Comportamentul oilor: când spiritul de turmă învinge

Comportamentul oilor: când spiritul de turmă învinge

Comportamentul reprezinta raspunsul animalului la mediul inconjurator.  De multe ori se afirma despre oi ca le lipseste inteligenta si ca se ghideaza doar dupa instinctul de turma. In grup sau nu, oile dau dovada de mai multa personalitate decat se crede, dupa cum releva si o serie de studii efectuate in acest sens.

Ca nivel de inteligenta, oaia se afla imediat dupa porc (ori se stie ca porcul este printre cele mai destepte mamifere) si pe aceeasi pozitie cu vaca, dintre animalele domestice. Dincolo de behait, pascut si stat la gramada, haideti sa vedem cum se mai comporta sursa noastra de telemea.

  • Oile sunt gregare

Stim deja faptul ca au tendinta de a sta la gramada. Insa, la baza acestui comportament sta un foarte bine-dezvoltat instinct de auto-conservare. Oile si-au pastrat acest impuls inca de pe vremea cand traiau in deplina salbaticie. Ca si la alte erbivore, cel mai bun mijloc de protectie in fata pradatorilor era sa stea la un loc.

Numarul mare al membrilor unei turme ofera sanse mari de a nu fi ochit de catre pradator, iar unui animal de prada ii este mult mai greu sa atace intr-un grup compact, preferand indivizii solitari.

Chiar si dupa mii de ani de domesticire, oile si-au pastrat acest instinct, care a fost folosit de oameni in avantajul lor. Rasele de oi cu lana fina sunt mai gregare decat rasele grele, de carne. Merinosul formeaza turme compacte, in timp ce, de exemplu Suffolk, alcatuiesc mici sub-grupuri in cadrul unei turme.

  • Oile fug de pericol

Si pe buna dreptate! Si cum sa nu fugi cand esti un animal de talie medie, destul de robust si nu foarte atletic, care nu ai alt mijloc de contra-atac. Oile pot accelera pe distante scurte, insa nu au anduranta necesara sa invinga un lup. Oile se sperie usor de sunete puternice sau de miscari bruste, tot datorita unui excelent instinct de auto-conservare.

Exact acest comportament a fost valorificat de ciobani atunci cand au introdus in activitatea lor cainii de turma (cum ar fi Border Collie). Acesti caini sunt folositi pentru a mana turmele in directia dorita de cioban. Pentru oi, cainele este un potential pericol si atunci fug de el, fara sa isi dea seama, chiar in maniera gandita de cioban.

  • Oile se urmeaza una pe alta

O oaie, instinctiv, o va urmari pe cea din fata ei. Aceasta este dinamica turmei: incotro o apuca oaia din fata, intr-acolo va merge tot  grupul. La baza acestui comportament sta tot nevoia de protectie. Niciodata o turma nu se va separa in doua sau nu va lasa in urma un membru (doar daca acesta nu este cumva bolnav).

Gratie acestui fapt, ciobanilor le este usor sa isi mane turmele. In fiecare turma exista o oaie mai prietenoasa, care ademenita cu graunte il va urma, si implicit, si celelalte oi vor veni dupa ea. Indiferent de conditii, bune sau rele, oile vor ramane unele alaturi de altele. In 2006, in Turcia, 400 de oi au murit inecate, dupa ce liderul turmei s-a aventurat sa traverseze un rau involburat.

  • Ierarhie sociala

Intr-o turma de oi, dominanta aproape ca lipseste. De asemenea, nu exista nici vreun lider bine marcat. In micile turme tinute in tarc pot aparea conflicte atunci cand se lupta pentru o sursa mai abundenta de hrana, insa nimic iesit din comun, doar cateva lovituri usoare cu capul.

Singura ierarhie ce se instaleaza la un moment dat intr-o turma de oi are in prim plan berbecii maturi sexual, in sezonul de imperechere (toamna).  Va exista cel putin un mascul alfa care se va stradui sa ii tina departe pe ceilalti pretendenti.

  • Oile sunt animale sociale

Turma nu ofera doar protectie, ci si un sentiment de apartenenta si incredere. Oile izolate de turma sunt stresate si nu se comporta firesc. Se recomanda ca minim cinci exemplare sa alcatuiasca un grup pentru a se simti confortabil.

Chiar daca nu percepem noi, oile socializeaza intre ele, formeaza prietenii sau antipatii si au grija unele de altele. Dorinta arzatoare de a tine aproape de turma face ca ciobanilor sa le fie atat de usor sa aiba grija de un numar mare de capete.

Mieii se aduna in  grupuri si se distreaza impreuna, precum copii la gradinita. Uneori si oile tinere se angajeaza in jocuri.

  • Comportamentul oilor la pascut

Dimineata si seara sunt momentele din zi cand oile pasc cel mai intens. Oile pot paste intre cinci si 10 ore pe zi, in functie de anotimp, sursa de hrana sau durata zilei. Senzatia de satietate este cea care determina nevoia de pascut, si nu senzatia de foame, adica o oaie nu paste pentru ca ii este foame, ci pentru ca stomacul ei nu este inca plin. Pe toata durata pascutului oile mentin contact vizual cu vecinele, pentru a nu ramane in urma, expuse pericolului.

  • Oile au memorie buna

S-a demonstrat stiintific ca oile pot tine minte fetele oamenilor sau ale altor oi mai bine de doi ani. De asemenea, oile pot recunoaste vocea ciobanilor. La vederea sau auzul unei persoane cunoscute cum este ciobanul, oile se simt in siguranta si nu se sperie. In schimb, atunci cand un strain se apropie de turma sunt mai reticiente.

  • Mama si puiul

Atunci cand nasc, majoritatea oilor se izoleaza de turma. Fatarea are loc de regula in pozitia culcat, dupa un travaliu care dureaza de la cateva zeci de minute la cateva ore, timp in care mama este agitata, se plimba de colo colo, se aseaza si se ridica. In urmatoarea ora, mielul cauta sa suga pentru a primi colostrul bogat in anticorpi si substante nutritive. Unele oi adopta cu usurinta mieii rataciti sau pe cei orfani.

Puiul isi recunoaste mama dupa voce. In schimb, mamele isi cunosc puii dupa miros, in primul rand, dar si vizual si auditiv. In primele zece zile, mielul isi va urma indeaproape mama, ulterior devenind mai independent si mai curios.

  • Atentie la berbeci

Desi oile sunt foarte docile, berbecii pot fi foarte naravasi si violenti. In special in perioada rutului, berbecii vor ataca orice rival, persoana sau alt animal (caine). Loviturile furnizate sunt puternice si pot rani sau chiar ucide un om. Chiar si berbecii prietenosi, crescuti de mici pe langa oameni, pot avea accese de furie si pot ataca inopinat. Cel mai bine este sa nu provocati un berbec!


Autor: Nicolae Hasegan

0 Comentarii
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro