Cum să recunoaştem câinii agresivi

Cum să recunoaştem câinii agresivi

Fiecare câine are potenţialul de a fi agresiv. Genetica, personalitatea, socializarea, mediul în care trăieşte, lipsa dresajului – fiecare dintre acestea pot deveni factori declanşatori ai unui comportament agresiv, la un moment dat. Nu trebuie să plecăm da la premiza că, dacă rasa nu este caracterizată ca fiind una agresivă, câinele nu are nicio şansă de a adopta un comportament violent.

Există mai multe tipuri de agresiune – teritorială, de frică, pentru a-şi proteja mâncarea, dominantă, prădătoare, sexuală etc, iar anumite tipuri de socializare normală pot părea manifestări agresive – mârâitul, muşcatul, săritul, lătratul şi nu numai. Socializarea frecventă şi dresajul pot contribui la limitarea şi chiar la eliminarea agresiunii, astfel că este important să acordăm atenţia cuvenită fiecărei manifestări pe care noi o catalogăm ca fiind agresivă. Dominanţa, asertivitatea şi teama pot conduce la agresiune, reprezentând chiar cel mai evident şi potenţial periculos tip de agresiune.

Semne ale agresiunii dominante


În primul rând, dacă vi se pare că patrupedul dă semne de agresivitate, nu testaţi acest lucru în parc, acolo unde el nu îi cunoaşte pe ceilalţi câini şi pe stăpânii lor. Dacă se dovedeşte că este agresiv, nu riscaţi doar să vă puneţi în pericol pe voi, pe ceilalţi câini, pe el şi pe ceilalţi oameni, ci şi să aveţi probleme cu legea. Consultaţi un specialist şi vedeţi ce este de făcut!

Semnele comportamentului dominant
includ tendinţa de bloca fie calea oamenilor din jur, fie pe a câinilor, de a cere atenţie, de a ieşi pe uşă înaintea voastră, de a-şi proteja spaţiul în care doarme, de a se opri din mâncat, atunci când cineva se apropie de el, de a se căţăra pe alţi câini, de a se interpune între voi şi alţi oameni (mai ales dacă vă îmbrăţişaţi) şi de a se năpusti asupra oamenilor. Poate că oricare dintre aceste manifestări vi se pare neimportantă, dar trebuie să fie monitorizată! Dacă simţiţi că sunteţi în măsură, puteţi încerca să descurajaţi acest tip de comportament prin dresaj.

Fiţi atenţi ca nu cumva linia dintre comportamentul dominant şi agresiune dominantă să fie trecută. Semnele unui câine dominant şi agresiv includ: lătrat excesiv, mârâit, clănţănit, statul în două lăbuţe, ciulirea urechilor şi mişcarea cozii în dreapta şi în stânga, în timp ce este ridicată. Cu toate acestea, trebuie să ştiţi că nu puţine sunt cazurile în care câinii nu oferă nici un indiciu înainte să muşte. Nu uitaţi că sunt şanse mari ca un câine dominant – agresiv să atace! Retrageţi-vă fără să alergaţi!

Semne ale agresiunii generate de teamă

Familiarizaţi-vă cu caracteristicile unui câine defensiv – agresiv, ambivalente şi mult mai greu de descifrat. Un câine defensiv va adopta un limbaj al trupului submisiv: urechile înclinate spre spate, evitarea contactului vizual, capul sau întregul trup puţin aplecat, coada ţinută între picioare. Câinelui defensiv agresiv nu îi place deloc atingerea, motiv pentru care muşcă de teamă.

Dresajul acestui câine trebuie făcut doar de un specialist, iar atitudinea stăpânului de a a-l pedepsi, de a-i lua mâncarea, de a-l atinge sau de a-l trage de zgardă îl poate face pe acesta să atace cu toate forţele.

Agresiunea de la câine la câine

Există agresiune de la câine la om şi agresiune de la câine la câine. Aceasta din urmă include următoarele semne: contact vizual direct, furie, urechi ciulite, expunerea  în mod violent a dinţilor, atac. În plus, aveţi grijă: când unul dintre cei doi câini sau chiar amândoi dă/dau dovadă de semne de dominanţă, trebuie monitorizaţi cu atenţie.

Câinii agresivi şi parcul – Câinii agresivi nu se tratează mai bine prin mersul în parc. Motivul pentru care câinii trebuie duşi în parc este ca ei să se destindă, să se joace, în niciun caz să îşi descarce furia pentru a se trata. Dacă el dă semne de agresiune, trebuie luat de urgenţă din parc! De asemenea, dacă un alt câine dă semne de agresiune faţă de el, luaţi-l din parc! Puteţi încerca să îl duceţi în alt parc, dar dacă şi acolo dă semne de violenţă, înseamnă că trebuie luate măsuri urgente!

Ce este de făcut cu câinele agresiv

Chiar dacă patrupedul canin are înclinaţii genetice pentru a fi agresiv (lucru rar întâlnit), un bun program de dresaj şi de socializare pot da rezultate foarte bune. Nu prea este nimic de făcut pentru a preveni agresiunea, dar se pot urma nişte paşi pentru ca şansele ca el să adopte un comportament agresiv să se reducă la minimum! 

Încurajaţi-l să socializeze de mic – Aranjaţi întâlniri între căţeluşul vostru şi alţi căţeluşi, pentru ca ei să se joace împreună, dar şi între el şi căţei adulţi care să îl înveţe cum să se comporte.

Castraţi-l sau fertiliza-l cât mai curând posibil. Acest lucru va diminua efectele hormonului care îndeamnă la agresiune.
Trataţi întotdeauna câinele cu bunătate şi cu respect – mai ales atunci când îl dresaţi. Corecţia fizică, intimidarea şi izolarea încurajează agresiunea, prin creşterea anxietăţii.

De reţinut: agresiunea de la câine la câine este tratabilă, dar necesită aproape întotdeauna ajutorul unui specialist; lipsa dresajului şi a socializării este aproape întotdeauna cauza unui comportament agresiv. Este important ca patrupedul să înţeleagă că voi sunteţi liderii. Greşeala pe care mulţi dintre noi o facem este că nu ştim să fim lideri pentru câini şi adesea atribuim emoţii umane câinilor – iar câinii, deşi pot simţi multe emoţii – percep lumea în mod diferit. Numai un bun trainer ne poate învăţa cum să ne comportăm cu patrupedul nostru, în astfel de situaţii!

Citeşte şi: Ce fac dacă sunt atacat de câini

Sursa: Sitmeanssit

Foto: HD Wide Wallpaper


 

Autor: Iulia Albi

0 Comentarii
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
 • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
  Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

  În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

  CITEŞTE
 • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
 • Pedigree Teacup Maltese Puppies
  Pedigree Teacup Maltese Puppies

  Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

  audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
 • DONEZ broasca testoasa

  Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

  mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
 • Pierdut caine lup negru
  Pierdut caine lup negru

  Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

  dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
 • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
  Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

  2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

  pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro