RSPCA – totul pentru bunastarea animalelor

RSPCA – totul pentru bunastarea animalelor

cainelemeu

RSPCA (Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals) este cea mai mare organizatie de protectie a animalelor din Marea Britanie si cea mai veche din lume. Aflata sub patronajul Altetei Sale Regina Elisabeta a II-a, organizatia a salvat si colectat anul trecut 194 695 de animale, oferind un camin nou la mai mult de 50 % dintre acestea. ONG-ul este finantat in principal de catre donatiile publicului larg, venitul total in anul 2011 fiind de aproximativ 130 de milioane de lire sterline. Organizatia are in subordine peste 1 400 de angajati permanenti si se bazeaza enorm pe ajutorul miilor de voluntari.

Istoric

RSPCA a fost infiintata in anul 1824 intr-o cafenea londoneza. Barbatii prezenti acolo stiau ca vor infiinta prima organizatie de caritate si bunastare a animalelor din lume, insa cu siguranta nu se gandeau ca ajunge la dimensiunile si importanta de astazi. Pe atunci societatea se numea SPCA, R-ul de le Royal fiind adaugat in anul 1837 cand Regina Victoria a luat organizatia sub patronajul sau.

Initial, RSPCA si-a concentrat fortele asupra bunastarii animalelor de munca. Prima actiune derulata a avut in vizor magarii si catarii folositi in minele de carbune. Pe durata celor doua razboaie mondiale organizatia s-a preocupat de animalele folosite in razboi de catre fortele armate britanice si aliate.

Dincolo de munca de teren efectuata de inspectorii pe care ii putem vedea si astazi la TV, RSPCA s-a luptat si la un nivel mai inalt pentru binele animalelor. A incercat si de cele mai multe ori a reusit sa schimbe legile.

In 1822, cu doi ani inainte de inffintarea ONG-ului, in marea Britanie era adoptata prima lege pentru bunastarea animalelor – Martin’s Act – care amenda cruzimea fata de animalele mari de ferma. 13 ani mai tarziu – Pease’s Act – consolida aceasta lege si includea pe lista cainii si alte animale domestice mici, interzicea luptele intre cocosi si rele tratamente aplicate ursilor si impunea conditii mai bune in abatoare.

De-a lungul timpului multe alte legii au fost schimbate in sensul protejarii si bunastarii animalelor domestice sau salbatice, printre care interzicerea fermelor de blana in UK, interzicerea vanatorii de vulpi cu caini sau conditii mai bune pentru animalele de laborator. Aceasta misiune continua si astazi.

In 1952, RSPCA infiinteaza primul hostel pentru animale dintr-un aeroport. Asta deoarece s-a luat la cunostinta faptul ca unul din 7 pasageri este cu patru picioare. Daca nu putea stopa in totalitatea comertul international cu animale, organizatia s-a gandit ca macar sa ofere putina alinare animalelor stresate de transportul cu avionul.

Structura

RSPCA activeaza strict in Anglia si Tara Galilor, insa este sursa de inspiratie a multor altor organizatii de gen din alte jurisdictii ale Regatului Unit sau din alte tari (Noua Zeelanda, Australia, Scotia, Irlanda etc).

Chiar si in Anglia si Tara Galilor, RSPCA este impartita in mai multe sucursale, care supervizeaza un anumit teritoriu administrativ. Fiecare sucursala dispune de centre de primire, spitale, adaposturi s.a.

Spitale: in 2013 RSPCA detine 4 spitale mari si mai multe clinici unde ofera asistenta medicala celor care nu isi permit sa mearga la un cabinet veterinar particular, sterilizari si vaccinari gratuite, dar si ajutor medical pentru animalele salvate de catre inspectorii de pe teren.

Centrele:  se ocupa de gazduirea, recuperarea animalelor ce au fost tratate si oferirea lor spre adoptie. In structura exista si 4 centre destinate exclusiv animalelor salbatice. Anual zeci de mii de animale salbatice necesita ajutorul omului pentru a se vindeca sau reface. Animalele sanatoase sunt eliberate inapoi in salbaticie.

Filiale: opereaza local pe toata intindere Angliei si Tarii Galilor. Unele dintre ele sunt societatii independente, auto-finantate conduse de catre voluntari. Altele sunt filiale fiice ale RSPCA care se administreaza singure, strangand bani la nivel local. In cadrul filialelor voluntarii isi au cel mai mare rol.

Misiunea
    
RSPCA este o organizatie caritabila care prin toate mijloacele legale incearca sa previna cruzimea fata de animale, sa aline suferinta celor aflate in nevoie si sa promoveze bunatatea fata de necuvantatoare.

Organizatia lucreaza pentru imbunatatirea vietii animalelor de companie astfel:
•    asigurandu-se ca fiecare animal de companie este ingrijit cum se cuvine si are o casa decenta;
•    punand capat cruzimii ;
•    oprind suprapopularea cu animale.

Bunastarea si diminuarea suferintei animalelor de ferma se realizeaza prin:
•    implementarea standardelor inalte de intretinere ale animalelor in toate fermele din UK;
•    modificand legislatia intr-un sens pozitiv si avand grija sa fie respectata;
•    incurajand consumatorii sa aleaga produsele provenite de la fermele cu standarde ridicate de ingrijire a animalelor;
•    oprind exportul de animale vii pentru abator din Marea Britanie.

In cazul animalelor salbatice, iata cateva dintre scopurile ONG-ului:
•    interzicerea folosirii animalelor salbatice in spectacolele de circ;
•    interzicerea uciderii oricarui animal salbatic in scop sportiv;
•    interzicerea detinerii de animale exotice in conditii nepotrivite;
•    stoparea comertului cu fildes si alte produse provenite de la animalele salbatice.

Pentru animalele de laborator se incearca:
•    abolirea suferintei animalelor supuse experimentelor;
•    provocarea necesitatii si justificarii folosirii animalelor in experimente;
•    cresterea bunastarii animalelor de laborator peste tot in lume.

Ce face RSPCA

In munca de zi cu zi, RSPCA se ocupa cu urmatoarele:

Salvare: domestice sau salbatice, unele animale au nevoie de ajutorul omului pentru a scapa din anumite situatii care le dauneaza bunastarii lor. Bazandu-se pe apelurile de ajutor ale oamenilor de rand, agentii investigheaza si ridica din teritoriu daca este necesar, animalele ranite, slabite sau impropriu ingrijite.

Reabilitare: animalele sosite la centrele RSPCA au nevoie de ingrijire, veterinara sau doar recuperare, inainte sa fie eliberate in salbaticie sau inainte sa li se caute un nou camin.

Prevenire: o lume ideala este aceea in care niciun animal nu mai sufera, iar acest lucru se poate realiza in primul rand prin preventie. Preventia consta in educare (de la actiuni in scoli pana la instruirea oficialilor straini despre bunastarea animalelor), oferirea de sfaturi (annual mii de apeluri sosesc la RSPCA cerand informatii despre ingrijirea animalelor), oferirea de servicii veterinare gratuite sau la pret redus (sterilizare, vaccinare etc) si cel mai important, prin modificarea legii in sensul protectiei si binelui animalelor.

Acuzare: mii de detinatori de animale sunt pusi annual sub urmarire penala de catre inspectorii RSPCA. Atunci cand proprietarii incalca legile de protectie a animalelor sunt trasi la raspundere in instanta.

Investigare: atunci cand sunt anuntati despre existenta unui abuz asupra animalelor, agentii RSPCA trebuie sa investigheze cu mult tact si profesionalism cazul, inainte sa aduca proprietarul in fata legii sau inainte sa ii confiste animalele din gospodarie.

Asistenta medicala: pesonalul medical-veterinar al RSPCA ofera asistenta de specialitate la peste 200 000 de animale anual, atat celor aflate sub ocrotirea proprie cat si celor din proprietatea persoanelor mai nevoiase. Bineinteles camerele de garda ale spitalelor proprii ofera ajutor de urgenta oricarui animal aflat in nevoie. Nici animalele salbatice nu sunt neglijate, existand personal calificat si experimentat in tratarea celor mai ciudate specii de animale salbatice.
 
Voluntariat

Voluntarul este celula de baza a organizatiei caritabile. Mii de britanici de toate varstele isi ofera mai mult sau mai putin din timpul lor pentru a ajuta la bunastarea animalelor.  Exista atat de multe sectoare unde este nevoie de munca benevola in cadrul asociatiei astfel incat oricine isi poate aduce contributia intr-un fel sau altul. Iata ce se poate face:

•    munca administrativa: coordonarea de acasa a evenimentelor de strangere de fonduri, lucrul in receptia centrelor zonale, pastrarea legaturii cu donatorii sau potentialii adoptatori, campanii  de promovare a adoptiilor, trimiterea de e-mailuri, actualizarea site-urile sau blog-urilor proprii, introducere de informatii in bazele de date etc;
•    in conducere: fiecare filiala este condusa de un consiliu de administratie format din voluntarii care iau toate deciziile administrative in ceea ce priveste filiala lor. Oricine cu spirit proactiv si idei geniale poate ocupa o astfel de functie;
•    sofer: voluntarii care detin un automobil  pot ajuta la transportul animalelor de pe teren la centru, de la un centru la altul sau la casele viitorilor adoptatori;
•    vanzator: RSPCA detine peste 200 de magazine de caritate. Aici voluntarii pot ajuta la consilierea clientilor, aranjarea marfii si decorarea vitrinelor;
•    ingrijire temporara a animalelor salvate, pana cand acestea se recupereaza, pana isi gasesc un stapan definitiv sau pana cand se disputa in instanta situatia stapanului anterior. Cu cat exista mai multe locuri de adapostire a animalelor cu atat pot fi salvate mai multe;
•    strangere de fonduri: oricine poate sa organizeze un eveniment de strangere de fonduri pentru RSPCA;
•    curatenie si intretinere: centrele si adaposturile au nevoie de voluntari care sa curete tarcurile, curtile si gradinile, iar cei mai priceputi pot repara diverse lucruri avariate;
•    hranirea si ingrijirea animalelor: fie ca e vorba de pui ce trebuie alaptati, animale ranite care necesita tratament zilnic, animalele din infirmerie, toate au nevoie de hrana, igiena si socializare;
•    vizite la domiciliu: potentialii adoptatori sunt vizitari la domiciliu pentru a vedea daca au conditiile necesare ingrijirii animalelui pe care l-au solicitat. Voluntarii stau de vorba cu acestia pentru a observa daca sunt niste parintii de incredere si daca stiu tot ceea ce trebuie despre ingrijirea animalelor. Ulterior, voluntarii vor merge in vizita pentru a vedea daca animalul s-a acomodat si daca este bine intretinut.

Pe scurt aceasta este o particica din imensul efort care il depune RSPCA pentru bunastarea animalelor din Marea Britanie si nu numai. Experienta si personalul dedicat i-au ajutat sa fie unii dintre cei mai buni in acest domeniu, un bun exemplu pentru alte organizatii de protectie a animalelor. Nu putem decat sa speram ca intr-un viitor apropiat mediul legislativ si mentalitatea colectiva vor permite infiintarea unei astfel de structuri si la noi in tara.

Sursa foto

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro
2 Comentarii
  • harry carlos loans a scris la 12.10.2017 01:54:

    O zi buna, Acest lucru este de a informa publicul larg că în prezent acordăm împrumut persoanelor care au nevoie de ajutor financiar la o rată a dobânzii scăzută de 2%. Dacă sunteți interesat să solicitați un împrumut, completați cererea de mai jos pentru mai multe detalii despre împrumutul nostru și contactați-ne prin e-mail. harryloanfirm56@gmail.com ce mă interesează via +1 (909) 375-5749

    [Răspunde]
  • Josephine a scris la 09.09.2014 03:45:

    Keep these arectlis coming as they've opened many new doors for me.

    [Răspunde]
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • vand capre pe lapte

    Vand capre pe lapte iezi si tapi de prasila

    klisor@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro