Puii ursoaicei împușcate pe Transfăgărășan vor fi relocați la Zărnești: Ministerul Mediului cere aplicarea legii fără întârzieri

|Andreea Nicole |
Puii ursoaicei împușcate pe Transfăgărășan vor fi relocați la Zărnești. sursa foto capturi

Puii ursoaicei împușcate pe Transfăgărășan vor fi relocați la Zărnești, după indignarea și furia internauților. Cei trei pui de urs rămași orfani după incidentul tragic petrecut săptămâna trecută, în care o ursoaică a atacat mortal un turist italian, vor fi transferați, în regim de urgență, la un centru specializat de reabilitare din județul Brașov.

Decizia vine după o intervenție a Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP), care a solicitat Direcției Silvice Argeș să acționeze imediat, conform prevederilor Ordonanței de Urgență nr. 81/2021.

Puii ursoaicei împușcate pe Transfăgărășan ajung la Zărnești

Conform comunicatului oficial, autoritățile au confirmat că ursoaica avea trei pui, care au fost observați în zona în care s-a produs atacul.

În cazul actual, având în vedere dezbaterile apărute în spațiul public, ministerul a transmis, în cursul zilei de 7 iulie 2025, o adresă oficială către Direcţia Silvică Argeş, solicitând finalizarea acţiunii în conformitate cu legislaţia în vigoare, în contextul în care s-a confirmat prezenţa a trei pui orfani”, arată instituția.

OUG nr. 81/2021 reglementează modul de intervenție în situațiile în care urșii bruni reprezintă un pericol pentru oameni sau bunuri. Articolul 6, alin. (3), precizează că, în cazul în care este extrasă o femelă cu pui, aceștia trebuie relocați „de urgență în cadrul unor centre de reabilitare specializate sau adăposturi autorizate”.

Ursoaica a fost împușcată, iar ministrul Mediului nu vrea a puii ei să crească în sălbăticie. sursa foto capturi
Ursoaica a fost împușcată, iar ministrul Mediului nu vrea a puii ei să crească în sălbăticie. sursa foto capturi

Ce spune ministrul Mediului despre acest caz

Ministrul Mediului, Diana Buzoianu, a intervenit ferm în această situație, subliniind că nu este nevoie de un ordin special pentru aplicarea prevederilor legale:

Nu, nu e nevoie de un ordin de ministru în acest caz. Cât voi fi eu ministru al mediului, legea se va aplica la literă. Aşadar, am cerut de urgenţă să fie realizată procedura începută la nivel local de relocare a puilor de urs în baza Ordonanţei 81”, a transmis ministrul pe pagina sa de Facebook.

Buzoianu a dat ca exemplu un caz similar, petrecut în aprilie 2025, în care o ursoaică a atacat o turistă în Argeș, iar puii au fost relocați în județul Harghita, fără întârzieri sau obstacole birocratice.

Relocarea urșilor va fi realizată la Centrul de Reabilitare pentru Urși de la Zărnești, județul Brașov, administrat de Asociația „Milioane de Prieteni”. Ministerul Mediului a salutat „disponibilitatea centrului de reabilitare pentru urşi de a prelua şi îngriji aceşti pui”, subliniind importanța unor parteneriate eficiente în gestionarea cazurilor urgente din zona faunei sălbatice.

Tragedia de pe Transfăgărășan, un avertisment ignorat

Incidentul care a dus la moartea unui motociclist italian a avut loc în data de 4 iulie 2025. Bărbatul, aflat în vacanță în România, se oprise pe marginea drumului pentru a fotografia urși și a postat chiar cu o zi înainte imagini pe rețelele sociale, în care apare foarte aproape de o ursoaică cu pui. Martorii spun că motocicleta fusese oprită chiar sub un panou care avertiza asupra pericolului de a hrăni animalele sălbatice.

După atac, ursoaica a fost împușcată de echipa de intervenție, conform prevederilor legale. Puii, cu o vârstă estimată la aproximativ un an, au fugit în pădure, iar ulterior au fost filmați în apropierea drumului, ceea ce a generat numeroase reacții în spațiul public.

Divergențe de opinii în teritoriu

Micuții rămași orfani vor fi îngrijiți la Zărnești. sursa foto capturi
Micuții rămași orfani vor fi îngrijiți la Zărnești. sursa foto capturi

În ciuda cadrului legal clar, au existat voci din rândul autorităților silvice locale care au susținut că puii ar trebui lăsați în habitatul lor natural. Această poziție a fost contrazisă ferm de Ministerul Mediului, care a reiterat că respectarea OUG 81/2021 este obligatorie.

Pe scurt: nu mai plimbăm şi cerem hârtii de unde nu e necesar să vină hârtii. Respectăm legea”, a concluzionat ministrul Buzoianu.

Ce urmează pentru puii de urs

Ministerul Mediului a anunțat că va continua să monitorizeze situația, cerând autorităților din Argeș să acționeze cu celeritate pentru a finaliza relocarea în cele mai bune condiții.

În același timp, oficialii atrag atenția asupra necesității unei educații publice mai riguroase cu privire la comportamentul în preajma animalelor sălbatice – o lecție dură, dar esențială pentru siguranța tuturor.

Notă: Potrivit datelor oferite de Asociația pentru Conservarea Diversității Biologice, în România există o populație estimată la peste 6.500 de urși bruni, una dintre cele mai mari din Europa. Interacțiunea responsabilă cu aceste animale este crucială atât pentru siguranța oamenilor, cât și pentru protejarea speciei.

Citește și: Ce faci dacă te întâlnești cu un urs? Ghid complet pentru turiști

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!