Ce fel de caine sa aleg? Mascul sau femela?!

catei

Abia ati reusit sa va raspundeti la intrebarea: „Ce rasa de caine mi se potriveste?”, ca iata se iveste alta: ”Ce sex sa aiba cainele meu?”. O zicala spune atfel: „daca vrei un caine bun ia-ti un mascul; daca vrei un caine extraordinar ia-ti o femela, si tine-ti pumnii”.

Fiecare sex prezinta avantajele si dezavantajele lui, diferente date in special de influenta hormonilor sexuali specifici. Mai jos vom enumera unele calitati si defecte, care par sa caracterizeze o mare parte dintre reprezentanti aceluiasi sex. Cu toate acestea nu putem generaliza. Particularitatile fiecarui individ sunt mai presus decat cele ale sexului.

Vom face o comparatie intre cele doua sexe, raportandu- ne la cateva aspecte importante din convietuirea cu un patruped.

Temperament

Masculii sunt mai atasati de stapan, mai dornici sa fie alaturi in orice moment de prietenul lor uman. Desi circula mitul conform caruia femelele sunt cele mai afectuoase, cantitativ masculii sunt mai apropiati de noi. Cand doresc, intr-adevar femele sunt mai lipicioase, dragostea lor o simtim mai profund. Ele sunt mai independente, mai asemanatoare pisicilor, te ridica pana la cer insa nu intotdeauna te si sustin acolo. Femelele vor libertate, timp si spatiu numai pentru ele. O femela nu va cersi dupa atentia ta, asa cum face un mascul.

Rezervate si incapatanate, femelele vor sa se afle mereu in controlul situatiei. In haitele lupilor, femela Alpha este cea care ia deciziile. Desi se spune despre un mascul ca el isi marcheaza teritoriul pentru a fi la putere, si femele fac la fel, uneori chiar si dupa ce au fost sterilizate. Un mascul sterilizat  va inceta sa mai „stropeasca” fiecare colt al casei.

La capitolul agresivitate, masculii primesc mai multe credite, probabil si pentru ca sunt mai feroce, mai puternici. Doi masculii care isi disputa o femela in calduri e foarte probabil sa se incaiere mai vartos. Insa si femelele sunt niste luptatoare. Ca mostenitoare ale aprigelor lidere de haita (femelele lup Alpha), catelele sunt foarte protectoare cu teritoriul lor, implicit cu membrii familiei.

Mai aveti un caine?!

Atunci e bine ca nou venit sa fie de sex opus. Un mascul rezident accepta cu usurinta o femela. La randul ei, femela deja existenta accepta masculul, mai ales ca de cele mai multe ori acest este destul de supus.

Aveti un mascul si ati mai dori inca unul? Exista sanse destul de mari sa fie o reusita aceasta combinatie; desi v-ati fi asteptat sa nu fie asa. S-a observat ca masculii, chiar daca par mai reticienti la inceput, accepta mai usor un nou colacatar.

Probelemele apar atunci cand pe langa cateaua deja existenta mai doriti sa aduceti una. In haita straveche, femela Alpha era singura care avea voie sa se reproduca si ea decidea care din subalterne mai pot primi acest drept. Si sa nu uitam ca ea doreste sa controleze totul. Inclusiv pe noua- venita, care va fi haituita si pusa la punct oridecateori are vreo initiativa. Acordati multa atentie socializarii celor doua. Acestea sunt date generale, exista multe locuinte unde 2- 3 catele convietuiesc in armonie.

Dresaj

Desi am spus ca sunt mai independente si incapatanate, femele sunt elevi mai eminenti cand vine vorba de dresaj. Au capacitate mare de concentrare si nu se lasa distrase de alte lucruri din jur precum masculii. Pe de alta parte masculii sunt mai usor de motivat cu mancare sau joaca. In competitiile de dresaj primele locuri sunt intotdeauna ocupate de masculii. Astfel ca e dificil sa spunem care este cel mai bun caine de lucru.

Copii

Familiile cu copii ii aleg mai pe indelete rasa si sexul cainelui, intrucat nu toti cainii se inteleg cu copii foarte mici. La acest capitol femelele ies in avantaj. Probabil instinctele materne ies la iveala cand se afla in prezenta micutilor pui de om, astfel ca ele sunt mai atente si mai dragastoase cu copii. In contrabalanta, masculii percep copii ca pe niste parteneri de joaca si au tendinta sa devina prea zglobii si purtati de val, in final cei mici ajungand sa fie doborati sau bruscati.

Costuri

Este mai scump sa sterilizezi o femela, decat sa castrezi un mascul. Insa avand in vedere ca aceasta interventie chirurgicala se petrece doar o data in viata, diferenta de bani nu trebuie sa influenteze aceasta decizie.

Avantajul femelelor este ca pot avea pui, cam de doua ori pe an, pe care ii puteti valorifica. Insa aceasta presupune mai multa atentie si cheltuiala din partea dumneavoastra cu ingrijirea celor mici, gasirea masculilor de monta, costuri la veterinar cu urmarirea sarcinii, nasterea, intretinerea puiutilor pana la intarcare etc. Pe de alta parte,  oferirea masculului spre monta va poate aduce unele beneficii finaciare.

Activitate sexuala

Femele intra in calduri de doua ori pe an, moment in care li se schimba personalitatea si cer mai multe preocupare din partea stapanului. Va trebui sa o tineti izolata, daca nu doriti urmasi.

Masculii necastrati sunt vagabonzi. Daca simt o femela in calduri uita de casa sau de stapan si pleaca in urmarirea ei. Voinicul va sosi acasa abia peste cateva zile.

Sterilizarea/castrarea rezolva aceste probleme si multe altele de mai sus. Luati- o in considerarea atunci cand va hoatarati asupra unei anumite rase si veti scapa de multe dintre inconvenientele de mai sus.

Sursa foto

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro

1 Comentarii
  • Cosmin a scris la 22.04.2016 15:37:

    Salut, am cumpărat de curând un pui de ciobanesc german, mascul, are 2 luni. Stau la curte și mai am încă un câine, ma rog, cățea, rottweiler de 1 an și câteva luni. Vreau sa știu dacă atunci când ciobănescul german va creste va simți nevoia de a se impune, de a-și arata puterile în fata femelei și dacă ii va demonstra femelei ca el este "seful" în curte.

    [Răspunde]
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro