Ingrijirea cainilor batrani

O data cu trecerea anilor, cainii imbatranesc cu o rata mai mare decat noi, oamenii. Inainte sa iti dai seama, catelul jucaus de odinioara a devenit un batranel care se misca greu, iar pisica ta zglobie pare mai mult o felina lenesa.

dog    dog


Pe masura ce un animal imbatraneste, acesta are nevoie de un alt tip de ingrijire. Acum este mai importanta ca niciodata sa va asigurati ca beneficiaza de toata atentia de care au nevoie. Vizitele regulate la medicul veterinar sunt esentiale pentru bunastarea animalului tau de companie, ajuns acum la o varsta venerabila.

Un "senior" patruped nu mai necesita la fel de multe calorii precum un animal aflat in deplinatatea sa fizica. Daca tineti la sanatatea lui, acum este momentul sa ii administrati hrana saraca in grasimi. Consultati-va cu medicul veterinar pentru a afla ce tip de dieta este mai potrivita pentru animalul dumneavoastra de companie. Cateii tineri au nevoie de mai multe calorii decat cainii batrani. Animalele batrane au nevoie demai multe fibre si elemente esentiale, precum proteinele. Ca si oamenii, animalele se misca mai incet pe masura ce incep sa imbatraneasca, astfel ca, in mod cert nu iti vei hrani "batranelul" cu aceeasi hrana pe care i-o dadeai si cand avea cateva luni.

De obicei, un bun veterinar va poate spune care este calea cea mai buna de urmat in ingrijirea unui caine batran. Pe masura ce imbatraneste, animlul devine mai sensibil la temperatura. Un animal artritic nu se va simti bine deloc daca se afla in curent, sta in frig, si-a udat picioarele sau l-a plouat. Asigurati-va permanent ca animalului ii este suficient de cald si ca patul si zona in zare dorm sunt bine intretinute.

 

dog    old dog


Nu uitati ca rasele de caini mari imbatranesc mai repede decat cele mici. In general, pisicile traiesc ma mult decat cainii. Animalele sunt considerate a fi batrane in jurul varstei de 7-8 ani. Pentru rasele mari insa, aceasta varsta mai scade putin.

Pentru prevenirea si detectarea precoce a bolilor cainilor batrani, medicul veterinar va poate indica sa efectuati o serie de teste si analize, incluzand si o analiza a urinei, pentru a se asigura ca rinichii animalului functioneaza corespunzator. Testele includ si un EKG, dar si o radiografie a pieptului, pentru ca medicul sa se poata asigura ca inima functioneaza la parametri normali. O analiza a sezutului va fi realizata doar pentru a se asigura ca pastreaza in corp o balanta echilibrata a enzimelor, dar si pentru verificarea existentei parazitilor interni. Analiza sangelui se face pentru a verifica daca sangele produce suficiente celule si daca exista anormalitati in corp.

Daca este detectata o problema, un medic veterinar bun va sfatui proprietarul cainelui ce trebuie sa faca. Asta poate insemna o medicatie pe termen lung sau o modificare a dietei. Aceasta inseamna o crestere a costurilor de intretinere a animalului, dar si multa rabdare din partea proprietarului. Datorita unei ingrijiri bune, un animal de companie poate trai foarte mult.

Nu uitati niciodata sa mergeti cu cainele cel putin o data pe an la medicul veterinar pentru consultatie si vaccinari, dar si atunci cand se invesc probleme de sanatate.

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!