Oi cu aversiune indusă și un robot pentru conservarea biodiversității, în Spania

Oi cu aversiune indusă la trandafiri, în Spania. sursa foto pexels.com

Oi cu aversiune indusă și un robot pentru conservarea biodiversității, în Spania. Grupul Operațional, promovat de Fundația Generală CSIC, a desfășurat o demonstrație inedită pe mai multe parcele din Cangas del Narcea. Aici a fost testată și utilizarea unui robot de tuns controlat de la distanță pentru întreținerea stratului vegetal natural de pe terenuri.

Obiectivul proiectului, cofinanțat de Uniunea Europeană și Guvernul Spaniei, este de a încuraja antreprenoriatul în zonele rurale prin dezvoltarea unor culturi agricole inovatoare și sustenabile, ca alternativă profitabilă și eficientă pentru atragerea și menținerea populației.

Oi cu aversiune indusă la Rosa Narcea

Primul test al Grupului Operațional AGRI-ROVENAT, promovat de Fundația Generală CSIC, a fost realizat cu succes pe mai multe parcele de Rosa Narcea în localitatea Cangas del Narcea, din regiunea Asturias.

S-a demonstrat că oile dresate printr-un proces specific de aversiune față de această cultură contribuie la conservarea biodiversității și a stratului vegetal natural.

Metoda alternativă testată — utilizarea unui robot de tuns controlat de la distanță (Millasur) — protejează, de asemenea, vegetația de acoperir. Mai previne eroziunea solului, un fenomen comun în terenurile abrupte, cum este valea râului Cibea, unde are loc proiectul pilot.

Avantajele și dezavantajele fiecărei metode utilizate pe parcele vor fi comparate ulterior.

Robot folosit pentru conservarea biodiversității

Un robot este folosit pentru conservarea biodiversității, în Spania. sursa foto pexels
Un robot este folosit pentru conservarea biodiversității, în Spania. sursa foto pexels

Directorul Grupului VIOR (Viticultură, Măslini și Trandafiri) de la Misión Biológica de Galicia-CSIC, Carmen Martínez, care este și coordonatoarea științifică a proiectului, a supravegheat desfășurarea testului alături de echipa sa, după luni de muncă pe teren.

Controlul hrănirii oilor pentru a se asigura că nu consumă trandafirii sau frunzele acestora, ci doar flora naturală, este un proces dezvoltat, testat și publicat de Grupul de Cercetare în Ruminante al Universității Autonome din Barcelona. Respectă toate standardele privind sănătatea și bunăstarea animalelor.

În plus, calitatea laptelui acestor oi va fi analizată pentru a determina dacă aversiunea indusă față de Rosa Narcea și pășunatul în aceste parcele influențează compoziția și gustul acestuia.

„Sperăm ca succesul acestui proiect să contribuie și la atragerea și păstrarea tinerilor în această parte a Asturiei, profund afectată de depopulare, lipsa oportunităților și absența schimbului între generații”, a declarat Carmen Martínez, coordonatoarea științifică a proiectului (VIOR, MBG-CSIC).

Optimizarea managementului sustenabil al culturilor

Trandafirii vor fi protejați de oi. sursa foto pexels.com
Trandafirii vor fi protejați de oi. sursa foto pexels.com

Unul dintre obiectivele principale ale proiectului este implementarea și optimizarea unor metode de gestionare sustenabilă a culturilor, prietenoase cu mediul, care să îmbunătățească frumusețea peisajului și să conserve flora naturală a zonei.

Propunerile se înscriu într-un model de economie circulară și sunt concepute pentru a fi eficiente și profitabile pentru fermieri. Se evaluează și potențialul utilizării Rosa Narcea în industria parfumurilor și în alte domenii.

Ca parte a proiectului, patru elevi ai școlii forestiere IES Concejo Tineo fac stagii de practică sub supravegherea companiilor implicate și a echipei științifice, potrivit mbg.csic.es.

Alte două culturi agricole sustenabile studiate în cadrul proiectului sunt vița-de-vie autohtonă galiciană și măslinul, în localitatea Quiroga din provincia Lugo — o altă zonă cu teren dificil, afectată de depopulare rurală.

Membrii Grupului Operațional

Proiect inedit în Spania
Proiect inedit în Spania, susținut de AGRI-ROVENAT

Grupul Operațional AGRI-ROVENAT, cofinanțat de Uniunea Europeană și Ministerul Agriculturii, Pescuitului și Alimentației din Spania, este coordonat de Fundația Generală CSIC și promovat de grupul VIOR de la Misión Biológica de Galicia (CSIC), care coordonează partea științifico-tehnică a proiectului.

Printre participanți se numără Grupul Dairy Safe de la Institutul de Produse Lactate din Asturias (CSIC), Fundația Laborală Santa Bárbara (FUSBA), companiile Ovejas y Corderos și Millasur. Aromas del Narcea și Ouro de Quiroga colaborează în diferite etape ale proiectului, coordonarea administrativă fiind asigurată de artica+i, iar comunicarea de Sánchez Pardo Comunicación.

Costul total al Grupului Operațional Supraregional AGRI-ROVENAT este de 615.375,45 €, dintre care 598.225,45 € au fost subvenționați, 80% din această sumă (478.550,35 €) provenind din fonduri FEADER.

Citește și: O frunză artificială care folosește lumina solară pentru a produce substanțe chimice valoroase este creată de oamenii de știință

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!