Diabetul la animalele de companie: ce trebuie să știe stăpânii despre dietă, greșeli frecvente și rase predispuse

|Andreea Nicole |
Diabetul la animalele de companie. sursa foto pexels.com

Diabetul la animalele de companie. Ce trebuie să știe stăpânii despre dietă, greșeli frecvente și ce rase sunt predispuse?

Tot mai multe animale de companie sunt diagnosticate cu diabet, o boală cronică ce necesită o gestionare atentă și, mai ales, o dietă corectă. Conform datelor oferite de MSD Animal Health, una din 200 de pisici și unul din 300 de câini suferă de această afecțiune.

Nutriționistul veterinar Mirela Iacob, fondatoarea comunității „Nutriție Câini și Pisici”, oferă lămuriri importante privind alimentația potrivită, frecvența meselor și greșelile frecvente comise de stăpâni.

Diabetul la animalele de companie: dieta potrivită

Pentru câinii diagnosticați cu diabet, dieta trebuie să fie bogată în proteine animale și săracă în grăsimi. Carbohidrații complecși trebuie adaptați în funcție de reacția la insulină, pentru a preveni episoadele de hipoglicemie.

„Dieta câinilor diagnosticați cu diabet conține proteine animale mai ridicate, grăsimi scăzute sau moderate. Carbohidrații complecși variază în funcție de răspunsul insulinei…”, susține Mirela Iacob.

Ce alimente trebuie evitate + cum trebuie structurate mesele

Cum hrănești un câine cu diabet. sursa foto pexels.com
Cum hrănești un câine cu diabet. sursa foto pexels.com

O alimentație corectă pentru animalele diabetice exclude carbohidrații simpli și grăsimile în exces. Hrana gătită personalizat, bazată pe carne slabă și legume bogate în fibre, este preferabilă. Mesele trebuie să fie fixe și sincronizate cu insulina.

„Trebuie evitată hrana bogată în carbohidrați simpli… Mesele trebuie să fie fixe, ideal 2 mese pe zi, sincronizate cu administrarea insulinei…”, susține Mirela Iacob.

Pisicile pot intra în remisie dacă sunt hrănite corect

Pisicile răspund adesea foarte bine la o dietă potrivită. Unele cazuri pot evolua spre remisie, adică dispariția temporară a simptomelor și renunțarea la insulină.

„Pisicile răspund adesea mult mai bine la o dietă adecvată, iar unele pot intra chiar în remisie…”, susține Mirela Iacob.

Dieta recomandată pisicilor diabetice

Cum hrănești o pisică cu diabet. sursa foto pexels.com
Cum hrănești o pisică cu diabet. sursa foto pexels.com

Pentru pisici, hrana umedă bogată în proteine și foarte săracă în carbohidrați este esențială. Produsele comerciale uscate (boabele) și gustările cu amidon trebuie evitate.

„Este recomandată dieta foarte săracă în carbohidrați și bogată în proteine, hrană umedă (conserve)… Trebuie să evităm boabele…”, susține Mirela Iacob.

Cât de des trebuie hrănite pisicile diabetice

Hrănirea pisicilor diabetice trebuie făcută de 3–4 ori pe zi, mai ales la începutul tratamentului. Dacă animalul intră în remisie, poate fi hrănit și ad libitum, cu condiția unui control glicemic strict.

„Mese mici și dese (3–4/zi), mai ales la început… Hrana trebuie să fie cântărită exact la fiecare masă”, susține Mirela Iacob.

Greșeli frecvente în dieta animalelor diabetice

Ce greșeli faci când îți hrănești animalul bolnav de diabet. sursa foto pexels.com
Ce greșeli faci când îți hrănești animalul bolnav de diabet. sursa foto pexels.com

Mulți proprietari oferă alimente neadecvate și nu mențin o rutină strictă, ceea ce duce la dezechilibre glicemice. De asemenea, schimbările frecvente în tipul de hrană destabilizează tratamentul.

„Le oferă hrană ce conțin carbohidrați în număr ridicat și nu au o rutină… Grăsimea corporală produce hormoni inflamatorii care scad eficiența insulinei”, susține Mirela Iacob.

Contează rasa animalului?

Deși nu dieta se stabilește în funcție de rasă, unele rase sunt mai predispuse la diabet și alte probleme metabolice, ceea ce influențează strategia nutrițională.

„Nu neapărat rasa dictează ce trebuie să mănânce un câine diabetic, ci individul în sine, însă rasa poate influența predispoziția…”, susține Mirela Iacob.

Rase de câini cu risc crescut pentru diabet

Labradorii sunt predispuși la diabet. sursa foto pexels.com
Labradorii sunt predispuși la diabet. sursa foto pexels.com

Unele rase, precum labradorii, beagle sau dachshund, au o predispoziție crescută la obezitate, deci trebuie monitorizate atent. Alte rase, precum terrierii sau bulldogii, au nevoi dietetice specifice.

„Terrierii au o predispoziție crescută la pancreatită… Labradori, Beagle, Dachshund au un risc crescut de obezitate și diabet…”, susține Mirela Iacob.

Diabetul la animalele de companie poate fi gestionat eficient prin dietă corectă, monitorizare regulată și o colaborare strânsă cu medicul veterinar. O alimentație personalizată, adaptată nevoilor fiecărui individ, este cheia pentru a oferi animalelor o viață lungă și sănătoasă.

Citește și: Primul ajutor pisicilor. Cum faci resuscitare cardio-respiratorie și puilor de pisică

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!