Curăţarea urechilor la câini – de ce şi cum să faci asta într-un mod cât mai corect

Curăţarea urechilor la câini – de ce şi cum să faci asta într-un mod cât mai corect

Câinii îşi fac zilnic igiena corpului, dar mai există şi zone pe care acestora le este imposibil să le cureţe singuri şi care sunt extrem de importante. Una dintre ele este reprezentată de urechi: dacă acestea nu sunt curăţate când şi cum trebuie, pot apărea o mulţime de probleme de sănătate.

De ce să curăţaţi cu regularitate urechile câinelui

Ca şi în cazul oamenilor, urechile câinilor trebuie îngrijite, fiind necesară îndepărtarea resturilor de ceară şi murdăriei. In acest mod, câinele va fi sănătos şi nu îi vor apărea iritaţii.

În plus, curăţarea frecventă a urechilor câinilor vă oferă posibilitatea să îi examinaţi această zonă şi să vă asiguraţi ca nu există probleme de sănătate. Spre exemplu, daca în interiorul urechii observaţi inflamare sau umflături, secreţii suspecte, miros neplacut şi persistent sau dacă patrupedul este sensibil la atingerea urechilor, se recomandă să îl duceţi la un control medical.

Cum să le curăţaţi urechile câinilor

Există o mulţime de soluţii pentru curăţarea urechilor câinilor, iar dacă nu ştiţi pentru care să optaţi, puteţi întreba medicul specialist.

Inainte de a începe procesul de curăţare, mângâiaţi capul şi urechile patrupedului. In acest fel, câinele nu va dezvolta o fobie, pentru că nu se va simţi bruscat. Atingeţi zona cu grijă şi începeţi prin a ridica urechile şi prin a vă uita în interiorul acestora. Dacă patrupedul este destul de calm, picuraţi soluţia în interiorul urechilor, utilizând o pipetă. Recomandabil este şi să îi permiteţi câinelui să miroasă recipientul înainte, pentru a nu se agita inutil.

După aceea, masaţi delicat baza urechii timp de 30 de secunde, astfel încat soluţia să acţioneze pe o suprafaţă cât mai mare. La final, înclinaţi uşor capul căţelului, astfel încât excesul de lichid să cadă pe un şerveţel.


La final, înlăturaţi murdăria din urechile câinelui cu ajutorul unui tampon de vată sau tifon, rezumându-vă la curăţarea bazei acesteia. Pentru o curăţare mai profundă, se recomandă ajutorul unui medic veterinar.

Nu uitaţi să ştergeţi interiorul urechilor cu un şerveţel curat, uscat, pentru a-l scăpa pe patruped  de senzaţia de umezeală provocată de soluţia de curăţare.

Cât de frecvent se curăţă urechile câinilor?

Frecvenţa se stabileşte în funcţie de rasa câinelui, dar, în principal, este recomandat ca o dată pe săptămână să verificaţi sănătatea urechilor acestuia.

Spre exemplu, la un Beagle, un Basset sau un Cocker Spaniel, procesul de verificare şi de curăţare a canalelor auriculare ar trebui să aibă loc o dată pe săptămână. Aceste rase cu urechile lăsate sunt predispuse la diverse afecţiuni ale urechilor deoarece, spre deosebire de Ciobăneştii Germani sau Dobermani, aceşti câini nu au urechile aerisite şi uscate, fiind un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor. Cu privire la rasa Caniche sau Schnauzer, menţionăm ca este bine să acordaţi o atenţie deosebită igienei, deoarece aceste patrupede pot avea probleme cu firele de par dese care pot deveni spaţii ideale pentru bacterii.

Sursa: Pet Answers

 

 

Autor: Iulia Albi

0 Comentarii
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
 • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
  Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

  În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

  CITEŞTE
 • A riscat pedeapsa cu închisoarea, pentru a salva un pui de urs care era pe moarte - Galerie foto
  A riscat pedeapsa cu închisoarea, pentru a salva un pui de urs care era pe moarte - Galerie foto

  Fotograful Corey Hancock, din Oregon, a găsit în timpul unei excursii montane un pui de urs care trăgea să moară.

  CITEŞTE
 
X
Citeste mai mult»
 • Pedigree Teacup Maltese Puppies
  Pedigree Teacup Maltese Puppies

  Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

  audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
 • DONEZ broasca testoasa

  Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

  mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
 • Pierdut caine lup negru
  Pierdut caine lup negru

  Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

  dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
 • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
  Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

  2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

  pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro