Ce poţi face cu resturile de mâncare de sărbători? Ce resturi nu sunt comestibile pentru animale?

Ce poţi face cu resturile de mâncare de sărbători? Ce resturi nu sunt comestibile pentru animale?

Nouă, românilor, ne stă parcă în sânge să cumpărăm tot ceea ce găsim prin supermarketuri, de sărbători. Umplem coşul de alimente, suntem nervoşi că nu găsim deschis non-stop şi intrăm în febra sărbătorilor gătind tot ce se poate tradiţional-românesc, să fim sigur că nu poftim la ceva ce nu poate fi găsit în frigider! Şi tot noi, românii, ne plângem în perioada imediat ulterioară sărbătorilor că aruncăm mâncare cu nemiluita.

Aşadar, ce putem face cu toate resturile? Le putem da animalelor noastre sau  mai bine le aruncăm pe toate la gunoi? Pentru noi este mai simplu să le punem pe toate într-o farfurie şi să le dăm câinelui sau pisicii; ba, şi mai mult decât atât, avem senzaţia că animalele vor fi cele mai fericite din lume, având parte de o gustare de vis! Dar trebuie să ştiţi că lucrurile nu stau chiar aşa! Nu toate alimentele umane sunt comestibile pentru animal, ci, dimpotrivă, unele dintre ele se pot dovedi chiar letale.

Iată, deci, ce resturi NU sunt bune pentru câine sau pisică:Evitaţi alimentele mai vechi şi pe cele care irită stomacul – Dacă ştiţi că animăluţul a mai avut, în trecut, probleme cu animale alimente ce i-au iritat stomacul, nu va încercaţi norocul acum. Doar pentru că sunt sărbătorile nu înseamnă că animalul nu va avea de suferit din cauza alimentaţiei. Animăluţele care au probleme cu sistemul gastro-intestinal întâmpină probleme în a digera şi a absorbi aşa cum trebuie alimentele. Mâncarea alterată este extrem de dăunătoare animalului. Se întâmplă uneori să oferim acestuia mâncare mâncare mai veche, rămasă în frigider şi aflată la limită (semialterată). Motivul pentru care facem acest lucru este faptul că se spune adesea că patrupedul canin este mai rezistent decât omul la alimentele aflate la limita dintre proaspăt şi alterat. Nimic mai fals! La fel ca şi în cazul omului, mâncarea mai veche produce stări de vomă, diaree şi abatere. De asemenea, este posibil sa ne intoxicăm animalul cu compuşii rezultaţi în urma descompunerilor din alimentele alterate sau chiar să îş îmbolnăvim din cauza microorganismelor prezente în acestea.

Evitaţi mâncarea în cantităţi mari – Dacă au venit sărbătorile, nu înseamnă că trebuie să ne îndopăm animalul cu mâncare. Cantitatea oferită trebuie să fie în limitele normale, pentru că altfel necuvântătorul ar putea avea probleme cu digestia.

Evitaţi usturoiul, ceapa, prazul şi arpagic –Aceste alimente sunt permise doar oferite în cantităţi mici şi bine gătite, numai atunci când animalul este deja obişnuit cu ele! Altfel, se poate îmbolnăvi de anemie.

Ciocolata este interzisă! -  Toată lumea ştie că ciocolată pune inima la treabă, în special în cazul căţeilor, cauzând diverse probleme. Dar puţini dintre noi se gândesc, atunci când oferă o prăjitură animalului, că poate conţine urme de ciocolată – de altfel dăunătoare.

Evitaţi strugurii şi stafidele – S-a descoperit că aceste fructe cauzează probleme ale rinichilor, mai ales dacă sunt oferite pe o perioadă lungă de timp. Nu trebuie să riscaţi!

Fără xylitol -  Xylitolul este un îndulcitor artificial, care se găsește într-o serie de alimente precum gumă de mestecat, bomboane, fursecuri fără zahăr, sucuri, etc. Ajuns în organismul câinelui, provoacă o secreție crescută de insulină care, în anumite cazuri, poate induce starea de comă hipoglicemică, prin scăderea dramatică a glucozei din sânge. De asemenea, xylitolul determină afectarea funcției hepatice, cu efecte grave în cazul unor exemplare mai sensibile. Semnele unei intoxicații cu xylitol sunt : stări de vomă,  diaree, lipsa coordonării în mers , imposibilitatea de a sta în picioare ( ataxie ), tremurături ale membrelor, convulsii.

Fără nuci de macadamia -  Nucile de Macadamia conțin un principiu toxic, încă neidentificat, care afectează sistemul nervos și cel digestiv. De asemenea poate afecta musculatura scheletică, caz în care se poate ajunge la paralizie. Sunt suficiențe un număr redus de nuci pentru a produce intoxicația. Semnele intoxicației apăr la aproximativ 12 ore de la ingestie și se concretizează în stări de vomă, slăbiciune musculară, tremurături ale membrelor, febră.

Fără alcool! – Acest lucru este evident! Deşi oamenii obişnuiesc să mai îmbibe mâncarea şi în puţin alcool, crezând că este inofensiv, lucrurile nu stau deloc aşa: animăluţul este mai mic şi intoxicaţia cu alcool se poate produce mult mai uşor, dovedindu-se chiar letală pentru animal.

Sursa: Petmd

 
 

Autor: Iulia Albi

0 Comentarii
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
 • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
  Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

  În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

  CITEŞTE
 • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
 • Pedigree Teacup Maltese Puppies
  Pedigree Teacup Maltese Puppies

  Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

  audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
 • DONEZ broasca testoasa

  Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

  mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
 • Pierdut caine lup negru
  Pierdut caine lup negru

  Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

  dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
 • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
  Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

  2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

  pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro