Cum au devenit pinguinii din Antarctica temerarii naturii?

|Andreea Nicole |
Cum au devenit pinguinii din Antarctica temerarii naturii. sursa foto pexels.com

Cum au devenit pinguinii din Antarctica temerarii naturii? De la sărituri de pe stânci până la înfometare timp de luni întregi, pinguinii imperiali continuă să-i surprindă pe oamenii de știință cu capacitatea lor de a se adapta unuia dintre cele mai extreme medii de pe planetă.

„Doamne, o să moară.” Acesta a fost gândul care i-a trecut prin minte cineastului de natură sălbatică Bertie Gregory când a văzut primul pui de pinguin imperial sărind de pe o stâncă de 15 metri înălțime. Pasărea s-a prăbușit în jos, aterizând cu un strop mare în apele înghețate ale Oceanului de Sud.

După câteva secunde tensionate, pinguinul a apărut la suprafață și a înotat liniștit spre orizont. Exploratorul National Geographic nu-și putea crede ochilor.

Cum au devenit pinguinii din Antarctica temerarii naturii?

Ce a urmat a fost și mai șocant: alți pinguini din grupul de câteva sute, adunați la marginea uriașului platou de gheață, s-au aruncat unul câte unul în mare.

„A fost un moment în care pur și simplu ploua cu pinguini de pe stâncă”, spune Gregory.

Acesta a surprins imagini rare ale evenimentului cu o cameră-drone în Golful Atka din Antarctica, anul trecut, în timp ce filma seria documentară Secrets of the Penguins, produsă de National Geographic.

„A fost unul dintre cele mai extraordinare lucruri pe care le-am văzut vreodată.”

Unii au făcut sărituri grațioase ca niște lebede; alții au alunecat și s-au rostogolit direct în valuri. În mod miraculos, aproape toți au supraviețuit.

Puii de pinguini sar în apă când părăsesc cuibul

După ce le dă penajul, pinguinii pleacă în căutare de hrană. sursa foto pexels.com
După ce le dă penajul, pinguinii pleacă în căutare de hrană. sursa foto pexels.com

În mod normal, puii de pinguin sar doar câțiva metri de pe ghețarii plutitori în apă atunci când părăsesc cuibul, spune Michelle LaRue, biolog conservator la Universitatea Canterbury din Christchurch, Noua Zeelandă.

Puii care au sărit de pe stâncă, observați de Gregory, probabil că au fost crescuți pe platoul de gheață permanent. Cel mai probabil au greșit drumul, ajungând într-o locație dificilă pentru a intra în apă – fiind în același timp motivați de foame și de oceanul plin de pește care îi atrăgea dedesubt.

Acea scenă a fost o demonstrație autentică a rezistenței pinguinilor. Aceste păsări fascinante au evoluat timp de milioane de ani pentru a supraviețui pe cel mai rece, mai vântos și mai uscat continent de pe Pământ.

Ce trebuie să știi despre pinguinii din Antarctica

Puii se aventurează de la mari înălțimi și unii reușesc să supraviețuiască. sursa foto pexels.com
Puii se aventurează de la mari înălțimi și unii reușesc să supraviețuiască. sursa foto pexels.com

Multe dintre trăsăturile lor uimitoare pot fi observate în timpul sezonului de cuibărit, care are loc în cea mai dificilă perioadă a anului. Femela de pinguin imperial depune un singur ou, în formă de pară, la începutul iernii antarctice, când temperaturile pot coborî sub -45°C, iar vânturile ating forța unui uragan.

Având nevoie să-și refacă rezervele de energie, femela transferă rapid oul partenerului, care preia sarcina de îngrijire și pornește spre ocean pentru a se hrăni.

Masculul de pinguin imperial petrece următoarele două luni incubând oul, ținându-l echilibrat deasupra labelor sale palmate și protejându-l de frig cu o porțiune de piele abdominală care formează o „pungă de incubație”. Acești viitori tați nu mănâncă aproape deloc timp de patru luni, pierzând aproximativ jumătate din greutatea corporală în timpul sezonului de reproducere.

Ouăle eclozează de obicei în august, exact când femelele revin pentru a-și hrăni puii cu prima masă. Apoi, timp de cinci luni, puii sunt hrăniți și încălziți de ambii părinți. Până la jumătatea lunii decembrie, odată cu apropierea verii antarctice, puii încep să-și piardă puful și să-și dezvolte un penaj impermeabil.

După ce pierd puful, pinguinii pleacă în căutarea hranei

Pinguinii imperiali sunt foarte rezistenți. sursa foto pexels.com
Pinguinii imperiali sunt foarte rezistenți. sursa foto pexels.com

Curând, părăsesc colonia și încep să-și caute singuri hrana. Juvenilii, precum cei filmați de Gregory, fac literalmente un „salt de credință” în ocean. Este un moment crucial în care încep viața marină, unde vor petrece, în medie, cinci ani înainte de a reveni pentru reproducere.

Oamenii de știință nu cred că incidentul cu săriturile de pe stâncă are o legătură directă cu schimbările climatice. Un expert speculează că încălzirea temperaturilor ar putea determina mai mulți pinguini imperiali să cuibărească pe platouri de gheață permanentă în loc de ghețari plutitori – crescând astfel riscul ca puii să sară de la înălțimi periculoase.

Acest incident evidențiază o realitate dură: în anumite scenarii climatice, oamenii de știință prezic că 80% dintre coloniile de pinguini imperiali din Antarctica ar putea dispărea până la sfârșitul secolului.

Totuși, LaRue rămâne optimistă în privința capacității de adaptare a pinguinilor imperiali și consideră recenta săritură de la înălțime o dovadă a rezistenței lor.

„Sunt incredibil de rezistenți”, spune ea. „Au existat de milioane de ani; au trecut prin multe schimbări ale mediului. Întrebarea este cât de repede se pot adapta la schimbările actuale – și cât de departe pot fi împinși.”

Citește și: Ziua Pinguinilor a fost celebrată la Grădina Zoologică din Braşov / VIDEO

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!