Proprietarii de caini din Bucuresti risca amenzi

Proprietarii de caini din Bucuresti risca amenzi

caine in parcProprietarii de caini din Bucuresti va trebui sa isi declare patrupedele, altfel risca sa fie amendati

Conform unei Hotarari a CGMB privind controlul  reproductiei cainilor in Capitala, persoanele care detin caini au obligatia sa ii declare la ASPA in termen de 6 luni, altfel riscand sa fie amendati incepand cu ianuarie 2014.

Orice stapan de caine cu varsta mai mare de 4 luni va trebui sa completeze un formular cu datele de identificare ale cainelui, precum si unele date personale si sa il depuna la Autoritatea pentru Supravegherea si Protectia Animalelor (ASPA). Cei care nu urmeaza aceasta procedura pana la inceputul anului viitor risca sa fie amendati cu 3.000 de lei.

Razvan Bancescu, coordonatorul de proiect, a declarat ca atunci cand depun formularul, stapanii vor putea opta pentru doua variante: nesterilizare (situatie in care proprietarul de caine va achita o taxa anuala in valoare de 150 de lei) sau sterilizare (nu va fi platita nicio taxa).

Exceptie de la aceasta regula fac patrupedele care nu suporta din punct de vedere medical o interventie chirurgicala de sterilizare, situatie in care detinatorul va prezenta  un formular-declaratie avizat de medicul veterinar.

De asemenea cainii de serviciu si cainii utilitari aflati in slujba Ministerului Afacerilor Interne si Ministerului Apararii Nationale nu se supun acestei prevederi. Alaturi de ei, mai sunt scutiti  cainii de vanatoare, cei de expozitie si cei cu drept de monta inregistrati in Asociatia Chinologica Metropolitana Bucuresti.

Nici organizatiile non-guvernamentale nu au fost scutite de aceasta hotarare a CGMB. Acestea au obligatia sa declare la ASPA toate activitatiile lor legate de caini, inclusiv sterilizarea si adoptia. Daca la controalele ulterioare vor fi descoperite activitati nedeclarate ONG-ul in cauza va fi amendat cu suma de 3.000 de lei.

O persoana va putea adopta anual, fara taxa, un singur caine, iar ONG-urile vor putea lua in grija pana la 100 de caini, fara sa fie taxate.

Amenzile pentru nedeclararea cainilor vor fi aplicate de catre politistii locali si inspectorii de la Directia Generala de Politie Locala si Control a Municipiului Bucuresti.

Declararea animalelor se poate face la sediul ASPA, prin posta, prin fax, la numarul 031/8149334 sau pe e-mail la adresa inregistrare@aspa.ro.

"De asemenea, se va putea face înregistrarea câinilor la unul dintre cabinetele medicale partenere. Lista o vom publica pe site-ul ASPA, dup? încheierea procedurilor legale", a precizat R?zvan B?ncescu.

In urma inregistrarii, detinatorii de caini vor primi un card care va contine toate informatiile generale despre caini. Cainilor li se va implanta un cip in zona gatului.

Masura are menirea de a reduce numarul de caini maidanezi de pe strazile Capitalei. Nu este un secret pentru nimeni faptul ca marele robinet de caini ai strazii curge din curtile oamenilor. In exemplul Oradeei, sterilizarea s-a dovedit a fi o masura eficienta in eradicarea cainilor fara stapan. Alte state europene precum Belgia, Germania sau Elvetia au adoptat aceasta metoda ca masura de control a populatiei canine.

Sursa foto

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro
 
0 Comentarii
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
 • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
  Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

  În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

  CITEŞTE
 • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
 • Pedigree Teacup Maltese Puppies
  Pedigree Teacup Maltese Puppies

  Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

  audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
 • DONEZ broasca testoasa

  Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

  mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
 • Pierdut caine lup negru
  Pierdut caine lup negru

  Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

  dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
 • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
  Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

  2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

  pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro