Caii au învăţat să comunice cu oamenii în doar două săptămâni, exersând 15 minute pe zi

Caii au învăţat să comunice cu oamenii în doar două săptămâni, exersând 15 minute pe zi

Un grup de cai norvegieni a învăţat să comunice cu oamenii într-un ,,cod al cailor'', prin intermediul căruia le puteau spune îngrijitorilor dacă le este prea cald sau prea frig.

Ultima premieră în relaţia de comunicare dintre specii a fost prezentată în revista Applied Animal Behaviour Science, iar în cadrul studiului autorii au dezvăluit că cei 23 de cai implicaţi în studiu au reuşit să stăpânească arta comunicării în mai puţin de două săptămâni de practică.

Deşi animalele nu pot participa în conversaţiile filozofice profunde cu oamenii, cel puţin pot indica dacă vor să fie acoperiţi cu o pătură sau nu, în funcţie de temperatura pe care o simt. Pentru a obţine acest rezultat, caii îşi folosesc nasul pentru a alege una dintre cele trei plăcuţe cu simboluri specifice: o linie orizontală înseamnă că îşi doresc ca pătura să fie pusă pe ei, o linie verticală însemna că îşi doresc ca pătura să fie îndepărtată şi o plăcuţă albă ce reflectă faptul că sunt fericiţi aşa cum sunt în acel moment.


Pentru a-i învăţa pe cai să comunice, cercetătorii i-au amplasat în medii fie foarte calde, fie foarte reci, recompensându-i cu morcovi atunci când alegeau plăcuţa corectă. Spre exemplu, caii care transpirau şi indicau plăcuţa care însemna să le fie îndepărtată pătura erau recompensaţi cu morcovi.

Atunci când caii făceau greşeli, spre exemplu cereau să le fie luată pătura de pe ei, desi erau descoperiţi, nu primeau nimic. Cu un antrenament de 10-15 minute pe zi, în decursul a două săptămâni, animalele au reuşit să înveţe să comunice prin intermediul acestui sistem, rata de succes fiind de 100%.

După ce caii au realizat că pot comunica destul de repede cu oamenii, au încercat în repetate rânduri să le capteze atenţia, chiar dacă nu se aflau în timpul exerciţiilor. Spre exemplu, dacă erau acoperiţi cu o pătură şi le era cald, atingeau întruna plăcuţa care transmitea că vor să fie dezveliţi. Şi, de fiecare data când se întâmpla acest lucru, îngrijitorii observau că animalele chiar transpirau sub pături, de unde au concluzionat că nu încercau să comunice doar de dragul recompensei reprezentate de morcovi, ci chiar înţeleseseră ce reprezintă simbolurile şi care sunt consecinţele alegerilor lor.

Sursa: IFL Science
 

Autor: Iulia Albi

0 Comentarii
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
 • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
  Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

  În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

  CITEŞTE
 • A riscat pedeapsa cu închisoarea, pentru a salva un pui de urs care era pe moarte - Galerie foto
  A riscat pedeapsa cu închisoarea, pentru a salva un pui de urs care era pe moarte - Galerie foto

  Fotograful Corey Hancock, din Oregon, a găsit în timpul unei excursii montane un pui de urs care trăgea să moară.

  CITEŞTE
 
X
Citeste mai mult»
 • Pedigree Teacup Maltese Puppies
  Pedigree Teacup Maltese Puppies

  Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

  audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
 • DONEZ broasca testoasa

  Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

  mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
 • Pierdut caine lup negru
  Pierdut caine lup negru

  Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

  dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
 • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
  Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

  2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

  pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro