Caracatiţă cu tentaculele înnodate? Iată de ce nu există aşa ceva

Caracatiţă cu tentaculele înnodate? Iată de ce nu există aşa ceva

Poate că în cele mai amuzante ilustraţii am văzut o caracatiţă cu braţele înnodate, dar cu siguranţă nu ne-a fost dat să vedem o asemenea imagine în documentarele vizionate. De ce? Pentru că o caracatiţă nu a trecut şi nu va trece niciodată prin astfel de momente.

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Ebraică din Israel au descoperit de curând motivul pentru care cele 8 braţe lungi şi flexibile ale acestor creaturi marine nu se încurcă niciodată. Dacă până acum au crezut că este vorba despre un excelent control exercitat de creier, acum au aflat că s-au înşelat.

Cercetătorii susţin că acest fenomen se datorează faptului că ventuzele cu care sunt dotate braţele au capacitatea de a se prinde de orice, mai puţin de pielea caracatiţei. Se bănuieşte că ventuzele se dezactivează temporar în momentul în care detectează o anumită substanţă chimică secretată de pielea animalului.


“Suntem extrem de surprinşi de soluţia simplă şi genială la o problemă aparent foarte complicată”, au declarat cu entuziasm cercetătorii.
Profitând de faptul că braţele caracatiţelor rămân vii şi funcţionale mult timp după separarea de corp, specialiştii le-au putut observa comportamentul chiar şi după amputare. 

Din moment ce, şi după amputare,  braţele încă se pot mişca şi prinde cu ventuzele de alte obiecte – dar nu de alte braţe de caracatiţă, atâta timp cât acestea au piele pe ele - este evident că ele nu mai sunt controlate de creier; cu toate acestea, s-a observat că, dacă pielea este îndepărtată, atunci braţele cu ventuze se prind de ele fără probleme.

În plus, s-a constat că, dacă au de-a face cu o bucată de piele de caracatiţă aşezată într-o farfurie de plastic, braţele se prind de plastic, dar nu de bucata de piele.

Alte experimente arată că ar fi vorba de o anumită substanţă chimică secretată de piele, care împiedică ventuzele de pe braţele caracatiţelor să se ataşeze de ea.

Sursa: Mail Online

Autor: Iulia Albi

0 Comentarii
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
 • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
  Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

  În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

  CITEŞTE
 • A riscat pedeapsa cu închisoarea, pentru a salva un pui de urs care era pe moarte - Galerie foto
  A riscat pedeapsa cu închisoarea, pentru a salva un pui de urs care era pe moarte - Galerie foto

  Fotograful Corey Hancock, din Oregon, a găsit în timpul unei excursii montane un pui de urs care trăgea să moară.

  CITEŞTE
 
X
Citeste mai mult»
 • Pedigree Teacup Maltese Puppies
  Pedigree Teacup Maltese Puppies

  Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

  audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
 • DONEZ broasca testoasa

  Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

  mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
 • Pierdut caine lup negru
  Pierdut caine lup negru

  Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

  dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
 • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
  Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

  2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

  pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro