent a dus la dispariţia lor. Un studiu internaţional condus de un paleontolog român confirmă că o catastrofă globală – impactul unui asteroid – a exterminat dinozaurii, teorie care până acum se bazase doar pe studiul fosilelor din America de Nord.

Deşi teoria conform căreia dinozaurii au dispărut brusc, din cauza lovirii Pământului de către un asteroid, este larg acceptată azi, fosile ale celor mai recente specii de dinozauri erau cunoscute aproape exclusiv din America de Nord.

Acest nou studiu, condus de dr. Zoltán Csiki-Sava de la Universitatea din Bucureşti, a luat în considerare dinozaurii din Europa, reprezentaţi prin fosile descoperite în România, Spania, Franţa şi alte ţări. Cercetătorii au revizuit numeroase studii din ultimele două decenii, analizând vârsta şi caracteristicile unor fosile de dinozauri datând din Cretacic, ultima perioadă a „Erei Dinozaurilor”, care s-a încheiat cu extincţia cretacic-paleogenă – dispariţia în masă determinată de impactul asteroidului de acum 66 de milioane de ani.


Autorii studiului au ajuns la concluzia că grupul dinozaurilor a rămas foarte divers în ecosistemele europene până spre sfârşitul Cretacicului, indicând astfel că se afla în plină înflorire atunci când a pierit; acest fapt confirmă că dispariţia lor a fost bruscă şi se potriveşte cu ipoteza impactului devastator care a produs dispariţia în masă.

Rezultatele, afirmă specialiştii, contrazic unele speculaţii conform cărora dispariţia rapidă a dinozaurilor pe teritoriul unde se află azi SUA şi Canada ar fi fost un fenomen local.

Dr. Steve Brusatte, de la Facultatea de Geoştiinţe a Universităţii din Edinburgh, unul dintre autorii studiului, a explicat:
”Toată lumea ştie că un asteroid a lovit Pământul acum 66 de milioane de ani şi că aşa au dispărut dinozaurii, dar această poveste se bazează, în cea mai mare parte, pe fosile provenite dintr-o singură parte a lumii – din America de Nord. Acum ştim că dinozaurii din Europa au prosperat până la impactul cu asteroidul, exact la fel ca în America de Nord. Avem dovezi solide că asteroidul a exterminat într-adevăr dinozaurii în plină înflorire a grupului, a ucis toţi dinozaurii din lume dintr-odată.”

Dr. Csiki-Sava a adăugat: „Multă vreme, Europa a fost pusă în umbră de alte continente, în ceea ce priveşte înţelgerea naturii, a compoziţiei şi a evoluţiei celor mai recente ecosisteme continentale cretacice.”

„În ultimii 25 de ani, a fost depus, în toată Europa, un efort imens pentru a ne îmbogăţi cunoaşterea, iar acum suntem pe cale de a înţelege semnificaţia acestor descoperiri şi a poveştii noi şi ciudate pe care ne-o spun despre viaţa la sfârşitul Erei Dinozaurilor.”
 

Sursa: Descoperă
 

0 Comentarii
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
 • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
  Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

  În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

  CITEŞTE
 • A riscat pedeapsa cu închisoarea, pentru a salva un pui de urs care era pe moarte - Galerie foto
  A riscat pedeapsa cu închisoarea, pentru a salva un pui de urs care era pe moarte - Galerie foto

  Fotograful Corey Hancock, din Oregon, a găsit în timpul unei excursii montane un pui de urs care trăgea să moară.

  CITEŞTE
 
X
Citeste mai mult»
 • Pedigree Teacup Maltese Puppies
  Pedigree Teacup Maltese Puppies

  Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

  audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
 • DONEZ broasca testoasa

  Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

  mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
 • Pierdut caine lup negru
  Pierdut caine lup negru

  Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

  dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
 • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
  Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

  2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

  pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro