Curiozităţi despre vulpea roşcată. 13 lucruri pe care nu le ştiaţi despre vulpi

Curiozităţi despre vulpea roşcată. 13 lucruri pe care nu le ştiaţi despre vulpi

Frumoasa vulpe roşcată, recunoscută pentru faţa ca de câine, coada stufoasă şi şiretenia devenită subiect de poveşti, este una dintre cele mai eficiente animale nocturne. Este un animal solitar, ce nu trăieşte în haite precum lupii, uşor recognoscibil chiar şi de copii.

Cu toate acestea, există destul de multe lucruri interesante despre vulpi, curiozităţi pe care puţini le ştiu:

Deşi vulpile sunt animale solitare, iarna, când e sezonul de împerechere, masculii îşi curtează femelele, devenind mai sociabili: le ajută să facă faţă sezonului greu, aducând provizii de mâncare pentru familiile lor.


Sunetul de împerechere al vulpilor este foarte strident, ascuţit şi piţigăiat, sunând chiar terifiant.

Puii încep să vadă şi să audă când împlinesc două săptămâni, iar la patru săptămâni ies din vizuinele lor. La naştere, au nascul mic, aducând foarte bine cu puii de câini. Din păcate, destul de puţini pui supravieţuiesc, devenind o ţintă uşoară pentru prădători. În plus, o bună parte mor de foame şi de frig în timpul iernii. 

Vulpile posedă tehnici de vânătoare foarte interesante, fiind unele dintre primele lucruri pe care le învaţă, atunci când sunt mici. În plus, o vulpe este capabilă să detecteze cu uşurinţă o rozătoare mică ce se plimbă pe sub frunze sau sub zăpadă.

Vulpile văd foarte bine noaptea, deoarece ochii lor sunt perfect adaptaţi viziunii nocturne. În spatele celulelor sensibile la lumină se află  tapedum lucidum, un strat reflectorizant ce reflectă lumina pe retină, mărind cantitatea de lumină disponibilă acesteia. Ochii vulpilor se văd verzi, când sunt luminaţi în timpul nopţii.

 

Vulpile nu mestecă hrana. În schimb, ele se folosesc de canini ca să sfâşie carnea în bucăţi uşor de înghiţit.

Dincolo de blana deasă și mătăsoasă, vulpile au fire de păr aspru pe picioare, ca acela al mustăților, care le ajută să se orienteze mai ușor.

Vulpile sunt singura specie canină capabilă să-și retragă ghearele asemeni pisicilor. În plus, pupilele lor sunt verticale, ca ale pisicilor, și nu rotunjite ca ale câinilor.

Sunt cunoscute și pentru abilitatea lor de a se cățăra în copaci, reușind să-și mențină echilibrul și pe ramuri fragile.

Vulpile aparţin familiei Canidae, ce include lupii, câinii, şacalii, câinele enot etc.

Vulpea este un animal extrem de vânat pentru blana ei.

Vânătoarea de vulpi a fost interzisă în Scoția în anul 2004, iar în Anglia și Țara Galilor în 2006, în temeiul Legii de Vânătoare. Totuși, această lege este în pericol să fie abrogată.

Sursa: One Kind

Sursa foto: Free images

Autor: Iulia Albi

0 Comentarii
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
 • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
  Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

  În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

  CITEŞTE
 • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
 • Pedigree Teacup Maltese Puppies
  Pedigree Teacup Maltese Puppies

  Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

  audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
 • DONEZ broasca testoasa

  Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

  mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
 • Pierdut caine lup negru
  Pierdut caine lup negru

  Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

  dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
 • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
  Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

  2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

  pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro