De ce au cățeii nasul umed și rece?

De ce au cățeii nasul umed și rece?

De ce spunem că patrupezii canini sunt cei mai buni prieteni ai omului, nu mai are rost să discutăm! Ne vine în minte figura lor bucuroasă când ne întoarcem acasă și răspunsul la întrebare apare automat.
 
Dar de ce au ei năsucul umed și rece știm? Am simțit asta de câte ori i-am îmbrățișat și de fiecare dată când s-au trezit ca din senin să ne dea un “sărut” mai... umed decât ne-am fi dorit, dar nu am căutat niciodată răspunsul la întrebare.
 
O legendă creștină spune că nasul umed și rece este un dar pe care câinii l-au primit de la Dumnezeu, pentru că nu au lăsat Arca lui Noe să se scufunde. Conform poveștii, în arcă s-a făcut o gaură prin care tot intra apa, existând pericolul ca aceasta să se scufunde. Din fericire, un cățel a astupat gaura cu năsucul lui și a salvat celebra corabie. 
 
Poate că legenda nu este adevărată, dar există destul de multe motive pentru care cățelușii au un astfel de născut.
 
Oamenii cred că un născut cald și uscat este semnul unei boli, dar nu este așa. 
 
Câinele poate avea nasul și cald, în special cand doarme, fără ca acest lucru să fie un semn de boală. Însă, atunci cand este umed, funcționează ca un mecanism de răcire a corpului. Câinele nu are glande sudoripare pe tot corpul, cum au oamenii, așa că elimină umiditate prin glandele de pe nas.
 
Un alt motiv pentru care cățeii au nasul umed este că și-l ling adesea, pentru a-l păstra curat. Acest obicei îi ajută să își mențină nasul curat, deoarece dacă este înfundat nu va mai putea mirosi -  o abilitate esențială pentru supraviețuire.  
 
Se știe că nasul câinilor, de sute de ori mai sensibil decât al oamenilor, are parte și de un "ajutor", atunci când încearcă să urmarească un miros. Umiditatea de pe varful nasului "prinde" particulele din aer, oricât de mici ar fi, și îl ajută să găsească mai ușor urma prăzii.
 
Foto: Hepta
 
 

Autor: Iulia Albi

0 Comentarii
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
 • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
  Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

  În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

  CITEŞTE
 • A riscat pedeapsa cu închisoarea, pentru a salva un pui de urs care era pe moarte - Galerie foto
  A riscat pedeapsa cu închisoarea, pentru a salva un pui de urs care era pe moarte - Galerie foto

  Fotograful Corey Hancock, din Oregon, a găsit în timpul unei excursii montane un pui de urs care trăgea să moară.

  CITEŞTE
 
X
Citeste mai mult»
 • Pedigree Teacup Maltese Puppies
  Pedigree Teacup Maltese Puppies

  Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

  audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
 • DONEZ broasca testoasa

  Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

  mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
 • Pierdut caine lup negru
  Pierdut caine lup negru

  Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

  dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
 • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
  Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

  2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

  pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro