Descoperire paleontologică majoră în Noua Zeelandă. O pasăre cântătoare străveche, rudă cu coțofana australiană

|Andreea Nicole |

O echipă de cercetători a făcut o descoperire remarcabilă care contribuie semnificativ la înțelegerea biodiversității antice a Noii Zeelande. Într-un studiu publicat în jurnalul PalZ, oamenii de știință au identificat o specie necunoscută anterior de pasăre cântătoare (paserină) de dimensiuni mari, datând de acum 19 milioane de ani. Această fosilă reprezintă o rudă dispărută a coțofenei australiene, modificând semnificativ percepțiile anterioare despre avifauna istorică a regiunii.

Descoperire paleontologică majoră în Noua Zeelandă. O fosilă care rescrie istoria

Până recent, nu exista nicio dovadă fosilă care să ateste prezența unor rude ale coțofenei australiene în Noua Zeelandă. Totuși, fosila descoperită la St. Bathans, o localitate cunoscută pentru bogatele sale depozite fosilifere din Miocenul timpuriu, schimbă această perspectivă. Noua specie a fost denumită Miostrepera canora, poreclită de cercetători drept „currawongul din St. Bathans”.

Zona St. Bathans, cândva fundul unui lac preistoric de mari dimensiuni, este recunoscută pentru diversitatea fosilelor sale. Descoperirea acestei păsări susține ideea că ecosistemul Noii Zeelande a fost, în trecut, mult mai divers decât se credea anterior.

Citește și: Arheologii din Bulgaria au descoperit o hartă veche de 3.000 de ani încrustată într-o piatră

Caracteristici ale speciei currawongului din St. Bathans

Currawongul din St. Bathans era, potrivit estimărilor, complet negru, o caracteristică ce-l deosebea de coțofana australiană, cu care este înrudit. Această diferență vizuală nu anulează însă legătura evolutivă dintre ele. Studiul oferă dovezi ale unei filiații comune, sugerând că astfel de păsări cântătoare au avut o prezență mai largă în regiunea Oceaniei, înainte ca unele specii să dispară.

Analizele fosilelor arată că extincția acestei specii nu a fost cauzată de activități umane, ci mai degrabă de dispariția naturală a copacilor fructiferi de care pasărea depindea pentru hrană. Acest fenomen s-a petrecut cu mult timp înainte de sosirea oamenilor în Noua Zeelandă.

Coțofana americană (Pica hudsonia) este o specie de coțofană întâlnită în jumătatea vestică a Americii de Nord.

Implicații asupra ecologiei și percepției istorice

Dr. Paul Scofield, curator senior la Muzeul Canterbury, subliniază că această descoperire pune într-o lumină nouă relația Noii Zeelande cu speciile considerate astăzi invazive, cum este coțofana. „Ne grăbim să condamnăm coțofana ca pe un invadator fără loc în ecosistemul nostru, dar iată că rudele ei apropiate trăiau aici cu milioane de ani în urmă”, a declarat el pentru Sci News.

Scofield mai adaugă că ideea de a readuce Noua Zeelandă la o presupusă „stare ecologică pură” de dinaintea colonizării europene este o viziune romanticizată, dar nefundamentată. Ecosistemele locale au suferit transformări constante de-a lungul a milioane de ani, modelate de schimbări climatice și geologice naturale.

Prezența umană – o apariție recentă în ecologia insulei

Conform relatărilor din SSBcrack, primii oameni care au pus piciorul în Aotearoa (numele indigen pentru Noua Zeelandă) au fost māorii, navigatori polinezieni veniți cel mai probabil din Tahiti și Insulele Cook. Aceștia s-au stabilit în jurul anului 1300 d.Hr., adică extrem de recent în raport cu istoria naturală a insulei, care s-a dezvoltat independent de prezența umană timp de milioane de ani.

Foto: Charles J. Sharp

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!