Cât trăiește un iepure domestic? Cum îi poți prelungi viața?

Cât trăiește un iepure domestic? Cum îi poți prelungi viața?

Fiecare își dorește ca animalul de companie să îi trăiască pe cât posibil de mult. Și dacă speranța medie de viață a celor mai populare animale de companie, câinele și pisica, sunt deja cunoscute, în cazul iepurilor lucrurile sunt ceva mai neclare.

Dacă deja ai un iepure sau te gândești să adopți unul, citește mai departe acest articol, pentru a afla cât trăiește un iepure domestic și pentru a te informa cu privire la modalitățile pri care îi poți prelungi viața.

Speranța medie de viață a iepurelui domestic - este de 8-12 ani, spre deosebire de cea a iepurilor sălbaticilor, care este mult mai mică, din cauza  faptului că ei trebuie să se lupte cu diversele probleme de sănătate, înfometare, și chiar cu prădători.

Deși există foarte multe rase de iepuri, este dificil de spus la care dintre acestea speranța de viață este mai mare. Cu toate acestea, s-a constatat că, în general, la rasele de iepuri mai mari speranța de viață este mai mică decât la cele de iepuri mici.  

Cum îi poți prelungi viața iepurelui tău – Iepurii nu sunt chiar atât de greu de îngrijit, motiv pentru care viața lor poate fi prelungită, dacă le acordăm o atenție sporită.

Mâncare – Dieta unui iepure ar trebui să fie constituită din fân, pentru că granulele din comerț nu reprezintă hrana de bază, ci doar o completează pe cea recomandată. Fânul este esenţial în alimentaţia iepurilor, deoarece funizează cantităţi mari de fibre, fără de care sistemul digestiv s-ar bloca. Fibrele din fan ajută la prevenirea diareei, eliminarea părului înghiţit, dezvoltarea unei flore bacteriene intestinale benefice, toate pentru o digestie şi un tranzit intestinal perfecte. În plus, fânul permite şi o bună abrazie a dinţilor, astfel încât iepurele nu mai simte nevoia să roadă într-altă parte.

Oferiţi iepurelui  cantităţi importante de verdeţuri sau ierburi: salată verde sau orice de tip de salate, frunze de nap sau ridichi, frunze de păpădie, trifoi verde, iarbă proaspătă, pătrunjel verde, busuioc, frunze de morcov sau pastranac s.a. Legume precum varză, spanacul, frunzele de brocoli, conopidă sau varză de Bruxelles ar trebui date cu măsură. Ele conţin o cantitate mare de oxalaţi care pot deveni toxici pentru animal dacă depăşesc o anumită concentraţie în organism. Verdeţurile vor fi spălate şi uscate înainte de a fi puse în cuşcă. Culegeţi iarbă şi frunzele de păpădie din locuri curate, nepoluate sau contaminate cu chimicale.

Granulele/peletele sau hrană specială pentru iepuri din comerţ vor constitui doar un supliment la verdeţuri şi fan şi NU ar trebui să fie considerate hrană de bază. Alegeţi nişte granule cu un conţinut mare de fibre (în jur de 18%) şi cu un procent maxim de 15-18% proteine. Nici calciul în exces nu este recomandat.

Fructele şi legumele dulci sunt pentru iepuraşi un deşert, drept urmare vor fi furnizate în cantităţi limitate şi doar o dată pe zi. Aveţi voie: morcovi, mere (fără seminţe), banane, portocale, pere, piersici, fructe de pădure, mango, pepene roşu sau galben, prune, roşii, struguri sau stafide (bogate în zahăr, foarte rar şi în cantităţi mici), ananas şi în cazuri excepţionale nuci, alune sau seminţe de floarea-soarelui decojite.

Adăpostire - Cuşca va fi suficient de mare cât să permită iepurasului să ţopăie, să se ridice pe membrele posterioare sau să stea tolănit întins. Pentru a oferi un minim de confort cuşcă ar trebui să aibă lungimea de 4-5 ori mai mare decât lungimea iepurelui adult, respectiv lăţimea de 2 ori mai mare decât cea a locatarului.

O investiţie inteligenţă, economică şi adaptabilă oricăror locuinţe este ţarcul metalic pentru câini. Acesta poate fi amplasat într-un colţ al camerei şi îl puteţi găsi într-o varietate de dimensiuni. Dedesubt aşezaţi o pătură sau o tavă din plastic şi astfel obţineţi un ţarc încăpător, înalt, care va încânta prietenul urecheat.

Cuşca sau ţarcul iepurelui va fi atât de mare încât să permită o bună divizare a locurilor de dormit, hrănit, făcut nevoile, ascuns, joacă etc.

Vizitele la veterinar – Motivul pentru care iepurii de astăzi trăiesc mai mulr decât cei din trecut este faptul că medicii veterinari s-au specializat în îngrijirea lor. Așa că este imperativ să vă duceți iepurele la control regulat, iar dacă acesta este în vârstă, cu cât mai des, cu atât mai bine. Și sterilizarea mărește speranța de viața a urecheatului, reducându-se riscul de cancer mamar și uterin, la femele.

Stimulare mentală - Contrar părerii generale, iepurii sunt inteligenţi, cu o componentă socio-afectivă bine dezvoltată. Fiecare individ are o personalitate aparte şi este capabil să exprime o mulţime de stări de spirit: afecţiune, agresivitate, gelozie, furie, desfătare, frică, supunere, tristeţe, dominantă, curiozitate sau bucurie. Le place să se joace şi să exploreze. Nu uitaţi însă că, spre deosebire de câini şi pisici, iepurii sunt prăzi în mediul natural, drept urmare se comportă diferit faţă de carnivorii de companie amintiţi mai sus. Iepurele este mai temător, neîncrezător şi nu îi place să fie luat prin surprindere, alergat şi urmărit, manipulat în orice mod. Zgomotele puternice sau mişcările bruşte îi sperie, aşa că iepurele se simte mai bine într-o locuinţa liniştită, cu oameni calmi.

Sursa: Petmd

Sursa foto: Hepta.ro 

 


Autor: Iulia Albi

0 Comentarii
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
 • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
  Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

  În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

  CITEŞTE
 • A riscat pedeapsa cu închisoarea, pentru a salva un pui de urs care era pe moarte - Galerie foto
  A riscat pedeapsa cu închisoarea, pentru a salva un pui de urs care era pe moarte - Galerie foto

  Fotograful Corey Hancock, din Oregon, a găsit în timpul unei excursii montane un pui de urs care trăgea să moară.

  CITEŞTE
 
X
Citeste mai mult»
 • Pedigree Teacup Maltese Puppies
  Pedigree Teacup Maltese Puppies

  Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

  audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
 • DONEZ broasca testoasa

  Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

  mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
 • Pierdut caine lup negru
  Pierdut caine lup negru

  Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

  dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
 • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
  Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

  2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

  pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro