Iepurele codiţă de bumbac – caracteristici, habitat şi curiozităţi

Iepurele codiţă de bumbac – caracteristici, habitat şi curiozităţi

Nume latinesc

Sylvilagus Floridanus

Localizare

America de Nord şi America de Sud

Culoare

Roşu - maroniu sau gri - maroniu

Lungime

38 - 49 cm

Lungime coadă

2.5 – 7 cm

Greutate

1 – 1.5 kg

Speranţă de viaţă

3 – 5 ani


Caracteristici

Iepurele codiţă ce bumbac este unul dintre cei mai întâlniţi iepuri din America de Nord. Lungimea corpului variază între 38 şi 49 cm, iar a cozii între 2.5 şi 7 cm, în timp ce greutatea medie a corpului este de 1, 1.5 kg.

Blăniţa lor este roşie - maronie sau gri – maronie, cu alb pe burtică. Pe ceafă, iepurele codiţă de bumbac are adesea o pată albă, iar iepuraşii au o astfel de pată şi pe frunte. Ochii şi urechile lor sunt mari, iar simţurile auditiv, vizual şi olfactiv sunt foarte dezvoltate.

Iepurele codiţă de bumbac poate alerga cu o viteză maximă de 29 km/h, iar unele dintre mecanismele de apărare împotriva prădătorilor sunt fie mimarea împietririi, fie alergatul în zigzag, fie furişarea astfel încât să nu mai fie văzut.

Habitat

Iepurele coadă de bumbac poate fi găsit în pajişti, zone agricole, livezi şi păduri. Sunt animale solitare, active noaptea. Ziua preferă să stea ascunse în pădurile dese.

Dietă

Dieta Iepurelui coadă de bumbac constă în ierburi, trifoi, fructe în timpul iernii, scoarţă de copac, crengi şi muguri în lunile de iarnă.

Perpetuare

Iepurii coadă de bumbac se împerechează între lunile februarie şi septembrie şi pot avea până la şapte puişori pe an, deşi media este de trei - patru. La naştere, puiuţii cântăresc între 25 si 30 de grame, nu văd deloc şi nici nu au blăniţă. În schimb, micuţii cresc rapid, astfel că după  patru – cinci zile pot deschide şi ochii. La 16 – 22 de zile, deja sunt înţărcaţi.

Prădători

Iepurii coadă de bumbac constituie o hrană excelentă pentru oameni, coioţi, vulpi, nevăstuici bufniţe, dar şi pentru alte păsări prădătoare.

Curiozităţi:

·         Numele speciei provine de la codiţa stufoasă, scurtă şi asemănătoare bumbacului.

·         Femela dă naştere puiuţilor într-un cuib de blăniţă şi nu le face acestora decât vizite scurte, pentru a-i îngriji.

·         S-a calculat că, fără mortalitate, o pereche de iepuri coadă de bumbac ar putea produce 350.000 de descendenţi în doar cinci ani.

Sursa: The Animal Files, Arkive

 


Autor: Iulia Albi

0 Comentarii
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
 • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
  Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

  În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

  CITEŞTE
 • A riscat pedeapsa cu închisoarea, pentru a salva un pui de urs care era pe moarte - Galerie foto
  A riscat pedeapsa cu închisoarea, pentru a salva un pui de urs care era pe moarte - Galerie foto

  Fotograful Corey Hancock, din Oregon, a găsit în timpul unei excursii montane un pui de urs care trăgea să moară.

  CITEŞTE
 
X
Citeste mai mult»
 • Pedigree Teacup Maltese Puppies
  Pedigree Teacup Maltese Puppies

  Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

  audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
 • DONEZ broasca testoasa

  Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

  mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
 • Pierdut caine lup negru
  Pierdut caine lup negru

  Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

  dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
 • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
  Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

  2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

  pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro