Boala edemelor la purcei

Boala edemelor la purcei

Boala edemelor la purcei apare de obicei la o vârstă cuprinsă între trei zile și două săptămâni după ce purcelul a fost înțărcat, dar a fost observat și la purcei care încă sugeau. Purceii afectați de această boală pot dezvolta simptome grave sau pot muri subit.

Edemul este acumularea excesivă de fluid în țesuturile corpului. Această boală se mai numește și edem intestinal, deoarece atunci când a fost descoperită prima dată, în anii 1930, s-a găsit exces de fluide în pereții stomacului, ai intestinului și sub pleoape. Porcii care suferă de boala edemelor pot avea fluide în exces în mai multe părți ale corpului, dar excesul întâlnit la nivelul creierului este cel care dă cele mai multe simptome.

Incidență


Boala edemelor poate afecta purcelul cu o vârsta cuprinsă între 3 și 14 săptămâni, dar de obicei aceasta apare la o perioadă cuprinsă între 3 zile și 2 săptămâni de la înțărcare. De obicei exemplarele afectate sunt cele care cresc rapid, cei mai prolifici indivizi. Edemul apare atunci când porcii sunt hrăniți foarte bine. Rata mortalității este de aproximativ 15%, dar poate fi chiar și de 50%.


Simptome

Unul sau chiar mai mulți porci pot fi găsiți morți într-un mod neașteptat din cauza acestei boli. În aceleași condiții pot fi găsiți porci cu simptome legate de sistemul nervos cum ar fi clătinarea, înclinarea capului, purcelul se poate împiedica și cădea, folosirea poziției șezut ca la câini, purcelul poate sta culcat sprijinindu-se pe stern, sau poate sta culcat pe o parte dând din picioare continuu.

De obicei purceii afectați nu au febră, cu excepția situației în care temperatura mediului este mai mare. Unii porci pot dezvolta umflături la nivelul pleoapelor. Nivelul mortalității în acest caz este de aproximativ 65%. Indivizii care nu mor arată semne de îmbunătățire a stării de sănătate după două zile, iar în unele cazuri aceasta poate reapărea după aproximativ 10 – 15 zile. În cea de-a doua fază purceii se deplasează încet și hoinăresc fără un scop anume de-alungul perimetrului țarcului, cu capul ușor ridicat sau înclinat într-o parte.

Cauze

Simptomele acestei boli sunt rezultatul dezvoltării rapide a unor tipuri de bacterii, Escherichia coli, în intestinul subțire. După înțărcare numărul de E. coli din intestin tinde să crească, atingând apogeul la aproximativ patru zile după înțărcare. Există mai multe tipuri de E. coli, dar cele mai multe dintre ele nu cauzează boala edemelor. În cazul în care există tulpini de E. coli care produc boala edemelor în intestin, acestea vor crește ca număr în perioada imediată după înțărcare și va deveni bacteria predominantă din intestinul subțire.

Tulpinele de E. coli care cauzează edeme produc de asemenea una sau mai multe toxine care sunt absorbite în sânge din intestin. Aceste toxine deteriorează vasele de sânge și afectează tensiunea arterială, iar ca și consecință fluidele se scurg din vase și se acumulează în diverse țesuturi. Cel mai afectat de aceasta acumulare de fluide este creierul unde țesutul poate fi distrus și în multe cazuri acest lucru poate cauza moartea animalului.


Tratament

Schimbarea radicală a rației de hrană poate preveni cazurile adiționale. Schimbarea dietei va modifica condițiile de creștere ale bacteriei și poate ajuta ca alte tipuri de bacterii să se dezvolte și să înlocuiască tulpinle de E. coli care provoacă edemele. Chiar dacă modificarea dietei ajută la oprirea îmbolnăvirilor acest fapt nu înseamnă că dieta originală nu era corespunzătoare. Modificarea dietei este pur și simplu o modalitate prin care se schimbă condițiile în care cresc bacteriile în intestinul subțire.

Reținerea temporară a hranei sau înlocuirea acesteia cu ovăz integral înmuiat în apă pentru una sau două zile sunt metodele folosite pentru a schimba brusc dieta. Rația originală poate fi restaurată gradual de-a lungul a patru – cinci zile.

Tratamentul cu medicamente antibacteriene poate ajuta la preîntâmpinarea altor cazuri. Pe de altă parte tratarea purceilor care au dezvoltat deja simptome este de obicei ineficientă.

În unele grupuri de porci boala edemelor tinde să apară la fiecare înțărcare și folosirea antibioticelor în acest caz se poate preveni apariția bolii.

Vaccinele produse împotriva tulpinii de E. coli care produce boala edemelor au fost în general ineficiente. Se recomandă cererea sfatului veterinarului cu privire la fiecare grup de porci.
 

Autor: Nicolae Hasegan

0 Comentarii
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
 • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
  Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

  În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

  CITEŞTE
 • A riscat pedeapsa cu închisoarea, pentru a salva un pui de urs care era pe moarte - Galerie foto
  A riscat pedeapsa cu închisoarea, pentru a salva un pui de urs care era pe moarte - Galerie foto

  Fotograful Corey Hancock, din Oregon, a găsit în timpul unei excursii montane un pui de urs care trăgea să moară.

  CITEŞTE
 
X
Citeste mai mult»
 • Pedigree Teacup Maltese Puppies
  Pedigree Teacup Maltese Puppies

  Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

  audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
 • DONEZ broasca testoasa

  Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

  mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
 • Pierdut caine lup negru
  Pierdut caine lup negru

  Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

  dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
 • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
  Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

  2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

  pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro