Beneficiile uleiului de pește în alimentația câinilor

Beneficiile uleiului de pește în alimentația câinilor

Uleiul de pește  este probabil cel mai important supliment alimentar pe care i-l puteți oferi câinelui, indiferent de dieta pe care o primește. Principalul atu al uleiul de pește este bogăția în acizi grași esențiali de tipul Omega-3, compus chimic care oferă atât de multe beneficii pentru sănătatea patrupedului nostru.
 
Acizii grași esențiali, dintre care cei mai cunoscuți sunt Omega-3 și Omega-6, sunt grăsimi polinesaturate fără de care organismul animal nu ar putea funcționa. Întrucât corpul nu îi poate sintetiza singur, este necesar ca ei să fie obținuți prin nutriție. 
 
Câinele primește suficienți acizi Omega-6 din hrană, aceștia găsindu-se în cantități mari în uleiurile vegetale și nu numai.  În schimb, principala sursă de Omega-3 sunt vietățile marine: pește, alge sau crustacee. În hrana uscată pentru câini Omega-3 nu se păstrează atât de bine și își pierd efectul.  De aceea în unele situații chiar medicul veterinar recomandă suplimentarea alimentației câinelui cu acizi grași esențiali, respectiv ulei de pește. Dincolo de necesitățile medicale, uleiul de pește poate fi un excelent supliment pentru câini de toate vârstele, dacă este administrat în dozajul corect.
 
Beneficiile acizilor grași Omega-3
 
 
Acizii grași Omega-3 ajută la scăderea nivelului de colesterol din sânge, la stabilizarea aritmiei cardiace și la reducerea tensiunii arteriale. De asemenea au un rol important în menținerea vâscozității sangvine, prevenind astfel producerea cheagurilor de sânge sau a atacurilor cerebrale. 
 
Omega-3 sunt de mare folos câinilor în vârstă prin combaterea artritei, efectul anti-depresiv și plusul de vitalitate pe care îl oferă. Este binecunoscut rolul lor anti-inflamator și anti-alergic. 
 
Reglează activitatea sistemului imunitar, prin întărirea celui suprimat, dar și ponderarea celui mult prea activ, cum se întâmplă în bolile auto-imune.
 
Îmbunătățește dezvoltarea și activitatea mentală a fetușilor și puilor, precum și cea cognitivă a câinilor seniori.
 
Ajuta la pierderea în greutate a câinilor obezi și sunt de mare ajutor în afecțiunile renale, hepatice și chiar în tumori maligne.
 
Nu în ultimul rand, efectul lor este vizibil și cu ochiul liber: blana și pielea câinelui vor căpăta luciu și vitalitate. Reduc năpârlirea și favorizează formarea stratului secundar al blănii (subpărul) cu rol protector pe durata iernii.
 
Administrare
 
Uleiul de pește se va administra zilnic în dozajul recomandat de producător, respectiv medicul veterinar. Un dozaj prea mic nu va asigura beneficiile pe care le prognosticați. În cantități prea mari, acizii grași sunt eliminați prin fecale, însă vor avea și alte efecte secundare, după cum vom vedea mai jos.
 
Primele efecte se vor putea observa, la nivelul blănii, după 3 săptămâni de tratament.
 
 
Efecte secundare
 
Rolul anti-inflamator al acizilor grași Omega-3 interferează negativ cu activitatea optimă a trombocitelor (sau plachete sangvine), care reprezintă prima linie de apărare împotriva hemoragiilor. Câinii hrăniți îndelung sau cu cantități mari de ulei de pește prezintă un risc crescut de hemoragie. Acest fapt trebuie luat în considerare dacă patrupedul vostru are planificată o intervenție chirurgicala. În acest caz, medicul veterinar ar trebui pus la curent cu ce fel de suplimente alimentare primește câinele.
 
Omega-3, tot prin funcția anti-inflamatorie, afectează și activitatea globulelor albe și întârzie vindecarea plăgilor. Încetinește abilitatea organismului de a repara tegumentul și de a produce unul nou.
 
Unele voci acuza uleiul de pește de faptul că ar conține anumite cantități de mercur. Se știe faptul că anual sunt deversate în ocean deșeuri ce conțin mercur, metal care ulterior se cantonează în grăsimea peștilor. Alegeți produse care sunt atestate și avizate că nu conțin acest metal greu.
 
Excesul de ulei de pește în alimentație poate duce la diaree și disconfort gastric. De aceea este important să respectați dozajul recomandat.
 
 
 

Autor: Nicolae Hasegan

0 Comentarii
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
 • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
  Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

  În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

  CITEŞTE
 • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
 • Pedigree Teacup Maltese Puppies
  Pedigree Teacup Maltese Puppies

  Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

  audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
 • DONEZ broasca testoasa

  Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

  mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
 • Pierdut caine lup negru
  Pierdut caine lup negru

  Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

  dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
 • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
  Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

  2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

  pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro