Legătura afectivă dintre câini şi oameni ar putea avea rădăcini genetice

Legătura afectivă dintre câini şi oameni ar putea avea rădăcini genetice

Oamenii de ştiinţă au descoperit că prietenia dintre om şi câine ar putea avea rădăcini genetice.

Cercetătorii au afirmat că au descoperit existenţa unui mănunchi de gene care ar putea fi legate de tendinţa câinilor de a căuta sprijin şi ajutor uman.

,Scopul nostru este să încercăm să înţelegem bazele genetice ale domesticirii: ce l-a provocat pe lup, atât de neinteresat de oameni, să se tranforme într-un animal sociabil precum câinele?,'' a declarat Per Jensen, coautor al lucrării din cadrul Universităţii Linkoping din Suedia. ,,Considerăm că am descoperit genele care stau la baza procesului,'' a adăugat el.


Cercetătorii au detectat genele din spatele comportamentului canin prin intermediul a 437 câini din rasa beagle, crescuţi în laborator.
Fiecare câine a fost aşezat într-o cameră cu un cercetător pe care nu-l cunoştea, fiindu-le prezentată aceiaşi sarcină: să se joace cu nişte capace din plastic, aflate în faţa lor.

Trei capace din plastic transparente au fost puse în faţa fiecărui câine. Unul dintre capace era fixat, neputând fi mişcat chiar dacă câinele încerca să-l mişte.

,,Ştim că lupii nu au nevoie de ajutor, aceştia ar fi încercat să rezolve problema singuri, unii câini chiar au făcut acest lucru, însă cea mai obişnuită reacţie e aceea în care câinele a cerut ajutorul omului,'' a declarat Jensen.

Fiecărui câine i-au fost acordate trei minute pentru a obţine recompense. Comportamentul lor a fost înregistrat video, fiind punctaţi pentru frecvenţa şi durata fiecărui comportament, cum ar fi săritul pe cercetător sau contactul vizual.

Din grupul de subiecţi, 95 au obţinut scoruri mari în timp ce alţi 95 au obţinut scoruri mici pentru interacţiunea socială.

Rezultatele au dezvăluit variaţiile dintre două regiuni genomice care păreau legate de de apropierea câinelui pentru om. Cercetătorii au descoperit astfel cinci gene asociate comportamentului.

,,Probabil sunt multe alte gene care interacţionează cu acestea”, a declarant Jensen, adăugând că încă nu se ştie exact cum influenţează ele comportamentul câinilor.

“Suntem conştienţi de fapul că genele au doar 30 % din contribuţie. Restul, de 70, aparţine experienţei”, a mai spus el.

Sursa: The Guardian

Foto wall: Hepta.ro

Autor: Iulia Albi

0 Comentarii
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
 • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
  Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

  În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

  CITEŞTE
 • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
 • Pedigree Teacup Maltese Puppies
  Pedigree Teacup Maltese Puppies

  Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

  audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
 • DONEZ broasca testoasa

  Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

  mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
 • Pierdut caine lup negru
  Pierdut caine lup negru

  Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

  dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
 • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
  Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

  2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

  pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro