Pisica ta este psihopată? Chestionarul prin care oamenii de știință îți dau răspunsul

|Andreea Nicole |
Cum afli dacă pisica ta este psihopată? sursa foto pexels.com

Pisica ta este psihopată? Ce gândește, de fapt, felina ta? O echipă de cercetători a creat un chestionar care îți poate oferi o idee despre unde se încadrează prietena ta, pe ceea ce se numește modelul triadic al psihopatiei.

Acest model evaluează nivelurile de îndrăzneală, răutate și dezinhibare (adică lipsa de inhibiții) pentru a determina tendințele psihopatice generale. De obicei, testul este destinat oamenilor, dar în acest caz este aplicat pisicilor.

Pisica ta este psihopată?

Chestionarul prin care oamenii de știință au calculat ce fire are pisica ta. sursa foto pexels.com
Chestionarul prin care oamenii de știință au calculat ce fire are pisica ta. sursa foto pexels.com

După completarea chestionarului – care este disponibil online AICI – vei primi un scor numit CAT-Tri+, care reflectă nivelul de psihopatie al pisicii tale. Echipa de cercetare speră că aflarea acestui scor poate îmbunătăți relația dintre oameni și pisici.

„Pisicile noastre și diferențele dintre personalitățile lor ne-au inspirat să începem această cercetare,” a declarat psihologul Rebecca Evans de la Universitatea din Liverpool (Marea Britanie), pentru publicația Motherboard.

„Personal, sunt interesată și de modul în care percepțiile stăpânilor despre psihopatia pisicii lor pot influența relația dintre cei doi. Pisica mea, Gumball, are un scor relativ ridicat pe scala dezinhibării – ceea ce înseamnă că poate fi destul de vocală, caută apropiere și este foarte entuziastă.”

Chestionar pentru evaluarea personalității pisicii tale

Personalitatea dificilă a pisicilor poate fi corectată. sursa foto pexels.com
Personalitatea dificilă a pisicilor poate fi corectată. sursa foto pexels.com

Chestionarul solicită informații despre:

  • cât de aventuroasă este pisica atunci când explorează,
  • cum reacționează în fața pericolului,
  • cum se comportă cu alte pisici,
  • dacă are nevoie de stimulare constantă,
  • cât de bine respectă regulile din casă.

Sunt analizate și comportamente conexe, precum:

  • schimbări bruște de dispoziție,
  • agresivitate față de persoane noi,
  • reacțiile la mângâieri.

În fiecare caz, pisica este evaluată pe o scală de la „nu descrie deloc pisica mea” până la „descrie perfect pisica mea”.

Alți factori incluși în test sunt măsurători ale neprieteniei față de oameni și neprieteniei față de alte animale de companie, pentru a înțelege mai bine relația dintre pisică și stăpân.

Scorul CAT-Tri+ îți spune ce felină ai

Pe baza celor 46 de întrebări, poți obține scorul final CAT-Tri+ pentru tendințele psihopatice ale pisicii tale. La oameni, psihopatia este adesea caracterizată de lipsa empatiei și o tendință de a manipula – deși psihopații pot părea normali și chiar fermecători la suprafață.

„Este probabil ca toate pisicile să aibă un anumit element de psihopatie, pentru că acest lucru ar fi fost util strămoșilor lor în obținerea de resurse: hrană, teritoriu sau parteneri de reproducere,” explică Evans.

Scopul final al studiului este de a ne ajuta să înțelegem mai bine comportamentele pisicilor. De exemplu, cele care obțin un scor mare la îndrăzneală ar putea beneficia de mai mult timp petrecut cu obiecte pentru zgâriat sau structuri de cățărat.

Studiul poate preveni abandonarea și eutanasierea

Chestionarul poate ajuta la prevenirea abandonului. sursa foto pexels.com
Chestionarul poate ajuta la prevenirea abandonului. sursa foto pexels.com

Având în vedere că multe pisici nedorite sunt în continuare abandonate sau duse la adăposturi (unde uneori sunt eutanasiate), echipa de cercetare speră ca un astfel de studiu psihologic să ajute la identificarea comportamentelor indezirabile, astfel încât stăpânii să poată face ajustări în mediul sau în modul de antrenament al animalului.

Relațiile dintre 2.042 de posesori de pisici și animalele lor au fost studiate pentru a crea forma finală a chestionarului. Cercetătorii au reușit să identifice și unele tipare în răspunsurile oferite de voluntari.

„Dezinhibarea și neprietenia față de alte animale au prezis o relație mai bună între pisică și stăpân; în schimb, răutatea și îndrăzneala au prezis o relație de calitate mai scăzută,” notează autorii în studiul lor.

Cercetarea a fost publicată în revista Journal of Research in Personality.

Citește și: Ce simte un câine când plângi vs. ce simte o pisică când plângi

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!