Bacteria care produce zombie: plantele şi insectele sunt victime

Fitoplasma este un tip de parazit care manipulează proteinele unei plante pentru a o infecta şi reuşeşte să se răspândească rapid cu ajutorul insectelor. 

Nu este neobişnuit ca paraziţii să se folosească de gazda lor pentru a se reproduce. Însă de aici până la a-ţi transforma gazda într-un zombie este o cale destul de lungă. Oricât de incredibil ar părea, există în natură şi exemple de paraziţi care iau tot ce pot de la gazdele lor şi le lasă într-o stare asemănătoare cu cea a unui … zombie.
 
Este cazul bacteriei parazite numite fitoplasmă, care schimbă culoarea florilor şi le saturează cu celule parazite: petalele devin verzi şi dezvoltă o mulţime de lăstari numiţi popular “mături de vrăjitoare”. Pe lângă schimbarea fizică, planta devine sterilă şi atrage insecte care nu fac decât să mute bacteria mai departe, către noi gazde.
 
“Plantele par vii, însă este doar o aparenţă menită să ajute invadatorul”, declară biologul Saskia Hogenhout, cercetător în cadrul Centrului John Innes din Marea Britanie.
 
 
 
Probabil că multora li se va părea exagerat conceptul de zombie aplicat unei plante, însă transformarea care are loc dupa infectare suportă această comparaţie: planta există încă, însă îşi pierde culoarea originală şi devine verde (inclusiv petalele), nu mai este capabilă să se reproducă, şi există doar ca să ajute parazitul să infecteze cât mai multe gazde. Plantele afectate devin un soi de “mort-viu”.
 
În termeni biologici, se întâmplă aşa: bacteria reuşeşte să îşi manipuleze gazda cu ajutorul unei singure proteine, numite SAP54. Aceasta interacţioneaza cu proteina plantei RAD23, care trimite molecule menite să distruga proteazomul – moleculele care fac florile. Aceeaşi interacţiune dintre cele doua tipuri de proteine este şi cea care atrage lăcustele – principalii mesageri ai acestui parazit.
 
Noutatea constă în faptul că cercetătorii au descoperit că această bacterie reuşeşte să ţină sub control atât plantele, cât şi insectele, cu ajutorul unei singure proteine. Studiul aprofundat al acestei descoperiri poate oferi noi direcţii în creşterea rezistenţei la invadatori.
 
Autor: Georgiana Fefea
Foto: Wikipedia
Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!