De ce trăiesc lemurii doar în Madagascar?

|Andreea Nicole |
De ce trăiesc lemurii doar în Madagascar? sursa foto pexels.com

De ce trăiesc lemurii doar în Madagascar? Insula, situată la aproximativ 402 km de coasta de sud-est a Africii, este unul dintre cele mai diverse locuri din punct de vedere geografic de pe planetă. Relieful variază de la plaje spectaculoase și pajiști liniștite, până la râuri învolburate care străbat regiuni muntoase și întinderi aride de deșert.

Insula are un climat tropical, cu un sezon ploios între decembrie și aprilie și un sezon uscat între mai și noiembrie. Multe specii distincte de plante și animale trăiesc în acest paradis tropical. Madagascar găzduiește unele dintre cele mai unice și periclitate plante și animale din lume — iar lemurul este una dintre aceste creaturi.

De ce trăiesc lemurii doar în Madagascar?

Lemurii sunt primate, grup care include maimuțele, maimuțele antropoide și oamenii. Sunt creaturi nocturne, insectivore (adică se hrănesc cu insecte), cu corpuri mici, nasuri lungi și ochi mari.

Astăzi există 88 de specii de lemuri, toate fiind native din Madagascar, potrivit Grădinei Zoologică Națională Smithsonian. Motivul pentru care lemurii au reușit să prospere aici este că nicio altă primată nu locuiește pe insulă. Dar cum diferă lemurii de alte primate?

Lemurii și alte primate

Lemurii, cele mai vechi primate? sursa foto pexels.com
Lemurii, cele mai vechi primate? sursa foto pexels.com
  • Primatele se împart în două subordine: antropoide și prosimieni.

Maimuțele, maimuțele antropoide și oamenii sunt antropoide; lemurii sunt prosimieni. Ca și alte primate, prosimienii se bazează pe nasurile lor umede și pe simțul mirosului pentru a găsi hrană și a recunoaște indivizi din grupul lor social. De asemenea, se îngrijesc singuri și reciproc. Însă, în timp ce antropoidele folosesc degetele pentru toaletare, lemurii folosesc dinții, ca un pieptene.

Antropoidele sunt omnivore, nu vânează în mod activ și se hrănesc în principal cu vegetație și insecte. Prosimienii, cum sunt lemurii, sunt insectivori și erbivori. În plus, societatea prosimienilor este dominată de femele. În această subordine condusă de „puterea feminină”, femelele beneficiază de cea mai bună hrană, apără grupul și își aleg partenerii.

Când au evoluat prosimienii?

Prosimienii au evoluat înaintea antropoizilor. Primul fosil de prosimian datează de acum 55 de milioane de ani. Primul fosil de maimuță datează de acum 45 de milioane de ani, iar cel de maimuță antropoidă, de acum 35 de milioane de ani.

Înainte ca antropoidele să apară, prosimienii erau răspândiți — fosile au fost găsite în Europa, America de Nord, Asia și Africa. Dar odată cu apariția antropoizilor, mai mari, mai adaptabili și mai inteligenți, prosimienii precum lemurii nu au mai putut concura și au început să dispară peste tot — cu excepția Madagascarului.

Lemurii au evoluat doar în Madagascar?

Cum au evoluat lemurii? sursa foto pexels.com
Cum au evoluat lemurii? sursa foto pexels.com

Acum 160 de milioane de ani, Madagascarul era atașat de continentul african și făcea parte dintr-un supercontinent care includea Africa, America de Sud, Australia, Antarctica, India și Madagascar. Lemurii s-ar fi putut afla deja pe insulă când aceasta s-a desprins de continent.

Totuși, o teorie mai plauzibilă sugerează că, pentru că Madagascar s-a separat de Africa înainte de apariția lemurilor, aceștia ar fi ajuns acolo plutind pe mase mari de vegetație. Odată ajunși pe insulă, au devenit izolați reproductiv și feriți de competiția altor primate. De fapt, motivul pentru care supraviețuiesc și astăzi acolo este tocmai izolarea Madagascarului.

Primatele concurente, precum maimuțele și maimuțele antropoide, nu au ajuns niciodată în Madagascar. Astfel lemurii s-au dezvoltat fără rivali, evoluând în multe specii diferite. Cei care nu au ajuns pe insulă au avut un destin diferit: au dispărut din cauza competiției pentru hrană.

De exemplu, în Pakistan a fost descoperit un fosil vechi de 30 de milioane de ani al unui lemur pitic modern, Cheirogaleus, dar astăzi nu mai există astfel de animale în acea zonă, potrivit National Geographic News.

Impactul oamenilor asupra lemurilor

Această izolare a luat sfârșit când primii coloniști umani au ajuns în Madagascar, acum aproximativ 2.000 de ani, din Malaezia și Indonezia. Odată cu sosirea lor, populația de lemuri a fost devastată.

Cele mai mari specii au avut cel mai mult de suferit. Văzând lemurii uriași — de dimensiuni apropiate de cele ale gorilelor — ca o amenințare, oamenii i-au vânat. Astăzi, cel mai mare lemur existent, Indri, cântărește doar 6,8–9 kg.

Însă fosilele indică faptul că cea mai mare specie de lemur dispărută, Archaeoindris, cântărea între 158 și 199 kg. Până la sosirea europenilor în anii 1500, deja 15 specii de lemuri dispăruseră. Astăzi, toate speciile de lemuri sunt considerate în pericol de dispariție, din cauza vânătorii și defrișărilor masive.

Lemurii, spirite ale nopții

Lemurii umblă noaptea și mănâncă insecte. sursa foto pexels.com
Lemurii umblă noaptea și mănâncă insecte. sursa foto pexels.com

Lemurii și-au primit numele de la exploratorii portughezi din secolul al XVI-lea, care, în timp ce explorau Madagascarul, au fost treziți în miez de noapte de urletele lor și au văzut ochii lor strălucind în întuneric. Convinși că sunt fantomele tovarășilor lor decedați, i-au numit “lemuri”, din latină lemures – adică „fantome” sau „spirite ale nopții”, potrivit PBS.

Lemurii din Madagascar astăzi

Lemurii continuă să trăiască în aproape toate ecosistemele și regiunile din Madagascar și variază ca mărime, de la lemurul șoarece pigmeu, de 25 de grame, până la Indri, care ajunge la 6–9 kilograme, potrivit Smithsonian National Zoo.

Astăzi există 88 de specii de lemuri în Madagascar, iar cercetătorii cred că alte 10–20 de specii încă nedescoperite ar putea fi identificate în următoarele generații, conform Wild Madagascar. Lemurii mai trăiesc și pe insulele vecine Comore, unde se crede că au fost aduși de oameni.

Madagascar adăpostește 21% din toate genurile de primate și 36% din toate familiile de primate existente, ceea ce face din insulă un focar pentru cercetare și conservare. Din păcate, 80% din pădurile insulei au fost distruse, în principal pentru exploatări forestiere și agricultură.

Dificultăți economice și speranțe

Lemurii devin o specie pe cale de dispariție. sursa foto pexels.com
Lemurii devin o specie pe cale de dispariție. sursa foto pexels.com

Având o populație de peste 14 milioane de locuitori și un venit mediu anual de aproximativ 200 de dolari pe cap de locuitor, supraviețuirea umană este adesea o prioritate mai mare decât conservarea naturii.

Cu toate acestea, se fac eforturi pentru a proteja atât lemurii, cât și biodiversitatea insulei, într-un mod care să sprijine și populația locală. Geografia diversă a Madagascarului, care contribuie la varietatea impresionantă de specii, este unică la nivel global.

Astfel, ecoturismul a devenit o industrie tot mai populară — și poate reprezenta cheia salvării acestor primate aflate în pericol de dispariție.

Ce ne învață lemurii despre noi

Unii oameni au o superstiție stupidă despre lemuri. sursa foto pexels.com
Unii oameni au o superstiție stupidă despre lemuri. sursa foto pexels.com

Deși lemurii sunt mai puțin înrudiți cu oamenii decât maimuțele sau maimuțele antropoide, ei seamănă mai mult cu primatele care au trăit în urmă cu zeci de milioane de ani. Studiind dezvoltarea lemurilor, cercetătorii pot înțelege mai bine procesul evoluției umane, potrivit Smithsonian National Zoo.

Viziuni tribale asupra lemurilor

Multe comunități tribale din Madagascar încă mai cred că lemurii — cunoscuți local sub numele de Aye-aye — sunt semne ale ghinionului. Cred că aceste creaturi nocturne prevestesc nenorociri și trebuie ucise la vedere.

Pe de altă parte, oamenii din vestul Madagascarului consideră lemurul Sifaka drept un strămoș și consideră vânătoarea acestuia tabu, conform Guardian Weekly.

Citește și: Lemurienii, pe cale de dispariţie în câţiva ani, din cauza oamenilor

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!